ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 21:14

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιό Φάληρο: Συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης

0 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 15:26

Η δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα έχει την επωνυμία «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η Θάλασσα», επιδιώκεται η προβολή και η προώθηση της ναυτοσύνης των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης θα γίνει με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΚΥΚΛΩΨ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η οποία αναλαμβάνει το κόστος υλοποίησης (κατασκευή και εξοπλισμός των νέων εγκαταστάσεων), χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ανταλλάγματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

«Πρόκειται για έργο πνοής, που θα αποτελέσει στολίδι, τόσο για ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όσο και για την πατρίδα μας ευρύτερα, εντασσόμενο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το Πάρκο θα αποτελέσει τον κοινό τόπο συνάντησης της ελληνικής ναυτιλίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού. Παράλληλα, θα προβάλλει τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, παγκοσμίως. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, με ωφέλεια στην εθνική ιστορική μνήμη, με ωφέλεια στην ιστορική παράδοση, με ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η περιουσία του Δημοσίου αυξάνεται κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, στο τέλος του έργου, με την αποδοχή της δωρεάς και με την προσκόμιση κερδών από τη λειτουργία του Πάρκου στο διηνεκές», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο εισηγητής της ΝΔ πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτής του Νοτίου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης, είπε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται ζητήματα, κυρίως ιδιοκτησιακής, πολεοδομικής και οικονομικής φύσεως, προκειμένου να γίνει δυνατή η κατασκευή πολιτιστικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Με δωρεά ιδιώτη θα γίνει, όπως ανέφερε, το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της πολιτείας, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στο Δημόσιο θα παραχωρηθεί πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

- το κόστος της δημιουργίας του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιώτη,
- σε έκταση 12 στρεμμάτων, θα καλυφθούν 7.600 τ.μ., με μέγιστο ύψος τα 22 μέτρα,
- προβλέπεται δόμηση έως 400 τ.μ., εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας,
- τα οφέλη είναι η σταθερή απασχόληση σταθερού αριθμού εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
- θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης στα κέντρα αναψυχής στο χώρο του Πάρκου,
- θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα πλωτά μουσεία.

Η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου αναβαθμίζεται σε συνδυασμό και με τα μέτρα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου,
προβλέπεται κατασκευή καρνάγιου, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θα δημιουργηθεί χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων (εκθέσεις, συνέδρια, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη),

- θα δημιουργηθούν επίσης καταστήματα εστίασης, αναψυκτήρια, χώροι στάθμευσης.

Τις βασικές πτυχές του έργου παρουσίασε η κ. Δέσποινα Σπανού, πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως ανέφερε, το όραμα του «Οδυσσέα» είναι να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο ζωντανό χώρο παιδείας. Σκοπός του «Οδυσσέα», ανέφερε, επίσης, είναι η διατήρηση της ναυτικής, υλικής και άυλης κληρονομιάς. «Δεν πάμε να δημιουργήσουμε το 23ο ναυτικό μουσείο της ελληνικής επικράτειας. Το σημαντικό είναι ότι δημιουργείται ένας χώρος που διαφυλάττει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, το Πολεμικό και το Εμπορικό Ναυτικό αποκτούν κοινή στέγη», είπε η κ. Σπανού. Σε σχέση με το κτίριο, είπε ότι θα θυμίζει στον επισκέπτη μια πλώρη, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν ιστορικά καράβια που θα λειτουργούν ως εκθέματα.Στην ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου: "Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης - Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας ''Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία'' και του Ελληνικού Δημοσίου, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος.

Όπως δήλωσε, με το παρόν σχέδιο νόμου, μια πάγια επιδίωξη της διοίκησής του, αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον τέως Δήμαρχο και νυν Βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη, παίρνει σάρκα και οστά.

"Είναι ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας, απόλυτα εναρμονισμένο με την ανάδειξη του Παλαιού Φάληρου σε Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, ένα εγχείρημα που οραματιστήκαμε και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον στρατηγικό σχεδιασμό μας.
Η δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής παράδοσης, σε ένα χώρο που επί σειρά ετών συντηρούσαμε με ιδίους πόρους, θα αποφέρει πολιτιστικά και παιδαγωγικά οφέλη στην πόλη μας, αποτελώντας παράλληλα έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά για την αγαστή μας συνεργασία, αλλά κυρίως για τις ταχείες και συντονισμένες ενέργειές τους, που οδήγησαν το έργο στην τελική του ευθεία.

Καλωσορίζουμε το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο σπίτι του!

Καλωσορίζουμε το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο!"

Ενστάσεις διατύπωσαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ του ΜΕΡΑ25 και του ΚΚΕ, ενώ θετικά με κάποιους αστερίσκους το αντιμετώπισαν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.