ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 19:16

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικές ματιές στην Περιφέρεια Αττικής και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας

Του Νικόλα Κονταρίνη 9 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 13:58

 Και μπήκαμε αισίως στο έτος 2023. Δηλαδή, στη χρονιά που θα γίνουν, πρώτα οι εθνικές και, λίγο μετά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν και είναι λίγο νωρίς, αφού ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ακόμη σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής τους, εντούτοις, κάποια, έστω και λίγα, μπορούμε να αναφέρουμε, για ορισμένα πρόσωπα τα οποία απ' ότι φαίνεται θα παίξουν σημαντικό, αν όχι πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην κεντρική, όσο και στην αυτοδιοικητική πολιτική σκηνή.

Προς το παρόν, αρχίζοντας από την Ανατολική Αττική και έχοντας ως βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού της χώρας, κι έτσι όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από τον αρμόδιο υπουργό, η Περιφέρεια αυτή κερδίζει 2 επιπλέον έδρες.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, και σε ότι αφορά την Νέα Δημοκρατία, στις επικείμενες εκλογές, εκτός από τους βουλευτές και τους πολιτευτές της περιοχής που γνωρίζουμε, την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουν και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, δεδομένου πως, στον τομέα αυτό υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν αφήσει καθ’όλη την διάρκεια της θητείας τους, το προσωπικό τους θετικό αποτύπωμα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε τον υπουργό εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, την χαμηλών τόνων, όμως ουσιαστική και δημιουργική, Γεωργία Μαρτίνου, καθώς και τον σοβαρό, με σημαντική εμπειρία, Γιώργο Βλάχο. Πρόσωπα με συνεχή παρουσία στα βουλευτικά έδρανα, αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που τους δείχνει το εκλογικό σώμα.


Γεωργία Μαρτίνου: Με 45.653 ψήφους κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. 


Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στη μάχη του σταυρού. 


Η Σοφία Ζαχαράκη διεκδικεί με αξιώσεις μία βουλευτική έδρα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Στον Νότιο Τομέα, που κερδίζει μία επιπλέον έδρα, ανάμεσα στις πολλές και αξιοσημείωτες υποψηφιότητες, γεγονός είναι ότι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι επιτυχημένοι υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και η δραστήρια, εξίσου επιτυχημένη υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, ενώ η εκ νέου υποψηφιότητα του αεικίνητου Διονύση Χατζηδάκη, ενισχύει ακόμη περισσότερο το οπλοστάσιο της Ν. Δ. στον Τομέα αυτό.


O υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει βάλει γερές βάσεις στο Νότιο Τομέα και διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις. 

Στον ίδιο Τομέα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άξια προσοχής είναι η υποψηφιότητα της γνωστής και έγκριτης δικηγόρου Αθηνών, Αναστασίας Σιμητροπούλου, η επιλογή της οποίας θεωρείται από τον κόσμο σημαντική, λόγω του ότι την εκλέγει ανελλιπώς δημοτική σύμβουλο στον Δήμο Αλίμου, με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη,  ο οποίος εκτιμώντας την επιστημονική της επάρκεια, αλλά και το σοβαρό έργο της γενικότερα, της εμπιστεύεται κάθε φορά καίριες και ευαίσθητες θέσεις, όπως αυτή της Αντιδημάρχου διοίκησης, κοινωνικών υπηρεσιών (ΚΑΠΗ) κ.α.


Αναστασία Σιμητροπούλου. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματός της στον Νότιο Τομέα. 

Και αφού μπήκαμε, έστω και …δια της πλαγίας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καλό είναι να μιλήσουμε γι' αυτήν, χωρίς - προς το παρόν - να αναφερθούμε εκτενώς ακόμη, παρ’ότι έχουν αρχίσει οι ζημώσεις σε ορισμένους Δήμους των νοτίων και ανατολικών προαστίων, γύρω από υποψηφιότητες και πιθανές συνεργασίες.

Στον Δήμο των , (Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη), σίγουρος για την επανεκλογή του - από τον πρώτο γύρο -, είναι ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίοςδιαθέτει κουλτούρα ευρωπαϊκή, πέρα από το πολύ σημαντικό έργο που έχει παραγάγει μέχρι σήμερα στην μεγάλη και όμορφη αυτή πόλη.


Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διεκδικεί τρίτη θητεία έχοντας στη φαρέτρα του πολλά και σημαντικά έργα στο δήμο των 3Β αλλά και θετικές παρεμβάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα συνδικαλιστικά της όργανα στα οποία συμμετέχει πολύ ενεργητικά. 

Στον Δήμο Αλίμου, για τον οποίο έχουμε αναφερθεί πρόσφατα άλλωστε με σχετικό άρθρο - σχόλιό μας, θεωρούμε πως, και αυτή τη φορά, η νίκη του Ανδρέα Κονδύλη, και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, είναι κάτι δεδομένο, για όσους γνωρίζουν ασφαλώς τα πράγματα στην περιοχή, όχι επιδερμικά και καιροσκοπικά, αλλά αντικειμενικά και σε βάθος.Και επειδή οι δημότες αναγνωρίζουν ότι ο σημερινός Δήμαρχος Αλίμου έχει φέρει έναν άλλο, ευρωπαϊκό, αέρα τόσο στο καθαρά διοικείν, αλλά και στο τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα μέσα από μία σύγχρονη ματιά και σε βάθος χρόνου, είναι σε θέση να αποφασίσουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εξάλλου, “κάθε σύγκριση με τα έργα και τις ημέρες προηγουμένων διοικήσεων, δεκτή”, όπως είχε πει κάποτε ένα εκ των πλέον σημαντικών στελεχών του θεσμού, όταν τον ρώτησα, πριν χρόνια, να μου πει, ποιός είναι, κατ’αυτόν, ο βασικότερος λόγος που οι πολίτες τον εκλέγουν (εξέλεγαν) συνεχώς για πολλές θητείες.

Και επειδή αναφερθήκαμε στην επικράτηση των κ.κ. Κονδύλη και Κωνσταντέλλου από την πρώτη Κυριακή, αυτό που μένει να μάθουμε είναι το ποσοστό που θα πιάσουν οι δυό τους, όμως, έχοντας πάντα κατά νου πως, σ’αυτόν τον ωραίο ανταγωνισμό, θα έχουν έναν εξίσου δυνατό αντίπαλο, τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου.Στον Δήμο Νέας Σμύρνης τώρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κλαίρης Δεληγιάννη και της σύμπραξης του συνδυασμού του Γιώργου Λαρίσση μαζί της και με δεδομένη την στήριξη που θα έχει από τον οικειοθελώς απερχόμενο δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη, τα πράγματα φαίνεται να απλοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έμπειρη, επιτυχημένη και δραστήρια Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Δεληγιάννη, η οποία, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καθίσταται το πλέον ισχυρό φαβορί για την νίκη.

Αναφορικά δε, με τα όσα, ακούγονται σχετικά με την φερόμενη υποψηφιότητα της αντιπερειφεριάρχου Αττικής, Δήμητρας Νάνου, κι απ'όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ασφαλώς, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ίδια. Και βέβαια, αν τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφια, με την στήριξη, όπως ακούγεται, της Νέας Δημοκρατίας, η εκλογική αναμέτρηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Τέλος, σε ότι αφορά τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, τα προεκλογικά αυτή τη στιγμή είναι ρευστά και λίγο μπερδεμένα μετά από τις σχετικά πρόσφατες  αποχωρήσεις τριών δημοτικών συμβούλων από την παράταξη του Χρήστου Πρεκετέ και δεδομένης της υποψηφιότητας, του Προέδρου του Συλλόγου Κρητών, Στέλιου Μαμαλάκη.

Πάντως, η μάχη στον δήμο αυτό αρχίζει και αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση πάντα, πως η νυν δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, θα διεκδικήσει άλλη μία θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Και εφ’όσον αυτό συμβεί, και συνδυαζόμενο με μία πιθανή νίκη της Κλαίρης Δεληγιάννη στην Νέα Σμύρνη, θα έχουμε για πρώτη φορά, δύο κυρίες δημάρχους στα νότια προάστια.

Υ.Γ. Ο Δήμος στον οποίο εξελέγησαν, ως επικεφαλής συνδυασμών τους δύο γυναίκες, είναι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου. Πρώτη, επί τρεις συνεχείς τετραετίες (1983 - 1944), η αείμνηστη Βασιλική Βερικάκη (απεβίωσε τον Απρίλιο του 2013) και η νυν δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, που και αυτή εκλέγεται συνεχώς από το 2011 μέχρι και σήμερα. Ενώ, για μία 4ετία, η Ειρήνη Καρρά - Λάππα στον Δήμο Δάφνης, την περίοδο 1990 - 1994.

Έχουμε βέβαια και δύο άλλες περιπτώσεις, που, ναι μεν, υπήρξαν δήμαρχοι, όμως μόνο για έναν χρόνο περίπου, και συγκεκριμένα:

Στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, την Ευαγγελία Ζησιμοπούλου, η οποία εκτέλεσε χρέη δημάρχου από 29/5/1970 έως 13/7/1970 και ήταν αναπληρώτρια δημάρχου από το 1967 (απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1976) και στον Δήμο Υμηττού, την Αιμιλία Βιττωράκη από το 1989 έως το1990, που εξελέγη τότε από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί ο εκλεγείς δήμαρχος, αείμνηστος, Ανδρέας Λεντάκης, παραιτήθηκε, προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 1989.


Σχόλια Αναγνωστών

9 Προσθήκη σχολίου
Μ. Βρανάς 21.01.23
Μητσοτάκη και ξερό ψωμί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αλλοίμονό μας. Για τους δημαρχαίους λίγο με ενδιαφέρει,
Απάντηση
Μπαλαδόρος 21.01.23
Ε ρε τι έχει να γίνει!
Απάντηση
Kαλαμακιώτισσα 16.01.23
Εσείς καλά το γράφεται ότι η συμπολίτισσά μας κα Σημιτροπούλου θα είναι υποψήφια βουλευτίνα στο νότιο τομέα.Ομως πριν λίγο μαθαίνω ότι το μετανιωσε και δε θέλει να το κάνει και αυτό πρέπει να μας το ξεδιαλύνει.Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά τα πίσω μπρος.Προσωπικά περιμένω να μάθω γιατί μου είναι αρκετά συμπαθής η κυρία.
Απάντηση
Λεωνίδας Κατσόγιαννης 14.01.23
Πολλές γυναίκες. Συμφωνώ!
Απάντηση
Βαριώτης 14.01.23
Μητσοτάκης και ξερό ψωμί. Ουε και αλίμονο αν έχουμε ξανά τους ψεύτες που κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη.
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 14.01.23
ΟΙ κες Μαρτίνου και Ζαχαράκη είναι δυνατά χαρτιά και σίγουρα η ΝουΔου θα πάρει άλλη μία έδρα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αν υπάρξει.
Απάντηση
Περιβόλας 12.01.23
Ανάβυσσος. Γράψτε να μάθουμε τι γίνεται και στο δήμο Σαρωνικού. Εκεί η ΝΔ βάζει πάλι τον Σοφρώνη αρκεί να μη του φύγουν πάλι ψήφοι και πάνε στο Φιλίππου. Να το προσέξουν αυτό οι αρμόδιοι.
Απάντηση
Παντελής Φ. 12.01.23
Μπορεί να κέρδισαν κάποιες περιφέρειες περισσότερες έδρες όμως ποιά κόματα θα τις κερδίσουν είναι άγνωστο και καθαρά υποκεμεινικό για τον καθένα.
Απάντηση
αντύπας 12.01.23
αρχίσανε τα όργανα απότι βλέπω.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.