ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 16:43

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Π. Φάληρο - Ματιές στο χρόνο που πέρασε: O Διονύσης Χατζηδάκης στη θεμελίωση του σημερινού Δημαρχείου

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 1 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 15:45

Ο Διονύσης Χατζηδάκης επί τω έργω.

Πριν δεκάξι χρόνια και κάτι... Παρασκευή βράδυ 22 Σεπτεμβρίου 2006, όταν ο τότε δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και σημερινός βουλευτής της Ν.Δ. στo νότιο τομέα, Διονύσης Χατζηδάκης, έβαζε την πρώτη "μυστριά", στα εγκαίνια θεμελίωσης του νέου σύγχρονου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ), Προκόπη Παυλόπουλου. 

Στον υπογράφοντα, που ήταν εκεί για λογαριασμό της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" της Αυτοδιοίκησης, ο κος Χατζηδάκης σε σχετική ερώτηση για το έργο και την πορεία του, είχε πει ότι, η όλη χρηματοδότηση έγινε από τα προγράμματα "ΕΠΤΑ", "ΘΗΣΕΑΣ" και "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δράσεις", του ΥΠΕΣΔΔΑ, με αποτέλεσμα ο Δήμος και κατ' επέκταση οι δημότες - πολίτες του Παλαιού Φαλήρου, να μην έχουν καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια και 3 Δήμαρχοι

Αυτό ανέφερε ο τότε Αντιδήμαρχος, Νικόλαος Γιαννιός, Πολιτικός Μηχανικός και γνώστης κατασκευών, όταν μου μίλησε για τον χρόνο που χρειάστηκε μέχρι να φθάσουμε στην θεμελίωση του έργου εκείνης της βραδιάς, και συνέχισε λέγοντας πως, "... είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που, επιτέλους, έστω κι αν πέρασαν δύο δεκαετίες, το νέο Δημαρχείο της πόλης μας είναι γεγονός. Και για να φτάσουμε εδώ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσφορά και την συμμετοχή, και των τριών δημάρχων, στο μερίδιο που αναλογεί στον καθένα από αυτούς.

Ο Δημήτρης Καψάνης, πραγματοποίησε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την μελετη του έργου το 1985 και υπέγραψε την σύμβαση της κατασκευής το 2002, ο Γιώργος Χρυσοβερίδης, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της δαπάνης των μελετών και ήλθε ο Διονύσης Χατζηδάκης να το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του, αφού προηγουμένως εξασφάλισε την χρηματοδότησή του εξ ολοκλήρου από τον κρατικό κορβανά. 

Για την ιστορία, το Δημαρχιακό Μέγαρο του Παλαιού Φαλήρου έγινε αφού ξεπεράστηκαν και ορισμένα προβλήματα, που εν τω μεταξύ είχαν προκύψει εξαιτίας ατελών μελετών και ελλείψεων.

Η τελική χρηματοδότηση του έργου, ύψους 7.130.299,99 ευρώ, εξασφαλίστηκε σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ". Βέβαια, χρειάστηκαν δύο χρόνια παραπάνω και 2.353.871,80 ευρώ, που αντιπροσώπευαν την αύξηση κατά 50% του συμβατικού αντικειμένου, όμως, το έργο ολοκληρώθηκε.

Η αλήθεια είναι, πάντως, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως αυτό το Μέγαρο κατασκευάσθηκε κυριολεκτικά από το πουθενά, χάρη στην συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση, ασφυκτική μάλιστα όπως βλέπαμε, του Διονύση Χατζιδάκη και των συνεργατών του, καθώς και την άοκνη προσπάθεια των αρμόδιων επιστημόνων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε η Μυρτώ Παπαδοπούλου.Ο Υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Διονύση Χατζηδάκη και τους ιερείς κατά την διάρκεια τέλεσης του αγιασμού. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Καψάνης, οι βουλευτές, Λευτέρης Ζαγορίτης και Έλενα Κουντουρά, ο π. δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου και ο αείμνηστος Τάκης Καλκαβούρας.Ο Υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Νικόλα Κονταρίνη. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Νικόλαος Γιαννιός 04.12.22
Το έργο Δημοπράτησε ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Καψάνης. Όταν αναλάβαμε εμείς υπό τον Διονύση Χατζιδάκη, τον Ιανουάριο του 2003, βρήκαμε τον εργολάβο εγκατεστημένο και ένα έγγραφο της πολεοδομίας που έγραφε ότι υπήρχαν προβλήματα στον φάκελο της μελέτης του έργου και δεν μπορούσε να βγει άδεια οικοδόμησης. Τρέλα, δημοπράτησαν τότε το έργο χωρίς την πολεοδομική άδεια για να κάνουν εγκαίνεια παραμονές εκλογών. Αρχιτεκτονικά, πράσινο, στατικά, όλα στο μικροσκόπιο και άπειρες διορθώσεις.Τα πραγματικά εγκαίνεια έγιναν 4 χρόνια αργότερα αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες. Αυτά για την ιστορία
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.