ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:40

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Mητσοτάκης καλεί τις τράπεζες να πληρώσουν από τα κέρδη τους τα μέτρα στήριξης δανειοληπτών

0 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 13:22

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους υπογράμμισε πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε 4 μέτρα:

στη στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες,

στην αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού,

στη μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, και

στο να βάλουν φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ώστε τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να μην πάρουν κανένα bonus για το 2022.

Νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ - τραπεζών

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση εντός δύο εβδομάδων θα έχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για να καταλήξουν σε λύσεις για την ελάφρυνση των δανειοληπτών από το κόστος της αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι τράπεζες απορρίπτουν ρυθμίσεις του ισπανικού μοντέλου που οδηγούν σε αξιολόγηση ενήμερων δανείων ως «ανοίγματα».

Aπό την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών τίθεται ως «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα του δημοσιονομικού κόστους. Ξεκαθαρίστηκε ότι το δημόσιο, δεν θα αναλάβει κόστος για την ελάφρυνση των δανειοληπτών γιατί δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Ωστόσο, υπάρχει απόσταση στα ζητήματα που τίθενται από τις δύο πλευρές, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει τεθεί και μία σειρά θεμάτων από τα spreads των επιτοκίων και τα επιτόκια των καταθέσεων, μέχρι την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού και τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι τράπεζες υποχρεώνονται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεννοήσεις με μηχανισμούς της ΕΚΤ για να βρουν εκείνες τις τεχνικές λύσεις και τη «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει από τη μία πλευρά την ελάφρυνση των δανειοληπτών, χωρίς από την άλλη να χαρακτηρισθούν ως «κόκκινα» ή επίφοβα δάνεια Stage 2, αυτά που θα επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έγιναν γνωστά τα εξής, μετά τη νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση ζητά:

1) Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.

2) Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

3) Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Ωστόσο, οι νέες προκλήσεις που ορθώνονται λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, είναι μεγάλες, πιέζοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών, αναφέρθηκε στη συνάντηση. Η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες:

Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα. Οι τράπεζες θα επανέλθουν σε διάστημα δύο εβδομάδων εφόσον πάντα πάρουν εγκρίσεις από τον SSM για το σχέδιο ελαφρύνσεων που θα προτείνουν.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.