ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 09:05

ΑΡΘΡΑ

Απλοί νόμοι του ρεπορτάζ και της πολιτικής

Του Δημήτρη Καμπουράκη από το liberal.gr 0 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 10:19

Στο ρεπορτάζ υπάρχει ένας νόμος. Ας πούμε ότι επίκειται ανασχηματισμός. Όταν αφορά το απώτερο μέλλον, τότε είναι ευκολότατο να γράφει κανείς λεπτομέρειες για αλλαγές σε υπουργεία και σε ονόματα. Διότι όταν πράγματι θα γίνουν οι προαναγγελθείσες αλλαγές, κανένας δεν θα θυμάται τι είχε γράψει ο συντάκτης πριν από κάποιους μήνες.

Αν όμως ο ανασχηματισμός είναι για την επόμενη μέρα, τότε ο δημοσιογράφος φυλάγεται. Δεν θέλει να ξεφτιλιστεί το επόμενο πρωί. Οπότε αρχίζει τα «ακούγεται», τα «πιθανολογείται» και τα «ενδεχομένως», διότι οι πληροφορίες του θα μπουν άμεσα στην βάσανο της επιβεβαίωσης. Ε λοιπόν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα κόμματα την προεκλογική περίοδο.

Ένα κόμμα που ξέρει ότι θα βρεθεί στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα, προσέχει τι λέει και τι τάζει. Διότι μόλις βρεθεί στο τιμόνι του τόπου, ξέρει ότι θα πλακώσουν οι πελάτες έξω από το Μαξίμου και τα υπουργεία, ζητώντας την υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν. Οπότε κοιτάζει να μην έχει τάξει υπερβολικά και ανεδαφικά πράγματα, γιατί θα τα βρει μπροστά του και πολύ γρήγορα μάλιστα.

Αντιθέτως, αν ένα κόμμα ξέρει ότι δεν έχει καμιά ελπίδα να κυβερνήσει, νιώθει απελευθερωμένο. Μπορεί να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα. Σάματις θα κληθεί να εφαρμόσει τίποτα απ’ αυτά που έταξε; Οπότε λέει ό,τι του κατέβει, υπόσχεται σε όλους όλα, εκστομίζει όσα θέλουν να ακούσουν τα αυτιά των ψηφοφόρων δίχως το παραμικρό φίλτρο.

Εγώ ειλικρινά περίμενα να ακούσω το πρόγραμμα του Αλέξη για ορισμένα βασικά ζητήματα, για να καταλάβω το τι περιμένουν οι ίδιοι από την εκλογική μάχη που έρχεται. Αν άκουγα κάτι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό, τότε θα καταλάβαινα πως έχουν πίστη σε μια νίκη τους και πραγματικά νιώθουν το βάρος της ευθύνης που μπορεί να πέσει στους ώμους τους.

Όταν όμως άκουσα και διάβασα όσα είπε ο Αλέξης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, μέρος του οποίου είναι και τα κόκκινα δάνεια με τους πλειστηριασμούς τους, αυτομάτως μου λύθηκε η απορία. Ξέρουν ήδη το αποτέλεσμα και πορεύονται προεκλογικώς εντελώς απελευθερωμένοι από άγχη και φόβους.

Διότι ο Αλέξης υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να μειώσει δραστικά το τερατώδες ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων που είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, δίχως να πληρώσουν αυτοί που χρωστάνε, δίχως να γίνουν πλειστηριασμοί και δίχως να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Βρήκε δηλαδή, ξανά, το απόλυτο οικονομικό θαύμα. Κοντολογίς, οι άνθρωποι ξέρουν ότι θα χάσουν.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.