ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 23:47

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιώσιμη Πόλη - WaysTUP!: Ένα πρωτοποριακό "εργαλείο" για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

0 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 14:06

Το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο «WaysTUP!» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων.

Με δεδομένο ότι ακόμα και σήμερα μεγάλο ποσοστό των βιοαποβλήτων συλλέγεται μαζί με τα κοινά απορρίμματα και καταλήγει να θάβεται στις χωματερές ή να καίγεται, η ανάγκη θέσπισης ενός νέου πλαισίου διαχείρισης, το οποίο θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και παραγωγής αξιοποιήσιμων υποπροϊόντων, γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Το WaysTUP! σχεδιάστηκε με στόχο να παρουσιάσει ένα χαρτοφυλάκιο νέων διεργασιών μετατροπής των αστικών βιοαποβλήτων σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης, με βάση διαφορετικές πρώτες ύλες π.χ. υπολείμματα κρέατος και ψαριών, ίζημα καφέ, βιοαπόβλητα οικιακής προέλευσης, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, κλπ. Οι διεργασίες  αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πρόσθετων τροφίμων και ζωοτροφών, γευστικών ουσιών, πρωτεϊνών εντόμων, ελαίου καφέ, βιοαιθανόλης, βιοδιαλυτών, βιοπλαστικών, κλπ.

Το WaysTUP! παρέχει επίσης καθοδήγηση στις αρμόδιες αρχές των πόλεων  σχετικά με την υιοθέτηση νέων οργανωτικών μοντέλων που  υποστηρίζουν την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η “ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ” συντονίζει τη μεταφορά βιοαποβλήτων από τα Μέλη της, Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, στις εγκαταστάσεις της Σχολής των Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιούνται οι πειραματικές διεργασίες του έργου για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Παράλληλα, αναπτύσσονται νέα, κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που θα προετοιμάσουν την είσοδο στην αγορά των τεχνολογικών λύσεων που θα παρουσιαστούν καθώς και των τελικών προϊόντων που θα προκύψουν από αυτές.

Οι πιλοτικές εγκαταστάσεις θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, στα Χανιά, στη Βαλένθια και στο Λονδίνο. Οι πιλοτικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε θεωρητικό επίπεδο (π.χ. κατάλογος λύσεων και παραδειγμάτων καλών πρακτικών για την αναγνώριση της αξίας των βιοαποβλήτων, θέσπιση εννοιολογικού πλαισίου για την καταγραφή των εμποδίων χρησιμοποίησης των βιοαποβλήτων), εργαστηριακό επίπεδο (π.χ. ανάπτυξη πρωτοκόλλου εργαστηριακής ανάλυσης και μεθοδολογίας), υλικοτεχνικό επίπεδο (π.χ. τύπος και εφοδιαστική αλυσίδα για την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί), κατασκευαστικό επίπεδο (π.χ. πιλοτικές εγκαταστάσεις) και επίπεδο ελέγχου (π.χ. δοκιμές για την εξαγωγή ελαίου καφέ).

Το “WaysTUP!” επίσης παρέχει καθοδήγηση στις αρμόδιες αρχές των πόλεων  σχετικά με την υιοθέτηση νέων οργανωτικών μοντέλων που  υποστηρίζουν την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων.

Επιπλέον, μέσω του έργου αναπτύσσεται και θα εφαρμοστεί μια στρατηγική αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνοντας την τρέχουσα αντίληψη των ίδιων σχετικά με τα βιοαπόβλητα ως τοπικό πόρο, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο διαχωρισμό και τη συλλογή των αστικών βιοαποβλήτων και βελτιώνοντας την αποδοχή των παραγόμενων προϊόντων που προέρχονται από βιοαπόβλητα από τους πελάτες.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα


Λίγα Λόγια για την “Βιώσιμη Πόλη”

Το «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» ιδρύθηκε το 2017. Ιδρυτικά μέλη ήταν 30 Δήμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κύπρου. Σήμερα, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ απαριθμεί περισσότερα από 70 Μέλη, τα οποία συνεχώς αυξάνονται.


Ο Διευθυντής της "Βιώσιμης Πόλης" Γιάννης Γεώργιζας

O βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η υποστήριξη των Δήμων στην επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ακολούθως στην υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ συμπληρώνει την έλλειψη  τεχνογνωσίας για τη σύνταξη των προτάσεων και τη διαχείριση των έργων και ταυτόχρονα πραγματοποιεί την απαραίτητη δικτύωση και συντονισμό που απαιτούνται από αυτά τα προγράμματα.

Οι προτάσεις και τα έργα εστιάζουν στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Έξυπνης Διαχείρισης Ενέργειας.

Παράλληλα, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ υποστηρίζει τα μέλη της, πραγματοποιώντας και συμμετέχοντας στην εκπόνηση μελετών αναπτυξιακών έργων σε όλους τους τομείς, συντονίζοντας μία μεγάλη ομάδα στελεχών και συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, με τη βοήθεια και εξειδικευμένων επιστημόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.