ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΜΑΙΟΥ 2024, 09:15

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Το "Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης - Οδυσσέας - Οι Έλληνες και η θάλασσα" συζητήθηκε στο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου

Του Νικόλα Κονταρίνη 0 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 15:21

Στην πρόσφατη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου, ανάμεσα και σε άλλα, συζητήθηκε και το 7ο θέμα της Ημερησίας Διάταξης, το οποίο αφορούσε την έγκριση "Μελέτης Αποκατάστασης Κυκλοφορίας", κατά τη φάση κατασκευής του έργου "Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης - ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Οι Έλληνες και οι Θάλασσα", σε οδικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Δέλτα.

Για το μεγάλο και εμβληματικό αυτό έργο του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης και για τα όσα χρειάστηκε να προηγηθούν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, τοποθετήθηκε ο τέως δήμαρχος και νυν βουλευτής της Ν.Δ., Διονύσης Χατζηδάκης, που επί των ημερών του ξεκίνησε η προσπάθεια υλοποίησής του, ενημερώνοντας σχετικά το σώμα, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Φωστηρόπουλου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αρμοδίων επιστημόνων μελετητών - σχεδιαστών του έργου, οι οποίοι ανέλυσαν και εξήγησαν λεπτομερώς κάθε πτυχή του, ενώ αργότερα απάντησαν και σε ερωτήσεις που τους έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο Διονύσης Χατζηδάκης, όχι μόνο ως τ. δήμαρχος και σημερινός βουλευτής της περιοχής, αλλά διατελέσας και ναύαρχος του Π.Ν.ε.α, ήταν άλλωστε και ο εισηγητής του σχετικού Νόμου στη Βουλή, που αφορούσε το ζήτημα αυτό και το οποίο τελικά ψηφίστηκε.

Σε γενικές γραμμές, μιλώντας πρώτος, είπε ότι το Πάρκο θα αποτελέσει τον κοινό τόπο συνάντησης της ελληνικής ναυτιλίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού. Παράλληλα, θα προβάλλει τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, παγκοσμίως. 

Θα αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους, ένα υπόγειο με 123 θέσεις στάθμευσης που θα διαθέτει και παροχές για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όπως, επίσης θέσεις για ΑμΕΑ.

Πέρα από αυτά, θα έχει Αμφιθέατρο 400 θέσεων για διάφορες εκδηλώσεις, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, μία πολύ εξελιγμένη βιβλιοθήκη, μία μικρή καφετέρια, σύγχρονους χώρους υγεινής κ.λπ., ενώ στο δεύτερο όροφο θα υπάρχει το εστιατόριο και το άλλο μισό του χώρου θα παραχωρείται για διάφορες εκδηλώσεις.

Όπως ανέφερε ο κος Χατζηδάκης κλείνοντας, "Το έργο είναι σε καλό δρόμο", και συμπλήρωσε πως, η ΜΚΟ "ΚΥΚΛΩΨ", που το χρηματοδοτεί, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών κατα την διάρκεια κατασκευής του έργου, μαζί με επιτροπές των συναρμοδίων Υπουργείων.

Συμπληρωματικά να πούμε ότι, με την ολοκλήρωσή του, στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα συμμετέχουν 2 μέλη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 1 από το Υπουργείο Οικονομικών, 1 από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, 2 από την ΜΚΟ "ΚΥΚΛΩΨ" και 1 μέλος που θα προέρχεται από τον εφοπλιστικό κόσμο, το οποίο θα ορίζεται από την προαναφερθείσα ΜΚΟ.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τοποθετήθηκε η κα Δέσποινα Σπανού, η οποία εκτός των άλλων διευκρίνησε πως, το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα δημιουργηθεί στην παραλία του Φλοίσβου, στον ίδιο χώρο που βρίσκεται σήμερα και το "ΑΒΕΡΩΦ", δεν θα είναι άλλο ένα ναυτικό μουσείο σαν τα άλλα που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, αλλά θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η δε κυρία Νανοπούλου, η οποία και εμπνεύστηκε τον όλο σχεδιασμό του έργου, αναφέρθηκε διεξοδικά σ'αυτό, με την ταυτόχρονη  προβολή των όσων πρόκειται να δούμε όταν αυτό θα είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο να ανοίξει για το κοινό, και όχι μόνο του Φαλήρου. (Πραγματικά είναι εντυπωσιακό!).

Μετά από την εμπεριστατωμένη αυτή ενημέρωση και την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, το θέμα που αναφέραμε στην αρχή ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ το 6ο θέμα σχετικά με την παραχώρηση από τον Δήμο στο ΓΕΝ, κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα και για αόριστο χρόνο, τουριστικού δημοσίου κτήματος, πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.