ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 12:00

ΒΑΡΗ

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και στα ενοίκια - Στους πρωταγωνιστές και η Βάρη

0 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 11:48
Στη Βάρη η μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων με +23%

Μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια που ξεπερνούν ακόμη και το 20% σε ετήσια βάση παρουσιάζουν τρεις περιοχές της Αθήνας σε νότια και βόρεια προάστια, ενώ όσον αφορά τις τιμές πώλησης, τα Βριλήσσια προηγούνται μακράν με άνοδο στις τιμές μέσα σε ένα χρόνο η οποία αγγίζει σχεδόν το 30%.

Ετσι, το 2022, οι τιμές των σπιτιών στην περιοχή των Βριλησσίων σημείωσαν… αισίως αύξηση κατά 28,4% σε ετήσια βάση, με μία μέση τιμή στα 3.424 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα τουλάχιστον με τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, αναδεικνύοντάς την «πρωταθλήτρια» σε όλη την Αθήνα. Βασική αιτία, το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών είχαν ξεκινήσει πέρυσι από χαμηλότερη τιμή βάσης, ενώ παρουσιάζουν, σε αυτή τη συγκυρία, σημαντική προσφορά κάποιων… εκατοντάδων νεόδμητων κατοικιών, αυξάνοντας τελικά και τις τελικές τιμές πώλησης.

Τα στοιχεία για το σύνολο του 2022 προέρχονται από το γνωστό δίκτυο αγγελιών Spitogatos, όπου οι ακριβότερες αγγελίες για μία μονοκατοικία με κήπο μισού στρέμματος στα Βριλήσσια διαμορφώνονται αυτή την στιγμή λίγο πάνω από τις 6.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για ένα καινούριο διαμέρισμα ενεργειακής κλάσης Α+ το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στις 5.200 ευρώ ανά τ.μ..

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Αθήνα σημείωσε πέρυσι η περιοχή στα πέριξ του Μετς και του Καλλιμάρμαρου, με άνοδο που αγγίζει το 22%, όπως και τα Ιλίσια. Στο Μετς- Καλλιμάρμαρο η μέση τιμή πώλησης το 2022 έφτασε αισίως τα 3.241 ευρώ ανά τ.μ. και στα Ιλίσια, χαμηλότερα στα 2.678 ευρώ ανά τ.μ. Σε αυτές τις περιπτώσεις λείπουν μεν οι νέες κατασκευές, ωστόσο… ουδόλως αυτό έχει σημασία όταν πρόκειται για τους ιδιοκτήτες που έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες, ζητώντας υπερτριπλάσιες τιμές: Για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του 1972 με θέα Ακρόπολη, μεγάλη βεράντα και πάρκινγκ η τιμή πώλησης στο Μετς μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 11.200 ευρώ ανά τ.μ.!Αντίστοιχα, συμβαίνει και στην περίπτωση των Ιλισίων, όπου η ανακατασκευή του πρώην Hilton σε συνδυασμό με το μετρό στην περιοχή έχουν εκτοξεύσει τιμές και προσδοκίες: Η ζητούμενη τιμή για ένα παλιό διαμέρισμα του 1965 ανακαινισμένο όμως το 2018, επιφάνειας 55 τ.μ. σε ισόγειο πολύ κοντά στο μετρό του Ευαγγελισμού ξεπερνά το… μισό εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα είναι στις 550 χιλ. ευρώ αυτή την στιγμή.

Το τοπ 5 των περιοχών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2022 συμπληρώνουν η Καλλιθέα (+21,7%), με μία μέση τιμή στα 1.983 ευρώ ανά τ.μ. και το Μοσχάτο στα προάστια του Πειραιά, με +21,3% και μέση τιμή 2.333 ευρώ ανά τμ. Ωστόσο και εδώ υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάλογα με το ακίνητο και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Στην Καλλιθέα για ένα καινούριο σπίτι πολύ υψηλών προδιαγραφών, ενεργειακής κλάσης Α+ υπό κατασκευή, σε μικρή απόσταση και με θέα θάλασσα, η ζητούμενη τιμή μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 9.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην περίπτωση του Μοσχάτου οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες και αντιστοιχούν για ένα καινούριο, υπό κατασκευή σπίτι λίγο πάνω από τα 5.500 ευρώ ανά τ.μ.

Τα ενοίκια

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια η αύξηση ξεπερνά το 20% σε τρεις περιπτώσεις, τη Βάρη- Βάρκιζα, τη Δροσιά στα βόρεια της Αττικής και τη Φιλοθέη και ακολουθούν Υμηττός και Εκάλη με αύξηση μεταξύ 15% και 20%.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις βασικές αιτίες που προβάλλονται είναι το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές που είχαν μείνει σχετικά πίσω, σε συνάρτηση πάντα με τη ζήτηση για νότια και βόρεια προάστια, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν ανέβει στην μεν περίπτωση της Βάρης στα 11,4 ευρώ ανά τ.μ. ως προς τη μέση τιμή και στα 8,3 ευρώ ανά τ.μ. στη Δροσιά.

Ψηλά, για την ακρίβεια στα 14 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο, ήδη βρίσκονται οι τιμές στη Φιλοθέη όπου πέρυσι οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 20,9%, ενώ όταν πρόκειται για μοναδικά ακίνητα- π.χ. μεγάλες, σχετικά καινούριες μονοκατοικίες με κήπο και πισίνα– η ζητούμενη τιμή μπορεί να υπερδιπλασιάζεται ακόμη και πάνω από τα 30 ευρώ ανά τ.μ. Αύξηση πάνω από 15% σημείωσαν τα ενοίκια και στην Εκάλη, η οποία επίσης είχε μείνει πίσω στα βόρεια της Αθήνας. Η μέση τιμή τώρα είναι στα 8,7 ευρώ ανά τ.μ., ενώ και εδώ, ανάλογα με την περίπτωση της κατοικίας, τα νούμερα μπορεί να ανέβουν ακόμη και πάνω από τα 22 ευρώ ανά τ.μ. αν για παράδειγμα πρόκειται για κατοικία με μεγάλο κήπο, παλιά μεν, αλλά ανακαινισμένη.

Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση στα πέριξ του Υμηττού που επίσης παρουσίασε πέρυσι ετήσια άνοδο τιμών πάνω από 18% και είναι στο τοπ 5 των περιοχών της Αθήνας με τη μεγαλύτερη άνοδο ενοικίων το 2022: Η μέση τιμή στην περιοχή είναι τώρα στα 8,1 ευρώ ανά τ.μ. με το υψηλότερο ενοίκιο, κατά περίπτωση, να είναι στο διπλάσιο, στα πέριξ των 16 ευρώ ανά τ.μ., αφού κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη προεξοφλήσει- κάπως νωρίς είναι η αλήθεια- τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ!

πηγή: newmoney

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.