ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 15:23

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σπίτι μου»: Ξεκίνησε το πρόγραμμα με τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

0 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, 13:42
Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» από το ΔΥΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με τη βοήθεια άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.Το πρόγραμμα παρέχει δάνεια σε νέους με τους ευνοϊκότερους όρους στην αγορά.

Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο. Όμως με την επιδότηση του επιτοκίου διατηρείται σε χαμηλό ύψος, με συνεπακόλουθο την χαμηλή δόση αλλά και την επιτοκιακή ασπίδα προστασίας έναντι της όποιας επιπλέον διακύμανσης του επιτοκίου.
Η οικογένεια του δανειολήπτη θα καταβάλει πολύ λιγότερα χρήματα για την αγορά του ακινήτου. Το ποσοστό ίδιας χρηματοδότησης περιορίζεται στο 10%.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα προσδιορίζει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος σε αυτό, όπως ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου). Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης παρουσίασε το πρόγραμμα με αναλυτικά παραδείγματα σε εμφάνιση του στην ΕΡΤ.

Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις

Παράδειγμα: Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με 30 χρόνια αποπληρωμής, εκτός προγράμματος η μηνιαία δόση θα ήταν 587 ευρώ το μήνα. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η δόση πέφτει στα 343 ευρώ και αν πρόκειται για τρίτεκνους-πολύτεκνους τότε η δόση πέφτει στα 278 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο Η δόση του δανείου μπορεί να είναι χαμηλότερη και από ένα ενοίκιο τόνισε.

Η ΔΥΠΑ έχει αναρτήσει κατάλογο με όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες και το ύψος του επιτοκίου που προσφέρει η καθεμιά. Ενώ τα χαρακτηριστικά του δανείου παραμένουν κοινά, το προϊόν δεν είναι το ίδιο, αλλά εξαρτάται από την τράπεζα που θα επιλέξει ο δανειολήπτης είπε.

Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα και είναι μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, για αυτό η ταχύτητα και η προτεραιότητα μετράνε.

Το ποσό που διατίθεται σήμερα είναι μισό δισεκ. αλλά αν πάει καλά το πρόγραμμα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση το ποσό μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει το ένα δισεκ, σημείωσε.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, το προς αγορά διαμέρισμα να μην είναι έκτασης πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα και η παλαιότητά του να είναι τουλάχιστον 15ετίας.

Άλλο παράδειγμα: Για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 706 ευρώ. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» περιορίζεται στα 480 ευρώ και στα 416 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνο-πολύτεκνο. Το όφελος είναι 225,24 ευρώ τον μήνα και 2.702 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο.

Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ, ο δικαιούχος νέος θα πληρώσει το 25% των τόκων που θα πλήρωνε εάν έπαιρνε το ίδιο δάνειο από την τραπεζική αγορά, τόνισε.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (εφόσον ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο). Το πρόγραμμα ισχύει για όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διευκρίνισε.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.