Στους 78 ανέρχονται, έως τώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου, στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες του έτους ενώ εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες θύματα. Συνολικά έχουν διασωθεί 104 μετανάστες εκ των οποίων οι 29 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Σε εφαρμογή τέθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών της Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα του λιμενικού σώματος, το οποίο προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Καλαμάτα μεταβαίνει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Αναμένεται να φτάσουν στο σημείο και οι ιατροδικαστές.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.
Σύμφωνα με τις καταγραφές ο μέχρι στιγμής απολογισμός αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο από εκείνον του ναυαγίου με μετανάστες της 3ης Ιουνίου 2016 που σημειώθηκε νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης με 320 νεκρούς και αγνοούμενους.
Τα αίτια της τραγωδίας
Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες για τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή και βύθιση του σκάφους που μετέφερε τους μετανάσες από τη Λιβύη στα διεθνή ύδατα, καθώς επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο σταμάτησαν ξαφνικά οι μηχανές του, όπως μεταφέρουν οι μαρτυρίες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία της τραγωδίας που συνδυάζεται με μαρτυρίες ότι η ανατροπή και η βύθιση έγινε «ξαφνικά» είναι, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, στην ΕΡΤ, να μετακινήθηκαν ομαδικά άνθρωποι στα αμπάρια και να δημιούργησαν συνθήκες «μετατόπισης φορτίου».
«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε.
Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τρεις εκ των διασωθέντων έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου και ανακρίνονται.
«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται στα ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνικό SRR», είπε, μιλώντας και στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.
Στην περιοχή βρίσκονται «τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο και 8 παραπλέοντα σκάφη».
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, η εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο αλιευτικό δεν είναι σαφής, ωστόσο είναι γνωστό ότι στο «25 με 30 μέτρα σκάφος, ήταν πάρα πολλά άτομα στοιβαγμένα στο εξωτερικό του. Για το εσωτερικό, δεν έχουμε εικόνα. Οποιοδήποτε νούμερο δεν είναι ασφαλές, καθώς δεν έχουμε εικόνα το πόσα άτομα υπήρχαν μέσα τα αμπάρια».
Στην Καλαμάτα έφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε το ναυάγιο τραγωδία, ενώ συνεχώς ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ενημερώνεται διαρκώς από τις αρχές για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης του σκάφους.
Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη, καθώς και την ομιλία του στην Πάτρα και είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου και για την εξέλιξη των πολύωρων επιχειρήσεων έρευνας που συνεχίζονται.
Ακόμα, αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από συντονιστή του Διαγραμματειακού, τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και βουλευτές της περιοχής θα επισκεφθεί την περιοχή του ναυαγίου στην Πύλο, ενώ εκτάκτως μεταβαίνει και ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες στο αλιευτικό επέβαιναν πάνω από 400 άνθρωποι, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 750.
Ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοιάριο;
Στο χρονικό της τραγωδίας που ανάρτησε ο λογαριασμός του Twitter alarm phone που αυτοπροσδιορίζεται ως γραμμή στήριξης των μεταναστών που περνούν τη Μεσόγειο, στη δύσκολη επικοινωνία που είχαν με τους ανθρώπους πάνω στο πλοιάριο πριν αυτό βυθιστεί στις 17.20 κάποιος τους ενημέρωσε ότι ο «καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο με ένα μικρό πλεούμενο» ενώ εκλιπαρούσαν για κάποια λύση, τροφή και νερό».
Σε επόμενη κλήση που πραγματοποιήθηκε στις 21.04 οι επιβάτες ενημέρωναν ότι ήταν υπεράριθμοι και ότι το πλοίο είχε αρχίσει να γέρνει.
Είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη
Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.
Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).
«Το αλιευτικό αρνήθηκε βοήθεια και βυθίστηκε ξαφνικά»
Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό, αλλά και ελικόπτερο, μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια και έλαβε αρνητική απάντηση.
Το απόγευμα της Τρίτης φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, τα οποία αρνήθηκαν να παραλάβουν, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε επίσης το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν και πάλι τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.
Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο αλιευτικό επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών. Παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το Λιμενικό παρέμεινε κοντά στο σκάφος που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα της Τετάρτης το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών.
78 έως τώρα νεκροί μετανάστες στο ναυάγιο της Πύλου - Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών
0
14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, 18:28
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.