ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 00:47

ΑΡΘΡΑ

Το παράδοξο του Επιμενίδη και οι εκλογές

Του Δημήτρη Καμπουράκη από το liberal.gr 0 16 ΜΑΙΟΥ 2023, 15:52

Ως γνωστόν, εγώ Συριζαίος δεν είμαι. Αλλά αν ήμουν, θα είχα σοβαρό δίλημμα για το τι πρέπει να καταλάβω από τις εκλογές στην Τουρκία. Μήπως να καταλάβω ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω και άρα όλο αυτό το εν Ελλάδι κλίμα κυριαρχίας του Μητσοτάκη που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι μούφα; Θα με βόλευε αυτό το συμπέρασμα. Υπάρχει όμως και άλλη εναλλακτική. Μήπως πρέπει να καταλάβω ότι τα καθεστώτα νικούν πάντα και αφού έχω ονομάσει καθεστώς τον Μητσοτάκη, θα κερδίσει εύκολα όπως ο Ερντογάν; Αυτό το συμπέρασμα δεν με συμφέρει.

Άρα αδιέξοδο κι εδώ. Ή μάλλον, όχι αδιέξοδο, απλώς μια παραλλαγή του περίφημου «παράδοξου του Επιμενίδη». Ο μυθικός Επιμενίδης, κρητικός στην καταγωγή, είχε πει το περίφημο «Κρήται αεί ψεύσται», δηλαδή «οι κρητικοί είναι πάντα ψεύτες». Και εξ’ αυτού αρχίζει ο αέναος κύκλος ανάμεσα στην λογική και την παραδοξότητα. Αν οι κρητικοί είναι ψεύτες, άρα και ο Επιμενίδης που είναι κρητικός λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι οι κρητικοί ψεύδονται, άρα οι κρητικοί λένε αλήθεια, άρα είναι αληθές το «Κρήται αεί ψεύσται» και πάει λέγοντας σαν σκύλος που κυνηγά την ουρά του δίχως να την πιάνει ποτέ.

Αντιστοίχως λοιπόν, αν από τις τουρκικές εκλογές κρατήσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αναξιόπιστες, τότε θα μεταφέρουμε μηχανιστικά στην Ελλάδα όλο το πακέτο. Οπότε κι εδώ οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε καθημερινά είναι αναξιόπιστες. Ναι, αλλά η Τουρκία είναι μια αυταρχική χώρα δίχως πολιτικές ελευθερίες και δίχως την δυνατότητα έκφρασης γνώμης, οπότε και οι δημοσκοπήσεις της υπάγονται σ’ αυτούς τους περιορισμούς.

Σύμφωνοι, αλλά κατά τον Σύριζα και στην Ελλάδα μια σχεδόν Ερντογανική χούντα ζούμε, με αυταρχισμό, παρακολουθήσεις και ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Αν όμως συμβαίνουν όλα τούτα, αν δηλαδή είμαστε μια δεύτερη Τουρκία δυτικά της Τουρκίας, τότε θα ισχύσει και το δεύτερο των τουρκικών εκλογών. Το καθεστώς δεν χάνει ποτέ, κερδίζει όλες τις μάχες και διαιωνίζει την παραμονή του στην εξουσία. Οπότε τσάμπα λέει ο Τσίπρας ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ψεύτικες και ότι στην κάλπη θα έρθει πρώτος.

Ας αποφασίσουν τι είμαστε. Είτε μια δυτική χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις είναι αληθινές και στην κάλπη υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης, είτε είμαστε μια Ερντογανική χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις είναι μαϊμού αλλά το καθεστώς βγαίνει πάντα θριαμβευτής σε κάθε μάχη που δίνει. Διαλέξτε εκεί στην Κουμουνδούρου και πάρτε. Τουρκία στις δημοσκοπήσεις και δημοκρατική Δύση στην εκλογική διαδικασία, δεν γίνεται…

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.