ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 05:43

ΑΡΘΡΑ

Γρ. Κωνσταντέλλος: Η αρμοδιότητα της διαφύλαξης της ασφάλειας ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά Βαθμού»

0 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 21:28

To θέμα των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δηλαδή των δήμων της χώρας, έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα συλλογικά της όργανα και κυρίως την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αλλά και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, που έχουν αναγγείλει και θεσμοθετήσει δεκάδες "άτολμες" διοικητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα επιδερμικές, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα κυβέρνηση που να διαθέτει πλήρως την απαιτούμενη τόλμη να κάνει ουσιαστική και ολιστική αποκέντρωση. 

Ένα μείζον θέμα που έχει απασχολήσει, δυστυχώς έντονα, την επικαιρότητα των τελευταίων ετών, είναι η ασφάλεια των πολιτών και τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλισή της. Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατά τα οποία έχω την τιμή να έχω την ευθύνη της δημοτικής αρχής του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, ο δημοτικός μηχανισμός έχει παρέμβει, συχνά χωρίς να έχει τη σχετική αρμοδιότητα αλλά και τους απαραίτητους πόρους, σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας σε επίπεδο πρόληψης αλλά και στην αντιμετώπιση κρίσεων. 

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που κληθήκαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσουμε ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Από τις πρώτες μέρες της κρίσης, οι δήμοι της χώρας ανέλαβαν την ευθύνη της διαφύλαξης μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας, με την απολύμανση όλων των δημόσιων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την προμήθεια υγειονομικού υλικού στους πολίτες, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων στις προμήθειες και στις μετακινήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα και με τον έλεγχο για την τήρηξη των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. 

Στο Δήμο Βάρης -Βούλας - Βουλιαγμένης έχουμε την τύχη να περιβαλλόμαστε από θαλάσσιο μέτωπο περίπου 25 χλμ. και ταυτόχρονα από έναν μεγάλο και καταπράσινο ορεινό όγκο. Το εγεγονός αυτό, όμως έχει ταυτόχρονα και μεγάλη βαθμό δυσκολίας για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας. Υποχρέωση του δήμου μας είναι να διαθέτουμε σύγχρονο και άρτια εξπλισμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αρκετά ειδικά οχήματα και επαρκή στελέχωση. 

Ο Δήμος μας διαθέτει στόχο με περισσότερα από 15 ειδικά οχήματα και 9 μηχανήματα έργου, με αποτέλεσμα να έχουμε μέσο χρόνο ανταπόκρισης στην πυρκαγιά μικρότερο από 8 λεπτά. Είναι ευκολονόητο πως η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης μιας φωτιάς εξαρτάται απόλυτα από τον χρόνο αντίδρασης. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Πανοράματος, που εισήλθε στον ορεινό όγκο της Βούλας από τις πλαγιές του Υμηττού της Γλυφάδας, ο Δήμος μας αναζήτησε τρόπους να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός και να μειώσει ακόμα περισσότερο τον χρόνο αντίδρασης. Από τον Ιούλιο του 2022 εγκαταστάθηκε πλήρως εξοπλισμένο κέντρο εικοσιτετράωρης εναέριας παρακολούθησης όλων των δασικών εκτάσεων του δήμου με τη χρήση drone, σε συνδυασμό με τις ήδη λειτουργούσες σταθερές θερμικές και ψηφιακές κάμερες εντοπισμού καπνού και φωτιάς, και ήδη κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το σύστημα αντιμετώπισε έγκαιρα τέσσερις πυρκαγιές. 

Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι έντονες χιονοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών βρήκαν το δήμο μας σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπισή τους. 

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίες "Ελπίς" τον Ιανουάριο του 2022 παρά τον πολυήμερο αποκλεισμό του οδικού δικτύου στους περισσότερους δήμους της Αττικής, μετά από ενταντική ολονύχτια επιχείρηση ο μηχανισμός του δήμου μας διασφάλισε τον αποχιονισμό και την αποπαγοποίηση σχεδόν του συνόλου των δρόμων του δήμου και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στους δρόμους της πόλης από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη χιονόπτωση. 

Κλείνοντας τις σημαντικότερες επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, θα ήθελα να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής μας μετά το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ" στις 10 Σεπτεμβρίου 2017. Όταν μετά από δύο μέρες διαφαινόταν πως οι ακτές της Αττικής κινδύνευαν από σοβαρή μόλυνση, αποφασίσαμε να εντοπίσουμε με δικά μας πλωτά και εναέρια μέσα τη θέση, το μέγεθος και την κίνηση της πετρελαιοκηλίδας. Η εκτίμησή μας μετά την αυτοψία ήταν πως ήταν θέμα χρόνου να προσβληθούν και οι ακτές της πόλης μας, οπότε άμεσα και χωρίς να έχουμε τη σχετική αρμοδιότητα αλλά ούτε και τους απαιτούενους πόρους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος φροντίσαμε για την πόντιση πλωτού υδατοφράγματος, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, στα όρια του δήμου μας. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσοβήσουμε πλήρως τον κίνδυνο για τις ακτές μας και να διασφαλίσουμε την ασφαλή κολύμβηση στις παραλίες μας. 

Παράλληλα όμως με την αντιμτώπιση των κρίσεων, οι δήμοι της χώρας οφείλουν να διατηρούν ασφαλή τα δημόσια κτίρια, τα σχολικά συγκροτήματα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρω την πλήρη ανακατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος της Βάρης που είχε κατασκευαστεί το 1959 με κόστος άνω των 300.000 ευρώ, από ίδιους πόρους του δήμου, καθώς δεν διέθετε καμία αντισεισμική θωράκιση. Παρ' ότι η ευθύνη της ανακατασκευής τυπική ήταν της ΚΤΥΠ (Οργανισμός του υπουργείου Υποδομών που έχει την αρμοδιότητα των δημόσιων κτιριακών υποδομών), για το δήμο μας η ασφάλεια των μαθητών ήταν σε άμεση προτεραιότητα, εμαποτέλεσμα να αναλάβουμε εμείς το κόστος της ανακατασκευής. 

Ανέφερα τις σημαντικότερες από τις πολλές ενέργειες του δικού μας δήμου αλλά και πολλών άλλων δήμων της χώρας μας για να αναδείξω το γεγονός πως η αρμοδιότητα της ασφάλειας των πολιτών μπορεί και πρέπει να είναι πρωτίστως ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και το κράτος πρέπει άμεσα να εκχωρήσει στους δήμους τις σχετικές αρμοδιότητες, μαζί φυσικά με τα απαραίτητα μέσα και τους απαιτούμενους πόρους. 

Πρώτη δημοσίευση: "Παρόν της Κυριακής"Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.