ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:33

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλους η απόδοση ευθυνών – Μέχρι τέλους η ανασυγκρότηση του κράτους

0 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 16:23

• Εγγύηση ότι θα συμβεί αυτό είναι ο θετικός απολογισμός στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών και της πατρίδας

Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει πλήρης δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και θα έλθουν όλα στο φως, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι εγγύηση γι’ αυτό αποτελούν τα θετικά αποτελέσματα στην ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας: «Ο εμβολιασμός των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η θωράκιση των συνόρων και η ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά δίνοντας άμεσες λύσεις»

«Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο αλήθειας με τον ελληνικό λαό και στηριζόμαστε σε μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις καλές ημέρες αλλά και τις δύσκολες και οφείλουμε να το υλοποιήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Είναι απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες. Και αυτή τη φορά, το βλέπει ο ελληνικός λαός, γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι απόλυτη δέσμευση και το οφείλουμε να μάθει η κοινωνία τι ακριβώς συνέβη και σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι ευθύνες να αποδοθούν και να δοθούν οι ποινές που πρέπει σε αυτούς που έχουν προκαλέσει αυτό τον πόνο. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, είναι δέσμευση της Δικαιοσύνης και γίνεται πράξη», είπε.

Σε επισήμανση του Γ. Αυτιά ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε απόδοση ευθυνών και καλύπτονταν συμφέροντα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε:

«Επειδή για δεκαετίες στην Ελλάδα το σύστημα – έτσι το έβλεπε η ελληνική κοινωνία- ήταν να μη έρχονται όλα στο φως, ας ετοιμαστούν τώρα όλοι για αντισυστημική συμπεριφορά. Ο Μητσοτάκης είπε όλα στο φως και αυτό γίνεται πραγματικότητα και αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ούτε συμφέροντα τα οποία μπορεί να καλυφθούν. Θα γίνει όλος ο έλεγχος γιατί το οφείλουμε αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και φερέγγυοι απέναντι στον ελληνικό λαό για το αύριο»

Και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα με ταχύτατο ρυθμό και θα φέρει αποτελέσματα. Η Ελληνική Αστυνομία, σε ό,τι της έχει ζητηθεί για να συνδράμει σε αυτή την έρευνα, το υλοποιεί με απόλυτη και αποτελεσματική ταχύτητα προκειμένου να έρθουν όλα στο φως».

Σχετικά με τις ευθύνες του κράτους και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν είπε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Άλλαξαν πολλά στην τετραετία αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλες αλλαγές. Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ψύχραιμα και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να ρισκάρει τη θετική πορεία ανασυγκρότησης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων:

«Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Εδώ η κυβέρνηση πήρε πάνω της απολύτως την ευθύνη. Στη Δικαιοσύνη τα πάντα. Όποιοι είναι υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Τέλος. Δεν υπάρχει δεύτερη συζήτηση γι’ αυτό. Από εδώ και πέρα γρήγορη ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων. Και εντοπισμός όποιων άλλων θεμάτων σχετίζονται με τα συστήματα ασφαλείας. Γιατί πρέπει να είμαστε παντού προσεκτικοί και σε επαγρύπνηση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ασφαλώς και υπάρχουν θέματα. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα.

Το κράτος πρέπει να αλλάξει. Άλλαξε σημαντικά την τελευταία τετραετία, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα και πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν έχει κανένα λόγο ο ελληνικός λαός να ρισκάρει αυτή τη θετική πορεία ανασυγκρότησης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Είναι κατανοητός ο θυμός και η οργή, ιδίως των νέων ανθρώπων, αλλά οι αποφάσεις στη ζωή πρέπει να παίρνονται ψύχραιμα».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η προσωπική ευθύνη δεν αντικαθίσταται από κανέναν. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο και να λείπει από τη δουλειά του. Είναι απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα. Δεν είναι αυτός ο κανόνας του ελληνικού κράτους».

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπαραβολή με την υπεύθυνη στάση του Πρωθυπουργού και αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και στις ανανεώσεις συμβάσεων με αύξηση του κόστους για τους φορολογούμενους, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του θέματος και για το παρελθόν.

«Υπάρχει πλήρης δικαστική έρευνα και όλα θα έλθουν στο φως. Μη έχει κανείς καμία αμφιβολία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνουμε Επιτροπή στη νέα Βουλή για να διερευνηθεί το θέμα και στο παρελθόν. Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αλλά τι περιμένετε από κάποιον που ως κυβέρνηση ήταν να εγκαινιάζει έργα μουσαμάδες στο μετρό της Θεσσαλονίκης και τώρα που είναι αντιπολίτευση να συκοφαντεί την πατρίδα μας ότι τον Αύγουστο στον Έβρο είχαμε νεκρό ένα μικρό κορίτσι, την 5χρονη μικρή Μαρία. Από τέτοιους ανθρώπους μη περιμένετε ποτέ τίποτα καλύτερο. Σκοτώθηκαν επί των ημερών τους άνθρωποι και είχαν το θράσος να σας λένε ότι οι σιδηρόδρομοι ήταν μια χαρά επί ΣΥΡΙΖΑ. Χάλασαν πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήλθε η ΝΔ. Είναι ντροπή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, σχολίασε: «Αφήνω στον ελληνικό λαό να κρίνει πόση σοβαρότητα έχουν τέτοιου είδους κουβέντες. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιος που έχει διατελέσει υπουργός να λέει ότι κοιμόταν ήσυχος, όταν στις ημέρες του υπήρξε σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, και να κατηγορεί έναν υπουργό που για λόγους ευαισθησίας παραιτήθηκε την πρώτη μέρα», διευκρινίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έκανε εικοσαπλάσιους διορισμούς και ανάμεσά τους και διορισμούς σταθμαρχών. Έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Η ασφάλεια, είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τους αστυνομικούς καθώς - όπως είπε- «υπερέβαλαν εαυτούς και εργάστηκαν, ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες και να μη δοκιμάζονται περαιτέρω οι συγγενείς τους».

Για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ο Υπουργός τόνισε: «Είναι κατανοητός ο θυμός και η οργή, ιδίως των νέων ανθρώπων. Η στάση της Αστυνομίας είναι επαγγελματική και υπεύθυνη προσφέροντας ασφάλεια στους πολίτες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.