«Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία των Τεμπών, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται με βαριά τα σύννεφα της οδύνης. Σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο νέοι της Μεγαλονήσου. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε «Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία. Διαχρονικά είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά με τα ίδια συναισθήματα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλίδη: «Πράγματι ανέλαβες εν μέσω μεγάλης πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου» και σημείωσε πως: «Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Η παρουσία σου ξεκινά πολύ δυναμικά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι «στο μεταναστευτικό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των κρατών-μελών πρώτης γραμμής», ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο κυπριακό».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Χριστοδουλίδης βρίσκεται στην Αθήνα στην πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μητσοτάκης για Τέμπη: Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν
0
13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 15:26

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.