ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 07:00

ΑΡΘΡΑ

Έμφυλη βία και καθημερινότητα

Της Αναστασίας Σιμητροπούλου* 0 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 22:23

Πολλοί νομίζουν ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας δεν τους αφορά, ότι είναι κάτι μακριά από την καθημερινότητα τους, το σπίτι τους, τον περίγυρο τους, το εργασιακό τους περιβάλλον. Θεωρούν, ότι τα πολλά και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά είναι αντικείμενο καταγραφής στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Είναι όμως έτσι; Μήπως άθελά μας ή λόγω αδιαφορίας γινόμαστε μέρος μιας τραγωδίας της διπλανής πόρτας; Μήπως τελικά η φράση " πέσαμε από τα σύννεφα " που ακούγεται κατόπιν εορτής είναι η απόδειξη ότι τελικά η έμφυλη βία δεν είναι και τόσο μακριά μας;

Με τον όρο έμφυλη βία περιγράφονται όλες εκείνες οι πράξεις που στρέφονται εναντίον ενός ατόμου , της αξιοπρέπειας και της ακεραιοτητας του, ενώ ακόμα και η απειλή τέλεσης τέτοιων πράξεων συνιστά έμφυλη βία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, χρόνος ή συνθήκη για την τέλεση μιας πράξης που συνιστά ποινικό αδίκημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αφορά γυναίκες, οι οποίες ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το μορφωτικό τους επίπεδο, την κοινωνική τους τάξη ή την καταγωγή τους πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Οι μορφές της έμφυλης βίας είναι πολλές και όχι κατ' ανάγκην μόνο σωματικές. Μπορεί να είναι λεκτικές, οικονομικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές συμπεριφορές, μέχρι την άσκηση σεξουαλικής βίας, εξαναγκασμού και εμπορίας ανθρώπων.

Οι αριθμοί σοκάρουν, ακόμα κι όταν αφορούν τα εικοσιοκτώ μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία θεωρητικά η ισότητα των δύο φύλων, η ισονομία και η δυνατότητα ενός θύματος να φτάσει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το θύτη, θεωρούνται δεδομένα. Χαρακτηριστικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα πενήντα περίπου γυναίκες την εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους, λόγω περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην ΕυρωπαΪκή Ένωση.

Οι λύσεις δεν είναι ούτε αυτόματες, ούτε απλές. Εκτός από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα έμφυλης βίας, οφείλουμε να μάθουμε στις νέες γενιές τις αξίες του σεβασμού, της ανθρώπινης ζωής, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας επιλογών και λόγων του συνανθρώπων μας. Μέχρι την στιγμή που ο όρος θα γίνει ένα απλό λήμμα στο λεξικό, κανείς δεν πρέπει να κωφεύει, να αδιαφορεί και να προσπερνά τον διπλανό του.  

* Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, π. Αντιδήμαρχος Αλίμου, Δικηγόρος Αθηνών

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.