ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 11:40

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεοδωρικάκος στη Βουλή: Μέχρι τέλος του 2023 θα έχει κατασκευαστεί το νέο τμήμα του Φράχτη στον Έβρο

0 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 21:05
Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο σύμβασης

Μέχρι τέλος του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των επί πλέον 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο τόνισε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου το σχέδιο σύμβασης του οποίου έργου ενέκρινε το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 21 Φεβρουαρίου (υπ. Αριθμ. Πράξη 099/2023).

Όπως τόνισε στην Επιτροπή ο κ. Θεοδωρικάκος, η κατασκευή του Φράχτη που είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο και μέσο αποτροπής παράνομων μεταναστών έχει αποφασισθεί από το ΚΥΣΕΑ. Και είναι έργο αμυντικό και περιβαλλοντολογικό καθώς προσφέρει και αντιπλημμυρική προστασία. Ξεκινά από εθνικούς πόρους αλλά, όπως σημείωσε, είναι προφανές ότι η ΕΕ θα πρέπει στην πράξη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, αφού τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό, σύντομα θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο Yπουργός Προστασίας του Πολίτη ευχαρίστησε τη συνοριοφυλακή, το στρατό και τους πολίτες του Έβρου για τη συνδρομή τους στη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. «Ο καθένας πιστεύω μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος για ολόκληρη την Ευρώπη, αν η Ελλάδα -οι Έλληνες ακρίτες- δεν έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ανθρωπισμού ταυτόχρονα. Στον Έβρο οι γυναίκες και οι άντρες της ΕΛΑΣ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ακρίτες μας που κατοικούν στην περιοχή, υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δέχεται μια υβριδική και ασύμμετρη απειλή και θύμισε ότι το 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παράνομων μεταναστών και συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, δηλαδή στην καρδιά του χειμώνα, έχει αποτραπεί η είσοδος 6.600 παράνομων μεταναστών στον Έβρο και έχουν γίνει 118 συλλήψεις διακινητών στην Επικράτεια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η απειλή για την εθνική τάξη και ασφάλεια, για την πατρίδα και τους πολίτες, απαιτεί άμεση και αποτελεσματική απάντηση. Για αυτό και επιλέχθηκε η εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης, καθόσον δεν ήταν δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

Σημείωσε ότι το καλοκαίρι η στάθμη του ποταμού πέφτει και τα μεταναστευτικά ρεύματα εντείνονται, επισήμανε δε, συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την ανάθεση του έργου, καθώς ο χρόνος και τα γεγονότα πιέζουν.

Συγκεκριμένα:

• Η εν λόγω ανάθεση γίνεται στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, δεδομένου ότι αφορά τμήμα 35 χιλιομέτρων από την επέκταση των 140 χιλιομέτρων του αποτρεπτικού εμποδίου στον Έβρο, επέκταση που κρίθηκε αναγκαία με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

• Συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή που δεν απορρέουν από δική της ευθύνη. Είναι δυστυχώς πιθανό να έχουμε ένταση των πιέσεων και μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική μας χώρα, αλλά και σε περιοχές της Συρίας.

• Για την αντιμετώπισή τους δεν είναι δυνατή η τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχει κώλυμα στην υπογραφή του Σχεδίου Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου δηλαδή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των επιχειρήσεων «Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ».

Πρόκειται για τις δύο εκ των πέντε εταιρειών 7ης τάξης, οι οποίες κατέθεσαν κοινή προσφορά για το έργο, ύψους 78.002.261,17 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), δηλαδή με τεκμαρτή έκπτωση 2,50% από τον αρχικό προϋπολογισμό των 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του έργου.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι η διαδικασία έχει τη ομόφωνη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου:

Αφορά 35 χιλιόμετρα Φράχτη στον κεντρικό Έβρο, σε σημεία όπου η γειτνίαση ποταμού και ορεινού όγκου, καλυμμένου με πυκνό δάσος, τα καθιστά ιδανικά ως περάσματα παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή «Ψαθάδες Διδυμοτείχου – Κορνοφωλιά Σουφλίου».

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή εμποδίου από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους περίπου 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, με προσαρμογή αντιαναρριχητικής λαμαρίνας στο επάνω μέρος καθώς και κονσερτίνα.

Το έργο περιλαμβάνει:

• Χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης, ενίσχυσης υφιστάμενων τεχνικών έργων και ενίσχυση αναχωμάτων.

• Κατασκευή θυροφραγμάτων.

• Κατασκευή 7 νέων υπερυψωμένων αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων.

• Εργασίες βελτίωσης, συντήρησης, αναβάθμισης σε τέσσερα ΕΦ και σε τέσσερα ΕΠ του Ελληνικού Στρατού.

• Εργασίες βελτίωσης, συντήρησης και αναβάθμισης τριών κτιρίων της ΕΛ.ΑΣ..

• Νέο προκατασκευασμένο κτίριο επιφάνειας 300 τ.μ. για τη φύλαξη εξοπλισμού προστασίας των συνόρων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Και διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι δεν πρόκειται να εκχωρηθεί ούτε χιλιοστό ελληνικής γης.

«Επιδιώκουμε ειρήνη και συνεργασία. Αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και ικανότητας. Η Ελλάδα είναι πλέον πιο ισχυρή. Με διεθνείς συμμαχίες. Με το απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, με κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε στην εισήγησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.