ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 16:53

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Περιφέρεια Αττικής: Πραγματοποιήθηκε η αντιπυρική άσκηση «Αινείας 2023»

0 2 ΜΑΙΟΥ 2023, 12:10
Γ. Πατούλης: « Στόχος μας μια ασφαλής και ανθεκτική Αττική απέναντι στην κλιματική κρίση. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς»

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, και με αφορμή της επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Πεδίου «Αινείας 2023», στην περιοχή Χαμολιάς Βραυρώνας της Π.Ε Ανατ. Αττικής.

Σκοπός της, ήταν ο έλεγχος μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Άσκηση έγινε με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ επίσης συμμετείχαν η Γενική Επιθεώρηση Δασών Αττικής, το Δασαρχείο Πεντέλης, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, η ΚΕΔΕ, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και μέλη Εθελοντικών Ομάδων.Την άσκηση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, ενώ την έναρξη της κήρυξε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος σχετικά τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο συντονισμός και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις και να προστατεύουμε τους πολίτες και τις πόλεις μας. Στόχος μας μία ασφαλής και ανθεκτική Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τη δουλειά μας, συνεπικουρώντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής, με βασικό μας εργαλείο την πρόληψη. Θα ήθελα, να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τόσο στο θέμα της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης, τα εθελοντικά σώματα.Η διενέργεια των ασκήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα συνιστά την πιο ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επάρκειας, αλλά και του επιτυχούς συντονισμού των φορέων που καλούνται να διαχειρισθούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές τις μάχες κανείς δεν περισσεύει».

Επίσης, ο κος Πατούλης υπογράμμισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί και με άλλα εργαλεία, με στόχο να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν το δύσκολο έργο του, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης κατά το χαιρετισμό του επισήμανε πως για την Περιφέρεια Αττικής η πρόληψη και ενημέρωση για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ενώ τόνισε την σαφή κατεύθυνση που έχει δώσει ο Περιφερειάρχης Αττικής, στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών οι οποίες θα ενισχύσουν τον συντονισμό και την διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των δασών μας.»

Οι στόχοι της Άσκησης «Αινείας 2023»

Οι Αντικειμενικοί Στόχοι της άσκησης ήταν οι εξής:

1. Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανισμών.
2. Η βελτίωση του συντονισμού, των επικοινωνιών και της διαχείρισης πληροφορίας.
3. Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
4. Η δοκιμασία της διαδικασίας σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος
5. Η Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

.Μετά το πέρας της Άσκησης αποτυπώθηκε το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν. Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας επιβεβαιώθηκε ακόμη η κρισιμότητα του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων καταδείχθηκε για άλλη μια φορά και ο πολύτιμος ρόλος των ΣμηΕΑ ως πολύτιμα εργαλεία στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.