ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 18:20

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Ζαχαράκη - Συνέντευξη: "Σημασία στην πολιτική έχει να μην ξεχάσεις τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησες την προσπάθειά σου"

Συνέντευξη στο Νικόλα Κονταρίνη 7 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 22:37

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Εκπαιδευτικός, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας, στο επάγγελμα, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο ΕΚΠΑ.

Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ενώ διαθέτει πλούσια διδακτική προϋπηρεσία σε πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, μεταξύ των οποίων αρκετά της Ανατολικής Αττικής.

Η ενασχόληση της με τα κοινά ξεκίνησε ήδη από τα πρώτα της φοιτητικά χρόνια, δραστηριοποιούμενη ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ στο κομμάτι της διεθνούς και ευρωπαϊκής εκπροσώπησης των οργανώσεων, για να συνεχιστεί αργότερα από την θέση της συμβούλου στον Υπουργό Ανάπτυξης σε θέματα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων τα κρίσιμα έτη 2012-2014. Το 2015 μάλιστα, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα international Visitor Leadership Program, ως υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. με θέμα «Ο ρόλος των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, τον Μάρτιο του 2019 ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου Νέας Δημοκρατίας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγή και στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε Υφυπουργός Τουρισμού, αναλαμβάνοντας την αρμοδιότητα για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού. Μιλάει άπταιστα 3 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

H Σοφία Ζαχαράκη ως υποψήφια βουλευτής στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής μπαίνει στη "μάχη του σταυρού" και διεκδικεί δυναμικά την εκλογή της στην Ελληνική Βουλή. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο vimaonline.gr μιλά για την εκλογική της περιφέρεια, ξεδιπλώνει το δικό της όραμα για τις δυνατότητες εξέλιξης και ανάδειξής της, μιλά για την εμπειρία της στα δύο υπουργεία στα οποία υπηρέτησε, προτρέπει τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά, θεωρώντας τον εθελοντισμό  ζωτικής σημασίας για την εμπέδωση μίας στάσης ζωής και συνείδησης ενεργών πολιτών και τέλος τονίζει πως σημασία στην πολιτική έχει να μην ξεχάσεις τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησες την προσπάθειά σου.


Η συνέντευξη 

Ερώτηση: Κα. Ζαχαράκη συγχαρητήρια για την υποψηφιότητά σας ως Βουλευτής στην Ανατολική Αττική. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεσθε στην κάλπη και μάλιστα σε μία ανταγωνιστική εκλογική Περιφέρεια. Τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική και πώς σκοπεύετε να την στηρίξετε...

Σοφία Ζαχαράκη: Για εμένα ήταν ύψιστη η τιμή να με εμπιστευθεί ο Πρωθυπουργός ως υποψήφια για το βουλευτικό αξίωμα σε μία περιφέρεια με την δυναμική της Ανατολικής Αττικής. Την περιοχή την γνωρίζω εδώ και αρκετά χρονιά, μιας και ως εκπαιδευτικός έχω εργαστεί σε αρκετά σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Αλλά και ως μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από το Υπουργείο Τουρισμού, είχα ουκ ολίγες αφορμές και ευκαιρίες να εργαστώ σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα αλλά και νέες ανάγκες, μιας και πρόκειται για μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές του λεκανοπεδίου, και να αναδειχθούν οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, έχω ξεκινήσει την δική μου προσπάθεια με στόχο να δημιουργήσουμε από κοινού με τους ανθρώπους της περιοχής έναν στέρεο δίαυλο επικοινωνίας και ανοιχτού διαλόγου, βασισμένο στην ειλικρίνεια και τον σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας. Η εμπειρία και η γνώμη που μοιράζεται ο κάθε πολίτης που ζει την καθημερινότητα της περιοχής είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για εμένα.

Η περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ζωντανή, και καθώς θα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, υπογραμμίζεται αδήριτη η ανάγκη να υιοθετήσουμε συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική με βασικό γνώμονα την επίτευξη της βιωσιμότητας.

Ξεκινώντας από τις υποδομές για την βελτίωση της καθημερινότητας των δραστηριοποιούμενων και των κατοίκων της, την στήριξη των επιχειρήσεων και των μονάδων του πρωτογενούς τομέα, πολύτιμου τροφοδότη της Αττικής και όχι μόνον, να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, εκσυγχρονίζοντας και βελτιστοποιώντας των τρόπο λειτουργίας τους, μέχρι την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και την δημιουργία νέων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης με έμφαση στις πιο ευάλωτες περιοχές της περιφέρειας.

Η συν-διαμόρφωση μαζί με τους πολίτες ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού πλάνου για την περιοχή είναι σίγουρα ένα απαιτητικό εγχείρημα. Για εμένα είναι ένα προσωπικό στοίχημα, γι’ αυτό και ζητώ από τους ψηφοφόρους της περιοχής να με τιμήσουν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη ώστε να γίνω η φωνή της περιοχής εντός κοινοβουλίου και να προχωρήσουμε όλοι μαζί για όσα πραγματικά έχει ανάγκη και αξίζει η Ανατολική Αττική.

Ερώτηση: Πέραν του τι θεωρείτε ότι «έχει ανάγκη» η Ανατολική Αττική, θα ήθελα να αναφερθείτε στο δικό σας όραμα για την περιοχή μας. Ας υπερβούμε τις ανάγκες και ας ονειρευτούμε το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, για παράδειγμα...και όχι μόνον αυτής, βεβαίως...

Σοφία Ζαχαράκη: Όπως είπα και παραπάνω, η Ανατολική Αττική είναι για εμένα μία περιοχή μεγάλων ευκαιριών και με σημαντικό το περιθώριο ανάπτυξης. Σε μεγάλο βαθμό, μέχρι και σήμερα, ο πλούτος της και η δυναμική της παραμένει ανεξερεύνητος και σίγουρα δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό και με τον τρόπο που αξίζει για τους ανθρώπους της.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποτελεί μαγνήτη για χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και καταφύγιο για την σύντομη απόδραση και την αναζωογόνηση των Αθηναίων. Είναι δε, κατά κοινή ομολογία, μία από τις πιο αυθεντικά όμορφες ακτογραμμές ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Αυτή η πλευρά – κόσμημα για την Αθήνα, πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο μέσω στρατηγικής επένδυσης στο κομμάτι υποδομών αλλά και δραστηριοτήτων και αδιαπραγμάτευτο όρο την μη αλλοίωση του ιδιαίτερου χρώματός της.

Πέρα όμως, και πολύ περισσότερο, οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα σε περιοχές που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, λιγότερο δημοφιλείς και περισσότερο ευάλωτες, όχι μόνον για λόγους κοινωνικούς. Με διάθεση πραγματική δημιουργική, ώστε να ενεργοποιηθούν παραγωγικές δυνάμεις που έχουν ίσως βαλτώσει, να δοθούν νέες διέξοδοι και ευκαιρίες εξέλιξης. Το όραμά μου, για να χρησιμοποιήσω τον όρο της ερώτησης, είναι αυτό μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης, που να αφορά και να συμπεριλαμβάνει κάθε γειτονιά της Ανατολικής Αττικής. Μια ανάπτυξη που να σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα της, να στηρίζεται και να ενθαρρύνει την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και παραγόντων, και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας προόδου. Νομίζω υπάρχει το κατάλληλο momentum, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με ειλικρίνεια να δούμε πώς θα πάμε ένα βήμα παρακάτω για όλα τα παραπάνω. Είναι πραγματικά στο χέρι μας.

Ερώτηση: Στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη υπηρετήσατε τόσο ως υφυπουργός Παιδείας όσο, κατόπιν, και Τουρισμού. Επισημαίνουμε ότι το επάγγελμά σας ήταν αυτό της εκπαιδευτικού αλλά και ότι κληθήκατε επίσης να αναλάβετε το κρίσιμο έργο της κυβερνητικής εκπροσώπου. Ηθελα να περιγράψετε την εμπειρία που αποκομίσατε από αυτό το βάπτισμα πυρός σε δύο υπουργεία, αλλά και τους τομείς ενδιαφέροντός σας στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα συμμετοχής στην δημόσια ζωή αλλά και μελλοντικά.

Σοφία Ζαχαράκη: Τα μαθήματα που έχω πάρει από το διάστημα κατά το οποίο συμμετέχω σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου, είναι πραγματικά ποικίλα και πολύτιμα. Κλήθηκα να συνεισφέρω στο έργο της κυβέρνησης, μία τιμή που αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά και όρεξη ύστερα από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με επιλογές που άνοιξαν πολλές πληγές, δίχασαν αντί να ενώσουν τους πολίτες, έπληξαν την εικόνα και αξιοπιστία μας ως χώρα και άφησαν σοβαρές εκκρεμότητες και σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας του κράτους.

Από την πρώτη στιγμή, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, τόσο σε ένταση όσο και έκταση. Η εμπειρία της πανδημίας και το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης για τα παιδιά μας, οι άπειρες ώρες εργασίας, η φόρτιση και η ευθύνη την οποία σηκώσαμε τότε από το Υπουργείο Παιδείας ήταν κάτι πραγματικά συγκλονιστικό και μοναδικό σαν μάθημα. Αλλά και αργότερα, από το Υπουργείο Τουρισμού η ένταση της προσπάθειας που καταβάλαμε όλοι μαζί, ώστε ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας, όχι απλώς να επιβιώσει αλλά πολύ περισσότερο να διακριθεί εν μέσω της κρίσης και να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με ελπίδα και περηφάνια είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και για το οποίο νιώθω ευγνώμων ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρω σε μία πραγματικά εθνική προσπάθεια.

Είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με στελέχη του δημοσίου πραγματικά άξια, αλλά και παράγοντες της αγοράς με έμπνευση και ειλικρινή διάθεση προσφοράς, στους οποίους οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα μαζί πετύχαμε σε μία ιστορική πρόκληση για την χώρα. Οι δυσκολίες δεν έκαμψαν ούτε το ηθικό ούτε τις δυνατότητές μας, τουναντίον μας πείσμωσε περισσότερο, και το αποτέλεσμα νομίζω μας αποζημίωσε. Η εκπαίδευση για εμένα θα είναι πάντα, και λόγω επαγγέλματος, ένας τομέας στον οποίο τρέφω μεγάλη αδυναμία.

Ωστόσο, μετά και την εμπειρία μου στο Υφυπουργείο Τουρισμού, μπορώ να πω ότι με συνδέει ένας ξεχωριστός δεσμός με τον χώρο της ελληνικής φιλοξενίας, στον οποίο βλέπω ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πρόσωπα της χώρας μας. Πέρα από αυτά, από νεαρή ηλικία είχα ιδιαίτερη ευαισθησία για ζητήματα σχετικά με την προστασία και την βελτίωση των όρων ζωής των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας, ζητήματα πρόληψης της κακοποίησης παιδιών και εν γένει του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και εν γένει ως προς το κομμάτι του εθελοντισμού, σε οποιονδήποτε τομέα επιλέγει καθένας μας.

Προσωπικά θεωρώ τον εθελοντισμό βάση και εγγύηση της κοινωνικής συνοχής και εξέλιξης ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, γι’ αυτό και θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους μας, ιδίως τους νέους μας, προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ζωτικής σημασίας για την εμπέδωση μίας στάσης ζωής και συνείδησης ενεργών πολιτών, η δε, ηθική ανταμοιβή, το χαμόγελο που σου επιστρέφει ο συνάνθρωπος τον οποίον βοηθάς, είναι το πιο σπουδαίο αντάλλαγμα.

Ερώτηση: Μια προσωπική ερώτηση. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν προέρχεσθε από «πολιτική» οικογένεια. Οι γονείς σας ήταν επίσης εκπαιδευτικοί. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να δραστηριοποιηθεί κάποιος στην ελληνική πολιτική σκηνή στον 21ο αιώνα και έχει σημασία αν το άτομο αυτό είναι γυναίκα όσον αφορά αυτόν τον βαθμό δυσκολίας;

Σοφία Ζαχαράκη: Η οικογένειά μου πράγματι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πολιτική. Ήταν η δική μου τάση και ανάγκη να προσφέρω με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο έχω κάθε φορά στην διάθεσή μου στον τόπο μου. Πιστεύω πως σε μία δημοκρατία πρέπει καθεμιά και καθένας μας να αναλαμβάνει την ευθύνη που μας αναλογεί για να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες. Δεν αρκέστηκα ποτέ σε μια μοιρολατρία και την άσκηση της κριτικής από τον καναπέ. Εάν κάτι σε ενοχλεί, οφείλεις να βγεις μπροστά, να μιλήσεις ανοιχτά, να δουλέψεις για την αλλαγή που ζητάς. Η επιλογή της αποχής από τα πράγματα σε καθιστά τελικά μέρος του προβλήματος και γι’ αυτό εμένα δεν με ικανοποίησε ποτέ. Φυσικά, ειδικά όταν δεν προέρχεσαι από τον χώρο και τυγχάνει να είσαι και γυναίκα, ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Τα πολλά και διαφορετικά στερεότυπα, στερεότυπα που οι ίδιοι αναπαράγουμε και συντηρούμε κατά των γυναικών, κατά των νέων, κατά της ενασχόλησης με την πολιτική, όσο και πρακτικές δυσκολίες για την στήριξη με ίδια μέσα μίας καμπάνιας σε τέτοιο επίπεδο, αποτελούν σημαντικά εμπόδια για εμένα αλλά και συνυποψηφίους μου με ανάλογη πολιτική και επαγγελματική αφετηρία. Χρειάζεται πολύ πείσμα, αντοχή και ποτέ να μην ξεχάσεις τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησες την προσπάθειά σου.

Σας ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις επιδιώξεις σας και φυσικά στην κάλπη. 

Σχόλια Αναγνωστών

7 Προσθήκη σχολίου
Tρανούλη Ευάνθη - Αλκηστις 28.04.23
Καιρός είναι - και πεέπει - να στείλουμε περισσότερες γυναίκες στά όργανα λήψεως αποφάσεων.
Απάντηση
Ελευθερία Αργυριάδη - Μπαλένου 22.04.23
Ο τουρισμός της χώρας μας έχει εκτοξευθεί και αυτό δείχνει την ικανότητα του υπουργού και της υφυπουργού για αυτή την μεγάλη άνοδο που έφερε πολλά έσοδα στα κρατικά ταμεία και σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.
Απάντηση
Μαρία - Στέλλα Σίμου 21.04.23
Καιρός είναι να στείλουμε περισσότερες και αποδεδειγμένα ικανές γυναίκες στη βουλή. Η κυρία Ζαχαράκη πιστεύω ότι το αξίζει.
Απάντηση
Μαργαρίτα Σιώκα 21.04.23
Από τα όσα έχουμε προσλάβει για τον χαρακτήρα της φαίνεται άνθρωπος σοβαρός και αξιοπρεπής. Καλό είναι να στηρίξουμε με την ψήφο μας γυναίκες με τέτοιο χαρακτήρα.
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 19.04.23
Αν και ψηφίζω στον νότιο τομέα,Παλαιό Φάληρο, έχω θετική άποψη για την κα Ζαχαράκη. Αν ψήφιζα στην Ανατολική Αττική θα την ψήφιζα οπωσδήποτε πάντως.
Απάντηση
Γιώργος Χαλκιόπουλος 18.04.23
Άλλη μία δυνατή γυναικεία υποψηφιότητα στην περιοχή μας.
Απάντηση
αντύπας 18.04.23
Από τους νέους αξιόλογους πολιτικούς
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.