ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 07:47

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑίοι ή απολιτίκ οι νέοι ψηφοφόροι;

Του Δημήτρη Καμπουράκη από το liberal.gr 0 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 13:36

Μου το είπε φίλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (ναι, έχω και τέτοιους) που θα είναι υποψήφιος κάπου στην Αττική. «Οι δημοσκοπήσεις δεν πιάνουν την νεολαία, την ηλικιακή ομάδα από 17 μέχρι 29 χρονών. Αυτοί ούτε σε σταθερό τηλέφωνο βρίσκονται για να ερωτηθούν, αλλά κι αν κατά τύχη βρεθούν δεν θα απαντήσουν ποτέ σε κάποιον που θα δηλώσει δημοσκόπος. Δεν τους γουστάρουν. Άρα, ας μην πανηγυρίζει η ΝΔ, δεν έχει πραγματική εικόνα.»

Σας εξομολογούμαι ότι το ακούω το επιχείρημα τους, διότι η εμπειρία που έχω από νέα παιδιά συμβαδίζει μ’ αυτή την εικόνα. Παραλλήλως, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των έγκυρων δημοσκόπων ότι έχουν τρόπο να πιάσουν τις μικρές ηλικίες, εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Τα πιτσιρίκια είναι γεμάτα εκπλήξεις και μπορεί να μην έχουν ιδέα από Τσόρτσιλ, αλλά τα θέσφατά του τα ακολουθούν ασυνείδητα. «Αλλοίμονο στον εικοσάρη που δεν είναι σοσιαλιστής, θα πει ότι δεν έχει καρδιά. Αλλοίμονο στον σαραντάρη που παραμένει σοσιαλιστής, θα πει ότι δεν έχει μυαλό», έτσι δεν είχε πει; Ε, αυτό ακολουθούν.

Κατά τούτο, ξέρουμε ότι η ΝΔ έχει σαφώς μικρότερη δύναμη στις μικρές ηλικίες απ’ όσο έχει στις μεγαλύτερες. Αλλά ξέρουμε στα σίγουρα ότι αυτός που παίρνει την μερίδα του λέοντος της νεανικής ψήφου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα exit polls των προηγούμενων εκλογών αυτό έδειξαν, πλην από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι αυτή η διαφορά ανάμεσα στα εκλογικά τους ποσοστά το 2019 και στα μετέπειτα δημοσκοπικά τους ποσοστά, είναι ακριβώς αυτή η αδυναμία των δημοσκόπων να «πιάσουν» τις νεαρές ηλικίες.

Αν αυτό ισχύει, δηλαδή τότε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, μετά χάθηκαν από τις δημοσκοπήσεις και στις επόμενες εκλογές επανεμφανιστούν στην κάλπη, τότε πράγματι ο Αλέξης μπορεί να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Πλην, όλο αυτό είναι μια αναπόδεικτη εικασία, ένας ευσεβής πόθος. Θα ήταν πιο εμφανές αν υπήρχαν κοινωνικά σημάδια ότι ο Αλέξης είναι της μόδας στην πιτσιρικαρία. Έλα όμως που δεν είναι. Ούτε ο Κυριάκος είναι της μοδός και δημοφιλής στα νεαρά παιδιά, αλλά αυτός τουλάχιστον έχει τους παλιότερους, ο Τσίπρας ποιους έχει στα σίγουρα;

Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι νεαρές ηλικίες δεν σνομπάρουν τις δημοσκοπήσεις επειδή τις θεωρούν πειραγμένες, αλλά διότι τις θεωρούν μέρος μιας γενικότερης πολιτικής ζωής την οποία συνολικά χλευάζουν και απεχθάνονται. Κατά τούτο, ας μην είναι σίγουρος ο Αλέξης ότι θα κερδίσει τους περισσότερους, δεν το ξέρει. Μου το είπε εμμέσως και ο φίλος μου ο ΣΥΡΙΖΑίος. «Αν πάρετε τους μικρούς, εσύ θα βγεις» του είπα. «Μπα» μου απάντησε, «τα παιδιά δεν ξέρουν κανέναν μας, έτσι και μας βάλουν κανέναν τραγουδιστή ή ηθοποιό στο ψηφοδέλτιο, θα μας σαρώσει όλους». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.