ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 07:34

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος - Ανδρέας Κονδύλης: Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους

Ρεπορτάζ: Νικόλα Κονταρίνη 4 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 11:19

Αίσθηση και μεγάλη δημοσιότητα προκάλεσαν πριν από λίγες μέρες οι δηλώσεις του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη ότι δέχεται απειλές από μπράβους της νύχτας που εργάζονται σε κατάστημα της παραλιακής που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Απειλές οι οποίες ξεκίνησαν όταν υπήρξε ο περιορισμός του ωραρίου χρήσης της μουσικής το καλοκαίρι, και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος, όπως δήλωσε, έχει ήδη απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.  

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2022, το θέμα που κυριάρχησε αφορούσε και πάλι το παραλιακό μέτωπο του δήμου και στις μεγάλες, όπως αναφέρθηκε, πολεοδομικές αυθαιρεσίες γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εκεί αλλά και στις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο Δήμο.

Και η μία περίπτωση και η άλλη, καταδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, που από την ημέρα της ανάληψής της η δημοτική αρχή του Ανδρέα Κονδύλη προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να βάλει σε τάξη.

Τελευταία όμως φαίνεται πως "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" αφού όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου είναι αποφασισμένος να μην αφήσει άλλα περιθώρια στους επιχειρηματίες με τους οποίους υπάρχει πρόβλημα.

Ανδρέας Κονδύλης: "Μεγάλες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες" 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχει κάνει συγκεκριμένη επιχείρηση και τόνισε πως με το "έτσι θέλω" κατέλαβε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης στην παραλία. Τις εκτάσεις αυτές τις εκμεταλλεύεται, είπε, είτε μεγαλώνοντας πολύ περισσότερο τις επαγγελματικές υποδομές του, είτε χρησιμοποιώντας τις ως χώρους στάθμευσης των πελατών του, χωρίς βέβαια να έχει τη νόμιμη άδεια, αλλά και χωρίς να πληρώνει τα αντίστοιχα τέλη κατάληψης στον Δήμο.

Στη συνέχεια, αφού αιτιολόγησε την άρνηση της Διοίκησης στο αίτημα του συνηγόρου των επιχειρηματιών, για αναβολή της συζήτησης-ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τις πιο πάνω παρανομίες, σε μία αποστροφή του λόγου του είπε χαρακτηριστικά: "Έχουν κάνει κατάληψη των δημοσίων χώρων αυθαίρετα, τους εκμεταλλεύονται, δεν πληρώνουν και από πάνω μας κατηγορούν ότι λέμε ψέματα!".

Όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του, αλλά και από τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλίμου, τα οποία παρουσίασε ως απόδειξη των λεγομένων του για την ασυνέπεια και τα ψεύδη της άλλης πλευράς, η οποία και δεν μπόρεσε να τα αντικρούσει, γίνεται σαφές αυτό που είπε σε κάποιο άλλο σημείο της αναφοράς του: "Δεν είμαστε κορόιδα. Αυτά που μας οφείλουν πρέπει να τα εισπράξουμε προς όφελος του δήμου και των δημοτών... Σεβασμός στην νομιμότητα!".

Κατά την διάρκεια της ίδιας, δημόσιας συζήτησης - ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου στον Άλιμο, ο δήμαρχος κ. Κονδύλης ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, να πάρουν θέση γύρω από τις ενέργειες που κάνει η Διοίκηση για την είσπραξη των 6.600.000 ευρώ, από οφειλές των επιχειρήσεων προς τον Δήμο, αλλά και για τις συνεχείς παρανομίες που κάνουν με τις αυθαιρεσίες τους στην παραλία της πόλης.

Τι ήθελε να πει... ο Ευάγγελος Τσαμήτας; 

Ο επικεφαλής της παράταξης "Άλιμος - Μπορούμε Καλύτερα", Ευάγγελος Τσαμήτας, αντί για ένα "ναι, συμφωνώ", στράφηκε προς τον δήμαρχο και τον..."παρατήρησε", λέγοντας, εμμέσως, πλην σαφώς, πως έχει δίκιο ο επιχειρηματίας να ψάχνει τρόπους να μην δέχεται αυτά που απαιτεί ο δήμος και μάλιστα τον έψεξε (τον δήμαρχο), γιατί φέρνει αυτό το θέμα τώρα και όχι νωρίτερα, αφού είναι στην διοίκηση κοντά οκτώ χρόνια.

Ο δήμαρχος απάντησε εφ' όλης της ύλης για το θέμα, θυμίζοντας και ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό, αφού για 8 χρόνια παλεύει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, παρουσιάζοντας επίσημα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Παρουσίασε, μάλιστα, σειρά ενεργειών που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Αλίμου από το 2014 μέχρι και σήμερα, ώστε να φτάσει τώρα η ώρα των συνεπειών για τα παραλιακά καταστήματα.

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν όταν ο Ευάγγελος Τσαμήτας είπε πως, ξέρει καλά γιατί ο δήμαρχος έχει μπει σ' αυτή τη διαδικασία, στο κυνήγι της είσπραξης των οφειλομένων δηλαδή. Αυτό υπήρξε η αιτία ώστε ο Ανδρέας Κονδύλης να τον προκαλέσει να μιλήσει δημόσια και να πει τι ξέρει και δεν το λέει.

Συγκεκριμένα και εν συντομία, ακολούθησε ο διάλογος:

Τσαμήτας: "Δήμαρχε ξέρω γιατί τα κάνεις αυτά ..."
Δήμαρχος: "Πες εδώ τι ξέρεις και δεν το λες"
Τσαμήτας: "Ξέρω αλλά δεν μιλάω..."
Δήμαρχος: "Μίλα και πες τι ξέρεις"
Τσαμήτας: "Δεν λέω"
Δήμαρχος: "Nτροπή σου"
Τσαμήτας: "Έχει δίκιο ο επιχειρηματίας να ψάχνει τρόπους να μην δεχτεί τα δικά σας..."
Δήμαρχος: "... παλεύουμε οκτώ χρόνια να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα μ' αυτούς..."
Τσαμήτας: "..............".
(Τελικά ο... Ευάγγ. Τσαμήτας δεν είπε τίποτα!)

Ανδρέας Κονδύλης: Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους

Βάσει των όσων παρακολουθήσαμε κατά την διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου, τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος και τα οποία κατ' ουσίαν δεν αντικρούσθηκαν, κατέδειξαν εμφανώς πως έχει η υπόθεση.

Στην αρχή, το αίτημα του συνηγόρου των επιχειρηματιών για αναβολή της συζήτησης, όπως προαναφέρθηκε, δεν έγινε δεκτό, διότι όπως εξήγησε - και αιτιολόγησε λεπτομερώς - ο Δήμαρχος, το αίτημα ήταν αβάσιμο, αφού μεταξύ άλλων, αυτό που ενδιέφερε ήταν η ενημέρωση του Σώματος για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Διοίκησης, σχετικά με την ασυνέπεια των επιχειρηματιών, αναφορικά με τις οφειλές τους προς τον Δήμο (Δημοτικά Τέλη κ.λπ.), αλλά και τις, άνευ αδείας, μεγάλες και συνεχείς πολεοδομικές παρανομίες - αυθαιρεσίες τους.

Επίσης, στους ισχυρισμούς του κ. Τσαμήτα περί του όψιμου ενδιαφέροντος που δείχνει τώρα ο δήμος, προκειμένου να εισπράξει τα 6.600.000 ευρώ, που αφορούν οφειλές των καταστημάτων, προερχόμενες από δημοτικά τέλη, ο Δήμαρχος απέδειξε, με επίσημα στοιχεία πάντα, πως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, την 1/9/2014, άρχισε την έρευνα και τις ενέργειες για όλα αυτά.

Για την ακρίβεια, ένα μήνα μετά, ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. Στέφανος Διαμαντής, που τότε ήταν πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Θ.Ο.Π.Α.Α. στις αρμοδιότητες του οποίου είναι και το Δημοτικό Κολυμβητήριο, ανακάλυψε στο pilar του κολυμβητηρίου ότι υπήρχε παράνομη σύνδεση καλωδίου, το οποίο πήγαινε προς ένα κατάστημα, κι έτσι τελικά έγινε αντιληπτό πως το κατάστημα δεν είχε δικό του ρολόι ούτε στην Δ.Ε.Η. ούτε στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. και έπαιρνε νερό και ρεύμα από το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην πληρώνει ούτε Δημοτικά Τέλη, αφού αυτά θα έπρεπε να χρεώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Κατόπιν τούτου, ο τότε Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Διαμαντής, με εντολή του δημάρχου, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.

Ο Δήμος, όμως δεν πέτυχε μόνο αυτό, αλλά υποχρέωσε την επιχείρηση να πληρώσει -καθ' υπολογισμό- το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό που είχε καταναλώσει, όπως και τα ενοίκια που χρωστούσε έως την περίοδο εκείνη, αλλά και τα Δημοτικά Τέλη, που δεν τους τα είχε απαιτήσει καμία προηγούμενη Διοίκηση.

Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Κονδύλης, περιέγραψε και άλλες ενέργειες που έχει κάνει ως Δημοτική Αρχή το 2016, το 2018, το 2020 κ.ο.κ. και έδειξε αποφασισμένος να το φτάσει μέχρι τέλους και να εισπράξει αυτά τα χρήματα, αφού έχοντας δική του Πολεοδομία πλέον ο Δήμος από το 2020, κατάφερε να ξετυλίξει, το κουβάρι των αυθαιρεσιών "μετά από αγώνες οκτώ χρόνων", όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Διέψευσε τους ισχυρισμούς των επιχειρηματιών ότι καταβάλουν συνεπώς τα οφειλόμενα προς τον Δήμο, λέγοντας πως, αντί για 150.000-200.000 ευρώ που ισχυρίζονται ότι πληρώνουν κάθε χρόνο, η αλήθεια είναι ότι σε ετήσια βάση δίνουν μόνο 68.000 € κατά μέσο όρο, ενώ μίλησε εκτενώς για τις παρανομίες - αυθαιρεσίες (καταλήψεις χώρων κ.λπ.) που έχουν κάνει σε δημοτικούς χώρους του, "χρυσοφόρου" όπως όλοι γνωρίζουμε, παραλιακού μετώπου της περιοχής.

Όλοι μαζί του

Μετά από την ενημέρωση του δημάρχου και τα όσα διημείφθησαν, τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής, που θύμισε τα όσα ανακάλυψε τον Οκτώβριο του 2014, οι Αντιδήμαρχοι Θεοδώρα Σύρμα, Νικόλαος Αλβανός, Γεώργιος Μακαριγάκης και Μαρία Αραπάκη, ο σημερινός Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ και δημοτικός σύμβουλος Κων/νος Φαλιέρος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βέργης, Μαρία Ξένου, Δανάη-Σπυριδούλα Νικολάτου κ.α., συμφωνώντας τόσο με την θέση του Δημάρχου, όσο και με τις ενέργειες της Διοίκησης και στηρίζοντας απόλυτα την προσπάθεια του Δήμου να βάλει τάξη στο παραλιακό μέτωπο.

Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
Δέσποινα Χατζηνικολάου 06.11.22
Ο κ. Τσιαμήτας πρέπει να απαντήσει ή να ζητήσει συγνώμη. Επιτέλους και η αντιπολίτευση επιβάλλεται να έχει όρια. Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.Και τα όρια είναι το όφελος της πόλης και των κατοίκων της.
Απάντηση
Αναγνώστης 05.11.22
Είμαι περίεργος να μάθω τι ακριβώς εννοούσε ο αντιπολιτευόμενος κύριος όταν έλεγε ότι ξέρει αλλά δε μιλάει παρόλο που ο δήμαρχος τον πίεσε απότι διαβάζω να μιλήσει.Περίεργα πράγματα. Καλό θα είναι να απαντήσει ο Ε.Τσιαμήτας.
Απάντηση
Κάτοικος 05.11.22
Κατοικώ στον Αλιμο τα τελευταία 8 χρόνια αλλά δεν είμαι δημότης. σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα εδώ και να τον ψηφίσω.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 05.11.22
Επιτέλους, βρέθηκε και ένας σοβαρός δήμαρχος να βάλει τα χρονίζοντα παραλιακά θέματα της πόλης μας σε μία τάξη.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.