ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 09:08

ΒΟΥΛΑ

ΥΠΕΝ - Μάχη κατά των πυρκαγιών με drones: Κάν' το όπως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

0 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 13:04
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρωτοπορεί και ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη πυρκαγιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάβει το «πράσινο φως» σε πρωτοποριακές μεθόδους πρόληψης των πυρκαγιών και ουσιαστικά υιοθετεί την πρωτοπόρο πρακτική του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αφού και η ηγεσία του υπουργείου είχε δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον όταν πριν από ένα περίπου χρόνο, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρουσίαζε το εναέριο σύστημα 24ωρης παρακολούθησης με drones.

Δικαιώνεται έτσι απόλυτα η πρωτοβουλία του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη  Κωνσταντέλλου για το εναέριο σύστημα παρακολούθησης που εισήγαγε για την προστασία του περιαστικού πρασίνου της πόλης του στον Υμηττό μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2022, ακυρώνοντας παράλληλα, εκείνες τις φωνές που στην προσπάθειά τους να ασκήσουν αντιπολίτευση είχαν φθάσει στο σημείο να θεωρούν πως το drone που έκανε περιπολία, παραβίαζε τα προσωπικά τους δεδομένα. 

O Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αντιλαμβανόμενος πως η πρόληψη είναι το μέτρο εκείνο που θα μειώσει τους κινδύνους από τις μεγάλες πυρκαγιές που απειλούν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής" το δασικό περιβάλλον της πόλης του κινήθηκε με όρους ιδιωτικού τομέα όπως αναφέρθηκε πολύ εύστοχα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συστήματος και υιοθέτησε  αυτό το πρωτοποριακό σύστημα.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος δήμος της χώρας που έχει εγκαταστήσει σύστημα 24ωρης επιτήρησης στο δασικό περιβάλλον μέσω drones είναι από το 2022 ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ειδικότερα, οι θερμικές ψηφιακές κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένα τα drones που περιπολούν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε σταθμό ελέγχου που βρίσκεται στο δημαρχείο.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Κάλλιο αργά.. 

«Πράσινο» στην προμήθεια και πιλοτική εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής δασοπροστασίας

Λίγο μόνο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει μια ακόμη θερινή περίοδος με τους κινδύνους που αυτή φέρνει για τον μειούμενο δασικό πλούτο της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάβει το «πράσινο φως» σε πρωτοποριακές μεθόδους πρόληψης των πυρκαγιών. Κάτι που έχει αποδειχθεί ότι άργησε πολύ καθώς η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί και πρέπει να επιστρατευθεί προκειμένου να προστατευθούν κατά το δυνατόν τα απειλούμενα δάση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, διατυπώνεται θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης του υποέργου «Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής δασοπροστασίας με τη χρήση καμερών με υπέρυθρους αισθητήρες για την αναγνώριση καπνού και τη χρήση drone».

Η προμήθεια και εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.488.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η εφαρμογή του προβλέπεται καταρχήν στον Δήμο Ωραιοκάστρου, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε το όλο εγχείρημα και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.

Το καινοτόμο σύστημα δασοπροστασίας σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ θα καλύπτει αρχικά τη δασική περιοχή της Νεοχωρούδας και τη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ωραιοκάστρου και Πενταλόφου.

Κατόπιν σχετικής διακήρυξης και της υποβολής όλων των απαραίτητων εγγράφων για την εξέταση της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης, τη σύμβαση ανέλαβε η Ένωση Εταιρειών Satways Ltd-Globismart A.E., που κρίθηκε μειοδότης και αναμένεται πλέον η υπογραφή της από τους εκπροσώπους αυτής και του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Κατά πληροφορίες, το drone, το οποίο θα επικοινωνεί με τις κάμερες, θα είναι εξοπλισμένο και με μια ειδική οβίδα που θα χρησιμοποιείται εάν χρειαστεί για την άμεση κατάσβεση μικρής εστίας φωτιάς.

Με άλλη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ (Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής-Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών) διατυπώνεται θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Προμήθεια Εξοπλισμού Ανίχνευσης-Πυρόσβεσης» της Πράξης «Αντιπυρική Προστασία των Δημοτικών Αλσυλλίων Δήμου Πεντέλης», συνολικού προϋπολογισμού 351.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Τη σύμβαση αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία Satways Ολοκληρωμένες Λύσεις Ασφαλείας και Άμυνας, η οποία κρίθηκε μειοδότης.

Έρχονται κι άλλα drones

Υπενθυμίζεται ότι από διετίας και στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του στόλου πυρόσβεσης, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια σε κεντρικό επίπεδο μη επανδρωμένων drones, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα drones αυτά θα χρησιμοποιούνται για αεροπορική επιτήρηση, ενώ θα επικοινωνούν με το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Επιπλέον, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και για τη σπορά ή αναδάσωση δυσπρόσιτων καμένων περιοχών.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.