ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 00:51

ΑΡΘΡΑ

Το κράτος δικαίου ως πρόσχημα

Της Κατερίνας Γαλανού από το liberal.gr 2 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 14:49

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, έξω από τη χώρα, εκλεγμένοι σε ευρωπαϊκά όργανα, διορισμένοι σε οργανισμούς ή αυτοαπασχολούμενοι σε πάσης φύσεως ΜΚΟ και επιτροπές, οι οποίοι δείχνουν τον τελευταίο καιρό μια εξαιρετική σπουδή και ενδιαφέρον για την ποιότητα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Παρένθεση δεν ανησύχησαν ποτέ στο παρελθόν όσες αφορμές και λόγοι κι αν υπήρξαν.

Πραγματοποιούν λοιπόν απανωτές επισκέψεις στη χώρα, συντάσσουν reports, γράφουν άρθρα, δίνουν συνεντεύξεις και όλοι, μα όλοι, διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα. Ότι μια χούντα και ένα καθεστώς τύπου Ορμπαν έχει βαλθεί να εξαλείψει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πλήρης αναπαραγωγή όλου του αφηγήματος ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, οι εκπρόσωποι της στις Βρυξέλλες – όχι μόνο οι ευρωβουλευτές - τα δίκτυα και οι άνθρωποί της στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, έχουν κάνει μια τεράστια επένδυση στους αρνητικούς «πρεσβευτές» της αρνητικής εικόνας της χώρας.

Τους έχουν πάρει κανονικά από το χέρι, τους τροφοδοτούν επιλεκτικά με στοιχεία που διευκολύνουν το αφήγημα.

Τους καλούν και τους συνοδεύουν σε διάφορα συνέδρια, τους κανονίζουν μεγάλες και ατομικές συνεντεύξεις και παρουσίες στα κομματικά και φιλικά ΜΜΕ, τους παρέχουν σέρβις γραφείου τύπου και στη συνέχεια επανεισάγουν τα «συμπεράσματά» τους και τις εκθέσεις τους.

Το περιεχόμενο του αφηγήματος «ενημέρωση 108» είναι ένα προϊόν τέτοιας συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρεται χέρι να τους βάλει μπροστά από ένα περίπτερο και να τους διαβάσει τα πρωτοσέλιδα, τους τίτλους και τα ρεπορτάζ ή να τους υποδείξει να διαβάσουν μερικά δημοσιογραφικά site ή να μιλήσουν με κάποιους δημοσιογράφους έξω από την περίμετρο που ορίζουν οι «κηδεμόνες» τους. Σε στιγμές που χαλαρώνει η κηδεμονία όταν σε κάποιους ζητείται π.χ να αιτιολογηθεί που διατυπώνουν Ευρωπαίοι για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο απόλυτοι.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με μέλη της επιτροπής PEGA που, ενώ άλλη ήταν η δουλειά τους φτάνοντας, συμπεριφέρθηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες της Κουμουνδούρου.

Δεν ήταν σπουδαία τα αντανακλαστικά της Ν.Δ στη σπέκουλα της ολλανδής ευρωβουλευτού του Renew Europe Σόφι ιν ‘τ Βελντ η οποία εμφάνισε τις δικές της απόψεις για την κυβέρνηση, ως κοινή θέση της επιτροπής και διαφήμισε προκαταβολικά το πρωτοσέλιδο του Documento, υιοθετώντας επί της ουσίας έναν ισχυρισμό μιας εφημερίδας ότι ο Πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τις υποκλοπές σε υπουργούς του.

Εκ των υστέρων και κατόπιν των εντυπώσεων που προκάλεσε μια τέτοια δήλωση ήρθε η αντίδραση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή PEGA. Δυσφόρησαν που τους έπιασε στον ύπνο η κ. Σόφι ιν’ ν Βελντ;

Μακάρι να αφυπνιστούν γιατί η έτερη βελγίδα ευρωβουλευτής Σάσκια Μπρικμόντ η οποία χαρακτήρισε τον έλληνα πρωθυπουργό παρανοϊκό ή εμμονικό καλύτερα, σε συνέντευξή της σε ελληνικό μέσο φιλικό στο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιδράσει άμεσα η Ελλάδα θα μπει στην ουρά των κρατών που παραβιάζουν το κράτος δικαίου μετά την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η δημοσιογραφική ερώτηση που ακολούθησε ήταν ποια εργαλεία μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται αυτοί οι νόμοι;

Θέλετε να μάθετε την απάντηση της;

«…η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει μία διαδικασία επί παραβάσει ή να εφαρμόσει το Άρθρο 7 που αφορά την παραβίαση των Συνθηκών και να θέσει σε εφαρμογή τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα (conditionality) που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται στις χώρες μέλη εφόσον σέβονται τους κανόνες και μπορούν να παρακρατηθούν αν όχι…»

Να το εξηγήσουμε σε νοήμονες ανθρώπους δεν χρειάζεται.

Η ιστορία του « ενημέρωση108» των υποκλοπών, του έλληνα Ορμπαν χτίζει την ίδια βάση, με την ίδια επιδίωξη. Μήπως και καταφέρουν να μπλοκάρουν τα δις του Ταμείου να φτάσουν στη χώρα και να τα διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πριν από την ευρωβουλεύτρια Σάσκια μας είχαν προϊδεάσει προ μηνών φιλικά στην αντιπολίτευση ΜΜΕ που πανηγύριζαν προκαταβολικά το fake κόψιμο μιας δόσης του Ταμείου. 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
αντύπας 10.11.22
Το πακέτο ανάκαμψης είναι ο στόχος. Τα λεφτά είναι πολλά και κάποιοι θέλουν να βάλουν την κουτάλα στο μέλι. Όσο για την αντιπολίτευση σ' όλο αυτό παίζει το ρόλο του μπροστινού κι επειδή το παιχνίδι πια είναι τόσο φανερό θα άξιζε στο Μητσοτάκη η αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή για να πάρουν πια ένα μάθημα άπαντες. Του εσωτερικού και του εξωτερικού. Φτάνουν πια τα παιχνίδια σε βάρος της πατρίδας Το θράσος τους δεν έχει όρια. Ακούμε τον τσίπρα που χωρίς τσίπα ξεστομίζει κάθε είδους κακοήθειας θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες του και μας σηκώνεται η τρίχα. Ποτέ ξανά
Απάντηση
Νικόλαος Γιαννιός 10.11.22
Δεν είναι δυνατόν αυτή η παρεούλα της ψευτοαριστεράς να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Άποψή μου είναι ότι όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες αποτελούν μόνο την βιτρίνα. Κάτι άλλο πιο δυνατό πιο αποφασιστικό και πιο επικίνδυνο κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Η Ελλάδα ενοχλεί και μόνο με την ύπαρξή της.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.