Σε στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τελικές αποφάσεις βρίσκεται σχέδιο των τραπεζών για το πάγωμα των δόσεων των επιτοκίων στα δάνεια.
Ποιους θα προστατέψει το πλαφόν στα στεγαστικά δάνεια; Πώς θα λειτουργήσει; Θα μπουν και όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο; Θα ισχύσει το πλαφόν ταυτόχρονα με το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης; Θα μειωθεί η δόση από τα σημερινά επίπεδα; Μπορεί να γίνει και αυτό;
Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο μέτρο που προετοιμάζουν οι τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων.
1. Ποια δάνεια θα καλύπτει το πλαφόν;
Ενήμερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Θα καλύπτονται και τα δάνεια δευτερεύουσας κατοικίας πέραν της κύριας. Όμως, αν έχει εγγραφεί υποθήκη σε ακίνητο με στόχο να χρηματοδοτηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πλαφόν δεν θα εφαρμόζεται. Ο στόχος είναι να καλυφθούν δανειολήπτες που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα ακίνητά τους λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των επιτοκίων. Για δάνεια με σταθερό επιτόκιο δεν θα λειτουργεί το πλαφόν. Άλλωστε, τα σταθερά επιτόκια είναι από μόνα τους "κλειδωμένα" και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κυμαινόμενα ακόμη και μετά την επιβολή του πλαφόν.
2. Θα καλυφθούν και τα δάνεια που έχουν περάσει στους servicers;
Δεν είναι σαφές και θα περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα ενταχθούν τα ενήμερα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.
3. Το επιτόκιό μου είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ και όχι με το Euribor. Θα ισχύσει και για μένα το πλαφόν;
Ναι. Θα καλυφθούν όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια είτε υπολογίζονται με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε υπολογίζονται με βάση το Euribor και ανεξάρτητα από τη διάρκεια αυτού. Υπάρχει δάνειο Euribor τριμήνου και εξαμήνου. Όλα θα καλυφθούν όπως επίσης και το Libοr δηλαδή το επιτόκιο για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
4. Άρα ενσωματώνονται και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο;
Ναι σε ότι αφορά στο σκέλος του επιτοκίου. Η δόση όμως θα συνεχίσει να αυξομειώνεται ανάλογα με τις μεταβολές στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο. Το επιτοκιακό ρίσκο εξαλείφεται, το συναλλαγματικό όχι.
5. Με την επιβολή του πλαφόν θα μειωθεί η μηνιαία μου δόση;
Θα περιμένουμε να δούμε σε ποιο επίπεδο θα οριστεί το πλαφόν. Αν το πλαφόν μπει κάτω από το επίπεδο του 3% για το Euribor και κάτω από το 3,5% για το επιτόκιο της ΕΚΤ, θα υπάρξει και μικρή μείωση της δόσης. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα οριστεί στα σημερινά επίπεδα άρα η δόση θα "κλειδώσει" στα σημερινά επίπεδα.
6. Και τελικώς ποιο είναι το όφελος για τους δανειολήπτες;
Ότι αποφεύγονται πιθανές νέες επιβαρύνσεις από επόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες ενδεχομένως να προχωρήσει η ΕΚΤ. Είναι πιθανό να συμβεί αυτό; Είναι. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μας προετοίμασε χθες για δύο νέες μικρότερες αυξήσεις της τάξεως του 0,25% έκαστη.
7. Για πόσο θα διαρκέσει το πλαφόν;
Για έναν χρόνο αρχής γενομένης από την ημερομηνία ανακοίνωσης, πιθανότατα από τον Μάιο. Μετά, όλοι ελπίζουν ότι ο πληθωρισμός θα έχει τιθασευτεί άρα θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για τα επιτόκια. Και νωρίτερα από τον έναν χρόνο να γίνει αυτό, ακόμη καλύτερα. Οι μειώσεις θα περάσουν στον δανειολήπτη παρά το πλαφόν. Και αυτό είναι το όφελος σε σχέση με το σταθερό επιτόκιο το οποίο "κλειδώνει" και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω τη δόση για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ.
8. Εγώ πληρώ τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθώ και στο πρόγραμμα επιδότησης των τραπεζών. Θα μπορώ;
Ναι. Τα δύο προγράμματα θα λειτουργούν συνδυαστικά. Ιδού και τα κριτήρια που ισχύουν μετά την αναθεώρησή τους.
Όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια θα μπορούν και να κλειδώσουν τη δόση στα σημερινά και να πάρουν (επίσης για έναν χρόνο) επιδότηση ίση με το 50% της ζημιάς που έχει προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων. Άρα, αν η αύξηση αυτή είναι της τάξεως των 100 ευρώ τον μήνα, η επιδότηση θα φτάνει στα 75 ευρώ ενώ με το πλαφόν θα διασφαλίζεται ότι η ζημιά δεν θα μεγαλώσει άλλο.
Ποιοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις των στεγαστικών τους να παραμένουν σταθερές για 1 χρόνο
0
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 12:43

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.