ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 08:29

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως και 300 ευρώ

0 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 13:55

Έκτακτο βοήθημα ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην Κοζάνη.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2023» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Υπήρχαν αδικίες στους συνταξιούχους και μάλιστα σε αυτούς που παίρνουν χαμηλές συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς από το νόμο Κατρούγκαλου τόνισε και γνωστοποίησε ότι αναλυτικές εξαγγελίες θα γίνουν την Τετάρτη από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Το εφάπαξ και θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από τον χώρο της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά όσο δημιουργείται τέτοιος χώρος θα διορθώνουμε αυτές τις αδικίες»

«Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα και υπόσχεται ότι θα την καταργήσει», ανέφερε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία.Ο πρωθυπουργός έδωσε το πλέγμα της κυβερνητικής πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη δυτική Μακεδονία, εκτιμώντας ότι η περιοχή θα μπορεί να γίνει κόμβος «πράσινης» ενέργειας και πρότυπο «πράσινης μετάβασης».

Υπάρχει σχέδιο για την μετά τον λιγνίτη εποχή, υπάρχει σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους και σαφή χρονοδιαγράμματα, σημείωσε και αναγνώρισε ότι υπάρχει καχυποψία, η οποία, όπως τόνισε, μπορεί να ξεπεραστεί. «Φεύγω ποιο αισιόδοξος από τη δυτική Μακεδονία» επισήμανε, εκτιμώντας ότι μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση στον τομέα της Υγείας, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο και εκεί θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τα κίνητρα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις, σημείωσε.

Για σχέσεις με Τουρκία

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει προσφυγική κρίση από τους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ωστόσο, επισήμανε πως η χώρα οφείλει να διαφυλάσσει τα σύνορά της.

Για τους πλειστηριασμούς και το ιδιωτικό χρέους, είπε - όσον αφορά το δεύτερο - ότι υπάρχουν να γίνουν ακόμα πράγματα και γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη θα υπάρχουν εξαγγελίες για 36 -72 δόσεις ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των δόσεων όσοι βγήκαν εκτός ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Ως προς την υπογεννητικότητα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυταπάτες, υπάρχουν δυσκολίες και οι πολιτικές δεν αλλάζουν την εικόνα από την επόμενη ημέρα, αλλά στην επόμενη απογραφή του 2030 ευελπιστούμε να έχουν γίνει έως τότε βήματα που να αναστρέψουν αυτήν την εικόνα, λέγοντας ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Δεν έχει αλλάξει η θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την υλοποίησή της και διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και πάλι

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί τη Φλώρινα από όπου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες «θα μας εμπιστευτούν και πάλι, διότι οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν» σημειώνοντας ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη λαϊκή κοινωνική παράταξη της χώρας, είναι η παράταξη η οποία κάνει πράξη την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε επίσης την πεποίθηση ότι «η εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης θα δώσει και πάλι στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει».

Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για "διχαστικό λόγο" και σημείωσε:" Εμείς έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να διχάζουν να μιλούν για δήθεν κατάργηση της δημοκρατίας. Ποιοι; Αυτοί που θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες τους όταν κυβέρνησαν. Και ταυτόχρονα να επιμένουν να χωρίζουν τους Έλληνες. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω αυτό".

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν πρόκειται να τάξει πράγματα που δεν πρόκειται να γίνουν και πρόσθεσε: "Τα αφήνω αυτά σε άλλους. Και αυτοί που σας τάζουν σήμερα λαγούς με πετραχήλια το κάνουν εκ του ασφαλούς. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αποκλείεται να εκλεγούν, άρα δεν τους στοιχίζει και τίποτα να τάζουν τα πάντα στους πάντες".

Σε ερώτηση των συγκεντρωμένων πολιτών Πότε θα γίνουν οι εκλογές απάντησε την άνοιξη και δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές.

«Κάποιοι τώρα έρχονται και κλαίγονται και λένε ότι θα καταργήσουν τον νόμο τον οποίο οι ίδιοι ψήφισαν, όμως οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τσάκισαν τις συντάξεις τους, με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, όπως δεν ξεχνούν, επίσης, ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις από αυτή την κυβέρνηση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός από τη Φλώρινα.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.