ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 09:42

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Βούλτεψη: Μέρος της τουρκικής πολεμικής μηχανής η εργαλειοποίηση των προσφύγων

0 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 16:49

Στην εκ μέρους της Τουρκίας επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, το οποίο, όπως είπε, η Άγκυρα έχει εντάξει στην πολεμική της μηχανή, αναφέρθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη κατά την υπουργική σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η κ. Βούλτεψη έδωσε το παρών ως κεντρική ομιλήτρια και απευθυνόμενη στους συναδέλφους της των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην πορεία τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Όπως είπε, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μονόδρομο τόσο για την «βιώσιμη διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού», που ήταν και το αντικείμενο της Συνόδου, όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα.

Στην ομιλία της, η υφυπουργός παρουσίασε και την στρατηγική της Ελλάδας για παράλληλη προστασία των συνόρων και των ανθρώπων, καθώς και τις ενταξιακές δράσεις που αναπτύσσονται στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνοντας πως η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να φέρει ενταξιακό πρόσημο, η υφυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο της νέας ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη, η οποία περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο προένταξης, αλλά και ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, που προσφέρουν πραγματική προστασία αποτρέποντας την γκετοποίηση των προσφυγικών πληθυσμών.

Επιπλέον, η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε επιμέρους πτυχές του μεταναστευτικού για τις οποίες η ευρωπαϊκή συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως η καταπολέμηση του τράφικινγκ, η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων, αλλά και η αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που ακολούθησε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στηλίτευσε την αμφιλεγόμενη κριτική που ασκείται στις χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες άλλοτε κατηγορούνται για χαλαρή φύλαξη συνόρων και άλλοτε για… υπερβολικά αυστηρή.

Η υφυπουργός χαρακτήρισε, τέλος, προϋπόθεση για τη βιώσιμη διαχείριση του Μεταναστευτικού τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και εν γένει στην Ευρώπη την υιοθέτηση και ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος προστασίας των συνόρων, απονομής ασύλου, πολιτικής επιστροφών και ασφαλώς Ένταξης.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.