ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 18:36

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα για την Εύα Καϊλή και στην Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία

0 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 16:18

Έρευνα και στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή διέταξε η Οικονομική Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωβουλευτής θα ερευνηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία. Προϋπόθεση βέβαια τα αδικήματα να μην συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά που ερευνώνται ήδη από τη βελγική Δικαιοσύνη.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε επείγουσα παραγγελία σε δύο επίκουρους εισαγγελείς και στην παραγγελία αναφέρεται ότι η έρευνα θα διενεργηθεί σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προνοεί κώλυμα άσκησης νέας ποινικής δίωξης, για ίδια πραγματικά περιστατικά. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, "ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Εντέλλονται παράλληλα οι δύο επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος που ενδέχεται να προκύψει από την αξιολόγηση των στοιχείων που θα συλλέξουν.

Ο κ. Μπαρδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς να ζητήσουν, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, μέσω δικαστικής συνδρομής από τις βελγικές Αρχές, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή καθώς και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βέλγιο.

Θεωρείται βέβαιο πως οι δύο εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις των βελγικών Αρχών ώστε να εξακριβωθεί ότι σε περίπτωση εντοπισμού πράξεων που έχουν ποινικό καταλογισμό εκ μέρους της ευρωβουλευτή, αυτές δεν έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών του Βελγίου.

Η Ελληνίδα πολιτικός δηλώνει αθώα μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, βρίσκεται στις βελγικές φυλακές και αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία και θα κρίνει αν θα μείνει προφυλακισμένη έως την δίκη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι για τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προφυλάκισή τους για έναν μήνα.

"Αφήστε την Εύα ελεύθερη"

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατά την ανάκριση του από τους Βέλγους εισαγγελείς, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η σύντροφός του για να μπορέσει να επιστρέψει κοντά στην ανήλικη κόρη τους,

Παράλληλα ο Τζόρτζι φέρεται να παραδέχθηκε ότι ενεπλάκη στο παράνομο αυτό κύκλωμα δωροδοκιών από αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, έστω κι αν θα μπορούσε να ζήσει από το επαγγελματικό του εισόδημα.

Με βάσει δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική "Le Soir" και η "La Repubblica", ο Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην "οργάνωση" αυτή ήταν "να διαχειρίζεται τα μετρητά".

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της "οργάνωσης".

Οι ομολογίες του Τζόρτζι φέρεται όμως να "καίνε" και δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: τον Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.