ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 13:24

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες ρυθμίσεις οφειλών, κατάργηση προστίμων, τέλη κυκλοφορίας

0 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 13:10

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις οφειλών, προστίμων, φορολογικές δηλώσεις, τέλη κυκλοφορίας και την έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.  

Τα πέντε βασικά σημεία του νομοσχεδίου -το οποίο φέρει τον τίτλο «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»- είναι τα εξής:

- Αναβιώνουν οι 72 και 120 δόσεις.

- Θεσπίζεται νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων.

- Καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όταν ο φόρος είναι κάτω των 100 ευρώ.

- Ανοίγει η πλατφόρμα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

- Έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις οφειλών

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, το νομοσχέδιο προβλέπει την αναβίωση των 72 και 120 δόσεων, ενώ θεσπίζει ένα νέο εργαλείο 36-72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.

Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. 

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Οι βασικές διατάξεις

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον οδηγό του ertnews.gr, προβλέπει ακόμα:

Κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ. Για όσους φορολογούμενους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ανοίγει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Σύμφωνα με τη διάταξη, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα, θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12, για τέσσερις μήνες τα 4/12 και ούτω καθ' εξής.

Παρατείνονται για ακόμα ένα εξάμηνο (μέχρι το τέλος του 2023) οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για: μεταφορές προσώπων, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, γυμναστήρια, σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο (απώλεια εσόδων 246 εκατ. ευρώ για το 2023).

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και το 2023.

Αναστέλλεται εις βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων που αφορούν τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης έως την 31η.7.2023.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.