ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 13:48

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Εγκαίνια στο Ελληνικό - Μητσοτάκης: Το είπαμε και το κάναμε

0 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 16:43

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης του Ελληνικού. Του εμβληματικού έργου που θα δώσει τρομερή ώθηση τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. 

Το γεγονός ότι τα λόγια έγιναν χειροπιαστή πράξη από την κυβέρνηση στη ΝΔ που και στην περίπτωση του εμβληματικού έργου Ελληνικού «το είπαμε και το κάναμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά, υπό την κυβέρνηση του οποίο υπογράφηκε η σύμβαση, η οποία, όπως ανέφερε, «πέρασε από σαράντα κύματα»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «πιστέψαμε το εμβληματικό έργο και το προωθήσαμε από την πρώτη στιγμή. Υπερβήκαμε αγκυλώσεις, βαλτωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το μπερδεμένο κουβάρι ξετύλιξαν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού και η διοίκηση, δίνοντας συγχαρητήρια για τη «σπουδαία δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα». Σημείωσε, δε, ότι πλέον στρεφόμαστε στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο όφελος της μεγάλης επένδυσης, το οποίο επεκτείνεται σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και έχει τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό όφελος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επένδυση που θα φέρει 14 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, 70.000 θέσεις εργασίας και ώθηση σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας.

Επισήμανε πως το Ελληνικό είναι ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες, που επιπλέον επιτρέπει στην πρωτεύουσα να στραφεί στη θάλασσα και να καταστήσει το Ελληνικό τοπόσημο νέας εποχής.Μέσω σύνδεσης από τη Γενεύη απηύθυνε το χαιρετισμό του ο βασικός μέτοχος του έργου Σπύρος Λάτσης, ο οποίος λόγω κάποιου μικρού προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί. 

O Dr Σπύρος Λάτσης μίλησε για το έργο χαρακτηρίζοντάς το τεράστιο και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι τη σημερινή μέρα, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν θετικά ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του. 

Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Ελληνικό ενώνει. Ενωσε μεγάλο ποσοστό συμπολιτών, τρεις κυβερνήσεις και τρεις αυτοδιοικήσεις.

Ο Σπύρος Λάτσης παραδέχτηκε ότι κάποιοι είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για το έργο. Εξήγησε ότι όταν ήρθε το έργο στην προσοχή του, το 1996 πίστευε ότι θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη σε αυτού του τύπου τα έργα που παίρνουν πολύ χρόνο μέχρι να γίνουν, συχνά έως 50 χρόνια.

Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για την μετεγκατάσταση του αεροδρομίου έχουν περάσει 45 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα το κράτος έκανε δεκάδες μελέτες αλλά έμεινα στα συρτάρια. Η κατάσταση του Ελληνικού εν τω μεταξύ ήταν απογοητευτική.

Θύμισε ότι επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου υπήρξε μια δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας με το Κατάρ που δεν προχώρησε. Ακολούθησε η οικονομική κρίση και η μνημονιακή εποχή που μετέτρεψε το έργο από κρατικό με ιδιωτικές νησίδες σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες παρέμβασης.

Που απευθύνεται

Το έργο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες στη χώρα μας, σημείωσε ο δρ Σπύρος Λάτσης. Το Ελληνικό και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια δημιουργεί συνθήκες ώστε οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες σε πολλούς πολίτες. Γι’ αυτό σχεδιάζεται να δοθεί, στην πρώτη φάση η δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό. Γι’ αυτό προγραμματίζεται ένα μείγμα του οικιστικού προγράμματος όπου μερικοί αγοραστές θα πληρώνουν τις τρέχουσες τιμές και άλλοι θα έχουν πριμοδότηση από Lamda και μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα. «Ετσι ελπίζω ότι και ασθενέστεροι θα βρουν πρόσβαση στο Ελληνικό».

Τέλος, ο άνθρωπος που σήκωσε όλο το βάρος της υλοποίησης,  ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA  Development Οδυσσέας Αθανασίου είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί και δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το ελληνικό! Ένα έργο όλων μας!»

Δείτε τα εγκαίνια στο βίντεο που ακολουθεί: 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.