ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 01:22

ΑΡΘΡΑ

Όχι άλλο «έγκλημα» μισού δισ. στις κάλπες

Της Κατερίνας Γαλανού από το liberal.gr 0 31 ΜΑΙΟΥ 2023, 11:26

Επειδή τις τελευταίες ώρες η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε μια …ευγενή μεταξύ τους άμιλλα, ταχυδακτυλουργικής ελαφρότητας, σχετικά με τα βιώσιμα, μελετημένα και κοστολογημένα, οικονομικά προγράμματα τους, μια άσκηση με βάση το κόστος των εκλογών, θα βοηθούσε τους πάντες να αντιληφθούν το πολύπλευρο διακύβευμα της επόμενης κάλπης.

Οι κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης χωρίς πολιτικά προσχήματα συναρτούσαν, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, την ανατροπή και εκλογική ήττα του Κ. Μητσοτάκη, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτιζόμενοι οι δυο τους με τη θέση, ότι το αυτό που κρίνεται στα επόμενα 4 χρόνια είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο και τη διαχείριση.

Το έθεσε ξανά πάνω στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη νέα εκλογική ομάδα κρούσης. «Θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου» ανέφερε στην πρώτη συνεδρίαση τους. Το ίδιο φώναξε - στριμωγμένος σε ένα τηλεοπτικό πάνελ - και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Ως βάση της άσκησης θα πάρουμε την εκτίμηση του πολύπειρου Ανδρέα Δρυμιώτη, ότι οι εκλογές - έγκλημα της απλής αναλογικής είχαν ένα άμεσο κόστος 100 εκατ., το κονδύλι που κατέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διενέργεια τους και ένα έμμεσο κόστος 400 εκατ. ευρώ για μετακινήσεις, άδειες, προβολή υποψηφίων και κομμάτων, φυλλάδια κλπ.

Θα συγκρίνουμε το ποσό του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου, που κόστισαν οι εκλογές, με τα χρήματα που δίνονται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και διάφορες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με 375 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται η πρώτη φάση του προγράμματος εξασφάλισης ιδιόκτητης πρώτης κατοικίας από χιλιάδες νέους και ζευγάρια ηλικίας 29 έως 39 ετών. Τα 500 εκατομμύρια θα διπλασίαζαν σίγουρα τον αριθμό των δικαιούχων.

Με 344 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας που περιλαμβάνει και την τηλεϊατρικής για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, ψηφιοποίηση του ΕΟΠΠΥ. Αν προσθέταμε σε αυτά 500 εκατ. εθνικούς πόρους;

Με 377 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης. Με 471 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται η προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια – Αν προσθέταμε σε αυτά και 500 εκατ ευρώ;

Με 315 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η ανακαίνιση των νοσοκομείων – Αν προσθέταμε σε αυτά και άλλα 500 εκατ ευρώ;

Με 519 εκατ. ευρώ ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα και κυρίως η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών – Με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το ποσό θα ξεπερνούσε το 1 δις.

Είναι προφανές ότι τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς των νοσοκομείων, το ιατρικό προσωπικό, οι μαθητές, οι φοιτητές, τα νέα ζευγάρια δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώσουν μισό δισεκατομμύριο ακόμη το μπρά ντε φερ των κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη για το ποιος θα πάρει τα ηνία της αντιπολίτευσης και της άκοπης καταγγελίας.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.