ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΜΑΙΟΥ 2024, 09:58

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν.Δ.: Μετά τις... "Δήμητρες" ήρθαν και τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου

0 8 ΜΑΙΟΥ 2023, 18:36

"Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς", αναφέρει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας ένα κείμενο που συνέταξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, και αποτελεί πρόταση της μεγαλύτερης συνιστώσας του κόμματος, "ΟΜΠΡΕΛΑ".

Το κείμενο Τσακαλώτου προβλέπει μεταξύ άλλων ένα σχέδιο για "πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα για να καλυφθούν τα κενά των διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων". 

"Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη" συνεχίζει η ανακοίνωση της Ν.Δ., "η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ".

Τι λέει η πρόταση της «Ομπρέλας» για δημόσιο χρέος και τοπικά νομίσματα

«Ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνία στο σύνολό της βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χρόνια, πλέον, υποχώρηση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας, με την κλιμακούμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, και με μια οδυνηρή δυναμική διεύρυνσης των ανισοτήτων. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση του ελληνικού πελατειακού καθεστώτος, που δεν επιδιώκει παρά τη διατήρηση της κερδοφορίας του μεγάλου επιχειρηματικού και τραπεζικού κεφαλαίου, επιδεινώνει αυτές τις εξελίξεις.

Η ανατρεπτική προοπτική εξαρτάται από τη δυνατότητα των λαϊκών τάξεων να επιβάλουν: α) την επιλογή στόχων για τον δημοκρατικό σχεδιασμό της ανασυγκρότησης, τοπικά και εθνικά, β) την καθιέρωση του καθοριστικού ρόλου του δημοσίου για την παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη και την ενεργειακή μετάβαση, γ) την επανασυσπείρωση του κόσμου της εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητος ο πρωτεύων ρόλος ενός δημόσιου τραπεζικού συστήματος.

Οι άμεσες αποφάσεις της αριστερής κυβέρνησης θα αφορούν πριν απ’ όλα, α) μια γενναία αύξηση των αμοιβών της εργασίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, β) την αναβάθμιση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των δαπανών για την υγεία και την κατοικία, καθώς και την καθιέρωση επαρκών επιδομάτων για την ακρίβεια στις οικογενειακές δαπάνες και την ενέργεια. Παράλληλα, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με τη δημιουργία σε επίπεδο περιφερειών τοπικών κοινοβουλίων που θα αναλάβουν τον περιφερειακό σχεδιασμό σε θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κοινωνικών πολιτικών, ενεργειακής μετάβασης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υποστηριζόμενα από επιτροπές πανεπιστημιακών ή άλλων εμπειρογνωμόνων. Σε εθνικό επίπεδο αρμόδιο για τον σχεδιασμό θα είναι το Κοινοβούλιο.

Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media

Όπως είναι λογικό, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει σάλο στα social media, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η πρόταση του κ. Τσακαλώτου και της «Ομπρέλας» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη, για την υιοθέτηση του παράλληλου νομίσματος «Δήμητρα». Ταυτόχρονα, φαίνεται πως η ίδια πρόταση έχει προκαλέσει, κατά πληροφορίες εκνευρισμό και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, καθώς δεν αποτελεί επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.