ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 09:04

ΓΛΥΦΑΔΑ

Γλυφάδα: Με θερμοκάμερες τεχνητής νοημοσύνης και υδροβόλα θωρακίζει τον Υμηττό ο Δήμος

0 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 23:55

Η Γλυφάδα κάνει τον Υμηττό φρούριο ! Προηγμένο σύστημα εντοπισμού και άμεσης κατάσβεσης πυρκαγιάς θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο Δήμος Γλυφάδας, αξιοποιώντας στο έπακρο της δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Στους πρόποδες του βουνού τοποθετήθηκαν ήδη θερμοκάμερες τεχνητής νοημοσύνης με αυτόματη ενεργοποίηση σε ανίχνευση φωτιάς υδροβόλων κατάσβεσης !

«Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) κρύβει τρομερές δυνατότητες.Δυνατότητες που οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και του κοινού καλού. Αυτό ακριβώς κάνουμε στη Γλυφάδα μας: Για πρώτη φορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, θα χρησιμοποιήσουμε ένα προηγμένο σύστημα, για να μαθαίνουμε ότι έπιασε μια φωτιά μέσα στο πρώτο κιόλας λεπτό από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και να την σβήνουμε άμεσα», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει:

«Πρώτος και κύριος στόχος όλων μας βέβαια παραμένει πάντοτε η πρόληψη, αλλά πλέον έχουμε ένα νέο, καινοτόμο εργαλείο και για την καταστολή.

Πώς θα γίνει λοιπόν αυτό;

Με θερμογραφικές κάμερες τεχνητής νοημοσύνης!

Οι κάμερες αυτές συνοδεύονται μάλιστα από σύστημα με αυτόματη ενεργοποίηση υδροβόλων κατάσβεσης σε περίπτωση ανίχνευσης φωτιάς.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι πραγματικότητα!

Τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα τα έχουμε ήδη εγκαταστήσει στον Υμηττό, σε συγκεκριμένα σημεία και σύντομα θα τοποθετήσουμε και σε άλλα, για να καλύψουμε πλήρως την περιοχή.

Το σύστημα διαθέτει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζονται στο λεγόμενο deep learning analysis και μπορούν να ανιχνεύσουν είτε καπνό είτε φωτιά με ακρίβεια 98%, σε ύψος 40 εκατοστών.

Μόλις λοιπόν ανιχνευτεί φωτιά, ειδικά υδροβόλα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, εκτοξεύουν νερό για άμεση κατάσβεση της περιοχής ενώ ταυτόχρονα δίνουν ικανό χρόνο στην Πυροσβεστική και στην Πολιτική μας Προστασία για να παρέμβουν.
Θα επανέλθουμε σύντομα με αναλυτική ενημέρωση για όλες τις προσπάθειες που κάνουμε τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και της καταστολής, για να διαφυλάξουμε - όπως πρέπει - ως κόρη οφθαλμού τον πνεύμονα ζωής της Γλυφάδας, τον Υμηττό μας».

Το έργο προφύλαξης του Υμηττού μελετήθηκε και σχεδιάστηκε επί των ημερών της νυν Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, πρώην υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας, Άννυς Καυκά και ολοκληρώθηκε τώρα, με τη συνδρομή του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας και Σταθμού Μεταφόρτωσης, Δημήτρη Τσαμπίρα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.