ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 12:45

ΑΛΙΜΟΣ

Αρχαιολογικός περίπατος στον Άλιμο

0 8 ΜΑΙΟΥ 2023, 13:55

Χθες Κυριακή 7/5/2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο Αρχαιολογικός Περίπατος στους Τράχωνες. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού- Σπύρος Λέκκας» και το Πολιτιστικό Σωματείο «Νότιον Σήμα». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας.

Ο περίπατος ξεκίνησε από το Κτήμα Τραχώνων όπου θαυμάσαμε το πανέμορφο τοπίο, ακούσαμε την ιστορία του Κτήματος και τον ρόλο του στις δύσκολες περιόδους της περιοχής. Είδαμε το αρχοντικό της οικογενείας Γερουλάνου, τον Βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου η αρχική φάση της κατασκευής του τοποθετείται χρονικά περίπου στον 11ο αιώνα και την φυσική κοίτη του ρέματος Τραχώνων που διασχίζει το κτήμα. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ορθογώνιο σχήμα της ορχήστρας, το οποίο είναι σπάνιο για τα αρχαία ελληνικά θέατρα. Η ορχήστρα είχε διαστάσεις 7.50 x 15.30 μ. Στην ορχήστρα οδηγούσαν δύο πάροδοι, οι οποίες διατηρούνται σήμερα. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στις Προϊστορικές Εγκαταστάσεις στην περιοχή «Κοντοπήγαδο όπου εδώ συναντάμε δύο οικιστικά συγκροτήματα που χρονολογούνται στην Μυκηναϊκή Περίοδο και πρωτοελλαδικές κατοικίες.

Ξεναγός μας ήταν η αρχαιολόγος και Αντιπρόεδρος του Νοτίου Σήματος κ. Κων/να Καζά – Παπαγεωργίου. Προλόγους και χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού- Σπύρος Λέκκας», κ. Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη – Λέκκα, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Παυλίδης και ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, Ευχαριστούμε τα Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού- Σπύρος Λέκκας» που μας επισκέφτηκαν γνωρίστηκαν και περπάτησαν μαζί μας την Αρχαιολογική Διαδρομή των Τραχώνων.

Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη Δράση μας.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.