Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, η αγαπημένη δρομική διοργάνωση μικρών και μεγάλων επέστρεψε ανανεωμένη για 14η χρονιά! Στις 23 Απριλίου, πρωταθλητές και ερασιτέχνες δρομείς από όλο τον κόσμο έτρεξαν στον πρώτο ιστορικά ημιμαραθώνιο της Αθήνας και στους παράλληλους αγώνες, σε μια όμορφη διαδρομή κατά μήκους της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου που διαπερνά σημαντικά σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Σημείο αναφοράς πάντα το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου όπου λειτούργησε ως αφετηρία και τερματισμός για όλους τους αγώνες του 14ου Ποσειδωνίου Ημιμαραθωνίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο μήνυμά του για τον αγώνα δήλωσε: «Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, που αναδύεται στις ημέρες μας σε διεθνούς ακτινοβολίας γεγονός, εκπέμπει ιδανικά μέσα από την παραλιακή διαδρομή της Νότιας Αττικής, τον ελληνικό χαρακτήρα της Ψυχοσωματικής Υγείας στην πράξη: στα βήματα των δρομέων! Με τον συνδυασμό του ψυχοσωματικού οφέλους της άθλησης δίπλα στη θάλασσα και της ευεξίας που προσφέρει το εξαιρετικό κλίμα της Αττικής καθώς και η απόλαυση του ιδανικού τοπίου, παράλληλα με την ευκαιρία του ιστορικού περιπάτου του Φάληρου, και του Αγώνα Κοινωνικής Προσφοράς για τα άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος τόνισε: «Φίλες και Φίλοι, σας καλωσορίζουμε στον 14ο Διεθνή Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο, την κορυφαία αθλητική εκδήλωση στον Δήμο μας και την Νότια Αθήνα, καθώς και στους παράλληλους αγώνες και τις εκδηλώσεις, οι οποίες αφήνουν κάθε χρόνο στην πόλη μας, το Παλαιό Φάληρο, έντονο αποτύπωμα γιορτής: Του αθλητισμού, του πολιτισμού και της διασκέδασης. Το μήνυμα είναι τριπλό: Τρέχουμε! Δημιουργούμε! Διασκεδάζουμε!».
Μετά το πέρας του Ημιμαραθώνιου ο Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε: "Τεσσερισήμισι χιλιάδες συμμετοχές που αποτελούν νέο ρεκόρ και αθλητές από Σαράντα τέσσερις χώρες και εξήντα πέντε εθνικότητες έστειλαν μήνυμα Αλληλεγγύης, υγείας και ευγενούς συναγωνισμού όπου το μεγάλο μετάλλιο είναι η συμμετοχή και μόνο.
Το Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και όλος ο μηχανισμός του Δήμου Παλαιού Φαλήρου έκαναν τα πάντα προκειμένου ο αγώνας διαφήμιση για την πόλη να διεξαχθεί και φέτος με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα που αναπόφευκτα σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις προκύπτουν.
"Όλοι απόλαυσαν όχι μόνο ένα δρώμενο αλλά μια γιορτή για κάθε ηλικία με τη συνεργασία πολλών φορέων προκειμένου να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι να αθλούμαστε, να βγαίνουμε έξω από τα σπίτια για να υπάρξει υγεία σωματική και ψυχική".

Οι δήμαρχοι: Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, υπό την αιγίδα των οποίων τελούσε ο αγώνας.
Δυναμική ανάπτυξη του Ποσειδώνιου Ημαραθώνιου
Το μεγαλύτερο δρομικό ραντεβού της Αθήνας για τον Απρίλιο, φέτος φιλοξένησε 4.500 συμμετέχοντες, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης ενώ στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Παλαιού Φαλήρου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι (δρομείς, συνοδοί, προσωπικό, εθελοντές και φίλοι της διοργάνωσης).
Τη στιγμή που άλλα αντίστοιχα event μετά την πανδημία συρρικνώνονται, ο Ποσειδώνιος όχι μόνο έχει καταφέρει να διατηρήσει σταθερή την μαζική συμμετοχή των δρομέων του με τις εποχές προ κορωνοϊού αλλά να την αυξήσει σημαντικά, πιστοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο πως έχει παγιωθεί στη συνείδηση της δρομικής κοινότητας ως μία αγαπημένη διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών. Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως στις εκκινήσεις των αγώνων "στήθηκαν" λάτρεις του τρεξίματος από 44 διαφορετικές χώρες του κόσμου με 65 εθνικότητες. Από το Εκουαδόρ και τη Νέα Ζηλανδία έως την Νότια Αφρική και τον Καναδά, ο Ποσειδώνιος ταξίδεψε σε όλον τον πλανήτη μέσα από τις εικόνες των δρομέων του. Εκτός από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη εκπροσώπηση δρομέων ήρθε από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στο μέσον ο βουλευτής του νοτίου τομέα Διονύσης Χατζηδάκης, πάντα παρών, πλαισιωμένος από τους, Γιώργο Ασημακόπουλο,Ανδρέα Κονδύλη, Νίκο Αλβανό, Μιχάλη Κουμεντάκο και Γιάννη Φωστηρόπουλο.
Το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε έξι διαφορετικούς αγώνες με μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις που κάλυψαν τις ανάγκες όλων των δρομέων. Το βασικό αγώνισμα της ημέρας ήταν ο Ημιμαραθώνιος των 21,1 χλμ ενώ παράλληλα διεξήχθη στην ίδια διαδρομή και ο Αγώνας Δρόμου Τέταρτο (1/4) Mαραθωνίου, σε μια απόσταση 10,5 χλμ.
Όσοι θέλησαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε λιγότερα χιλιόμετρα είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στον Αγώνα Δρόμου Novo Nordisk μήκους 5 χλμ που διαπερνά το παραλιακό μέτωπο. Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς διεξήχθη ο αγώνας Δυναμικού Βαδίσματος Novo Nordisk 5 χλμ, πάνω στην ίδια όμως διαδρομή. Από το σχεδιασμό, δεν έλειψε και ο Αγώνας Κοινωνικής Προσφοράς, 1.000 ή 2.000 μέτρων για την ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ», για παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Για τους μικρούς δρομείς έως 12 ετών, ήταν διαθέσιμος ξανά ο Αγώνας Δρόμου Παιδιών 1.000 μέτρων που προσφέρεται δωρεάν ώστε να μυηθούν στον κόσμο του τρεξίματος.

Το Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου πρόεδρος του οποίου είναι ο αεικίνητος Μιχάλης Κουμεντάκος (δεξιά), μαζί με τον δραστήριο δημοτικό σύμβουλο και Αντιπρόεδρο, Νικόλα Φιλιππόπουλο που, μαζί με όλο τον μηχανισμό του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, έκαναν τα πάντα προκειμένου ο αγώνας διαφήμιση για την πόλη να διεξαχθεί και φέτος με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δρομείς, ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος εξασφάλισε επίσημη μέτρηση των διαδρομών του ημιμαραθωνίου και των 5 χλμ, πιστοποιημένη από την WA/AIMS. Έτσι, πλέον οι δρομείς απόλαυσαν την ανανεωμένη χάραξη των διαδρομών που διατρέχει το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, περνώντας δίπλα από σημαντικά τοπόσημα όπως το Θωρηκτό Αβέρωφ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Μαρίνα του Φλοίσβου και η Μαρίνα Αλίμου, τρέχοντας σε μια διοργάνωση ενταγμένη στο καλεντάρι της AIMS.
Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ποσειδωνίου, εκτυλίχθηκε κι ένα σύνολο πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού, είναι πλέον ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών, με θέμα «Το τρέξιμο είναι παιχνίδι, είναι χαρά! Το τρέξιμο με την παρέα μας είναι μεγαλύτερη χαρά!» και τα έργα όλα να εκτίθενται στη Γραμματεία των αγώνων.

Λιλιπούτειοι δρομείς ανάμεσα στον δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλος, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου Στέφανο Διαμαντή, δεξιά, και τον αντιδήμαρχο Αλίμου Νίκο Αλβανό.
Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 13.00 έγινε ο Ιστορικός Περίπατος του Φαλήρου σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Με αφετηρία το Θωρηκτό Αβέρωφ, οι δρομείς είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα σημαντικότερα σημεία του Φαληρικού Όρμου.
Εναρμονισμένος με τα σύγχρονα πρότυπα διαχείρισης του ενεργειακού αποτυπώματος, ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος «έτρεξε» τη δράση ανακύκλωσης και συγκέντρωσης πλεονάζοντος νερού «ECO Περιβάλλον. Στάση ζωής!» σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+». Με τον ίδιο φορέα, διοργανώθηκε το εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών «Άστα να τρέξουν ξανά» που προωθούνται σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Με το σύνθημα «Τρέχω & Βαδίζω. Δίνω αξία στα βήματά μου! Δράση για το Διαβήτη και την Παχυσαρκία. Τώρα!» η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, σε συνεργασία με εξειδικευμένες υπηρεσίες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, την φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk κι άλλους φορείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη μάχη εναντίον του Διαβήτη.
Η διοργάνωση, τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, του Δήμου Αλίμου, της Περιφέρειας Αττικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αγώνες περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ και επιπλέον φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Αθλητισμός για όλους» (UESpT) αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑΥ).

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του νοτίου τομέα Σοφία Βούλτεψη με τον Μιχάλη Κουμεντάκο.
Οι νικητές
Νικητής στον ημιμαραθώνιο, ο οποίος είχε 1124 τερματίσαντες, αναδείχτηκε ο Αναστάσιος Παπούλιας με 1:14:11. Δεύτερος ήταν ο Γιώργος Χαρίστος με 1:19:55 και τρίτος ο Ευάγγελος Μασταλούδης με 1:19:58.
Στις γυναίκες στα 21 χλμ. νικήτρια αναδείχτηκε η Βρετανίδα Σόφι Γουόντσγουορθ με 1:35:56. Ακολούθησε η Ελισάβετ Μαγιάκου με 1:37:48 και τρίτη ήταν η Αννα Μαρία Μαντά με 1:38:54.

Ιωάννης Νικολακόπουλος.
Στο «τέταρτο μαραθωνίου» μετείχαν 718 δρομείς. Πρώτος αναδείχτηκε ο Ιωάννης Νικολακόπουλος (39:07). Ακολούθησαν οι Κωνσταντίνος Ντίνου (40:02) και Κώστας Καστραντάς (40:42).
Πρώτη γυναίκα, και τρίτη στη γενική κατάταξη ανδρών – γυναικών, ήταν η Κίμπερλι Πρόκτορ (39:58). Ακολούθησαν οι Κέλλυ Αλεξίου (49:54) και Ειρήνη Αλεβιζάκη (53:10).



Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, ανάμεσα στους, Νίκο Φιλιππόπουλο, Παναγιώτη Καρούμπαλη, Τάσο Κορίλλη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μαρίνας Φλοίσβου, Σταύρο Κατσικάδη, τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Παλαιού Φαλήρου, Αλέξανδρο Πανταζή, Μιχάλη Κουμεντάκο και Γιώργο Ασημακόπουλο.
Στο «τέταρτο μαραθωνίου» μετείχαν 718 δρομείς. Πρώτος αναδείχτηκε ο Ιωάννης Νικολακόπουλος (39:07). Ακολούθησαν οι Κωνσταντίνος Ντίνου (40:02) και Κώστας Καστραντάς (40:42).
Πρώτη γυναίκα, και τρίτη στη γενική κατάταξη ανδρών – γυναικών, ήταν η Κίμπερλι Πρόκτορ (39:58). Ακολούθησαν οι Κέλλυ Αλεξίου (49:54) και Ειρήνη Αλεβιζάκη (53:10).



Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, ανάμεσα στους, Νίκο Φιλιππόπουλο, Παναγιώτη Καρούμπαλη, Τάσο Κορίλλη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μαρίνας Φλοίσβου, Σταύρο Κατσικάδη, τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών Παλαιού Φαλήρου, Αλέξανδρο Πανταζή, Μιχάλη Κουμεντάκο και Γιώργο Ασημακόπουλο.

Νίκος Αλβανός, Ανδρέας Κονδύλης, Στέφανος Διαμαντής.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου με τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιώργο Ασημακόπουλο.

Νικόλας Φιλιππόπουλος, Στέφανος Διαμαντής, Νικόλας Αλβανός, με τους γείτονες και συνδιοργανωτές Δημάρχους, Γιάννη Φωστηρόπουλο και Ανδρέα Κονδύλη. Από δεξιά, Μιχάλης Κουμεντάκος και Γιώργος Ασημακόπουλος.

Νικόλας Φιλιππόπουλος, Στέφανος Διαμαντής, Νικόλας Αλβανός, με τους γείτονες και συνδιοργανωτές Δημάρχους, Γιάννη Φωστηρόπουλο και Ανδρέα Κονδύλη. Από δεξιά, Μιχάλης Κουμεντάκος και Γιώργος Ασημακόπουλος.
Σχόλια Αναγνωστών
1 Προσθήκη σχολίουΣας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.