ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 08:15

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στους δήμους της νότιας Αθήνας

0 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 17:33

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου και στους δήμους της νότιας Αθήνας. Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα κάτω από τον λαμπρό ήλιο μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις και γονείς και παππούδες καμάρωσαν τα παιδιά που παρήλασαν. 

Οι δημοτικές αρχές στα μηνύματά τους τόνισαν πως ο θρησκευτικός και εθνικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου συμβολίζει για το Έθνος μας την διαχρονική ισχύ και την ιστορική παρακαταθήκη τόσο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Παλαιό Φάληρο - Γιάννης Φωστηρόπουλος 

Τιμούμε σήμερα την 25η Μαρτίου 1821, που ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτέλεσε ορόσημο για την αναγέννηση του Ελληνικού Γένους.

Ο Ελληνισμός, ο φωτοδότης ολόκληρης της ανθρωπότητας, έμελλε να ζήσει σκλαβωμένος για περίπου τετρακόσια χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό.Όμως ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε ποτέ. Το πνεύμα του δεν λύγισε. Αντίθετα μεγαλούργησε, μεταλαμπαδεύοντας την γνώση και την λαχτάρα για λευτεριά από γενιά σε γενιά, αναδαυλίζοντας τη σπίθα που θα άναβε το φυτίλι της Επανάστασης, τη σπίθα που θα μετέτρεπε απλούς καθημερινούς ανθρώπους σε ήρωες.Η Επανάσταση του 1821 κινδύνεψε από την ιδιοτέλεια των λίγων αλλά η Ελευθερία κερδήθηκε από τη συλλογική προσπάθεια των πολλών, που συνοψίζεται στο ‘’Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»’’ του Μακρυγιάννη.

Ας λάβουμε αυτό το πολύτιμο ιστορικό μάθημα σύμπνοιας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας για την πατρίδα, είτε σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης, είναι ένας αγώνας κοινός και συλλογικός.Όλοι μαζί, ενωμένοι, πρέπει να αγωνιστούμε για τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας, για τη νίκη της γενιάς μας απέναντι στο αναχρονιστικό κράτος, που έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες, σε συστημικές αδράνειες και σε μικροπολιτικά τεχνάσματα.

Είναι ένας αγώνας που μπορούμε να τον κερδίσουμε μόνο όλοι μαζί, μακριά από κάθε μορφή διχασμού. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και σε όλους εκείνους που δεν λογάριασαν ούτε και τη ζωή τους για τη δημιουργία μιας Ελλάδας περήφανης και ισχυρής, αλλά κυρίως το οφείλουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821 - Ζήτω το Έθνος.


O αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Πανταζής ανταλάσσει χαιρετισμό με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο υπό τα βλέμματα του δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου και του βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη. 

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος - Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη 

Σήμερα κρατάμε περήφανα τα σύμβολα μιας ελεύθερης, ανεξάρτητης και δυνατής πατρίδας. Με αυτά παρελάσαμε στους δρόμους της όμορφης πόλης μας διατρανώνοντας το μήνυμα «Ελευθερία ή θάνατος», το διαχρονικό νόημα της υπέρτατης θυσίας για το ιερό χώμα μας.

Δεν είναι μια τυπική υποχρέωση, δεν είναι μια καθιερωμένη γιορτή. Είναι η υποχρέωση απόδοσης τιμής στους ήρωες του γένους, είναι η σκυτάλη της εθνικής συλλογικής μνήμης που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.

Με αυτές τις σκέψεις καμαρώσαμε τη νεολαία μας να κρατάει ψηλά το εθνικό μας φρόνιμα.

Χρόνια Πολλά σε όλους  - Ζήτω η 25η Μαρτίου!🇬🇷Γλυφάδα - Γιώργος Παπανικολάου

Θα ήταν περήφανος ο Στρατηγός Μακρυγιάννης - και όλοι οι Ήρωες του '21 - αν έβλεπαν σήμερα τα παιδιά στη Γλυφάδα και σε όλη την Ελλάδα να παρελαύνουν, τιμώντας όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.

«Πατρίς, να μακαρίζης γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών», έγραφε ο Μακρυγιάννης.

Όλες οι επόμενες γενιές, και των πατεράδων και μανάδων μας και οι δικές μας και των παιδιών μας, μακαρίζουν τους Έλληνες που θυσιάστηκαν για έναν υπέρτερο σκοπό και θα τους θυμούνται και θα τους τιμούν για πάντα.

Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα, στη μεγάλη σημερινή διπλή γιορτή.
O δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου με την οικογένειά του. 

Άλιμος - Ανδρέας Κονδύλης 

... Κάθε χρόνο τέτοια μέρα λέμε ότι οι εθνικές επέτειοι είναι αφορμή να αναστοχαστούμε.

Ας αναστοχαστούμε, λοιπόν: Τι πρόταξαν οι πρόγονοί μας το ’21; Το προσωπικό τους βόλεμα και το «ας βγάλει κάποιος άλλος το φίδι από την τρύπα»; Ασφαλώς όχι! Ήταν ψυχές ανήσυχες που διάλεξαν τη σύγκρουση με τους ισχυρούς, τον πόλεμο και τον ενδεχόμενο θάνατό τους αντί για τη δουλεία του Γένους και την υποταγή! Κοινό τους όραμα μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη που θα πορευόταν προς την πρόοδο. Χωρίς δισταγμούς και φόβο θεώρησαν προσωπική τους ευθύνη να βγουν οι Έλληνες από την αδικία και τη σκλαβιά και να προχωρήσουν εμπρός.

Σήμερα, δυστυχώς, η λέξη «ευθύνη» δεν συγκινεί τους πολλούς. Ούτε και η έννοια «κοινό καλό» εμπνέει. Προτιμάται η αδιαφορία, η στασιμότητα, το «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ’ αφήσουμε». Αν αγαπάμε τον τόπο μας, αν πραγματικά τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν, για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας, με αφορμή τη σημερινή γιορτή ας σκεφτούμε τι κάνει ο καθένας μας γι΄ αυτή τη χώρα. Ας πάψουμε να δικαιολογούμε συνεχώς τον εαυτό μας και να ρίχνουμε τις ευθύνες στον διπλανό. Έχουμε προσωπική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Οφείλουμε να πολεμάμε το άδικο. Το χρωστάμε σ’ εμάς, σε όσους προηγήθηκαν και σε όσους ακολουθούν. Γιατί μην ξεχνάμε…:

«Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.» (Κάλβος, Εις Σάμον)Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.