ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 01:35

ΒΟΥΛΑ

Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τo 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου "Υγιών Πόλεων"

0 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 19:52
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής - Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση, θεμέλιο της δημόσιας Υγείας»

Στις 6 Οκτωβρίου  ξεκίνησαν οι εργασίες του 18ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα "Η Αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για Ενιαία Υγεία & έναν καλύτερο πλανήτη" το οποίο φιλοξενεί ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου. 

Η έναρξη του Συνεδρίου που βρίσκεται υπό την αιγίδα και την πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, έγινε με την παρουσία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου και δημάρχων απ' όλη την Ελλάδα. Στο τριήμερο Συνέδριο περισσότεροι από 130 ομιλητές και ομιλήτριες – ιατροί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής – θα αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.


Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη στην έναρξη του Συνεδρίου 

 Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου  θα αναλυθούν οι νέες παράμετροι και τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος μετά τα δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης μπορούν να συνδράμουν στην αναβάθμιση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από συνεχή και γόνιμη συνεργασία με την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους παρόχους υγείας.

Στα πάνελ του συνεδρίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και μείζονα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, όπως οι θετικές συνέπειες που έχουν στην υγεία των πολιτών οι δράσεις που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – «πράσινη» διαχείριση του αστικού ιστού, ανάπλαση περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ανακύκλωση κλπ – η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ιδίως μέσω του τουρισμού υγείας και ευεξίας, οι βιωματικοί τρόποι αντιμετώπισης των ψυχικών νοσημάτων και του bulling κ.α. Σημαντική είναι και η συμμετοχή ιατρών της Ομογένειας, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Στην έναρξη του Πανελλήνιου Συνεδρίου του Δίκτυο Υγειών Πόλεων ΕΔΔΥΠΠΥ ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικτύου και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και σε πλήθος συναδέλφων Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, της θεσμικής εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου των κέντρων υγείας."Οι στόχοι των υγιών πόλεων, δεν περιορίζονται σ’ αυτό"  είπε ο Δήμαρχος, "περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπου οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να ζουν με συνθήκες που προάγουν την υγεία και την ευζωία τους και επεκτείνεται στη διαμόρφωση μίας καθημερινότητας απαλλαγμένης από περιττά άγχη που προκαλούνται από οικονομικές δυσκολίες και εμπόδια στην επίτευξη των καθημερινών στόχων μας, τη μετακίνηση στη δουλειά μας, την άθληση μας, την πνευματική μας ανάπτυξη ακόμα και την ψυχαγωγία μας".

Όπως τόνισε, ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν όλα τα απαιτούμενα σε μία πόλη που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στους στόχους των υγιών πόλεων, είναι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αρμοδιότητες και πόρους ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι της χώρας.

"Μόνο οι δήμοι έχουν την εγγύτητα και την αμεσότητα στην καθημερινότητα του πολίτη και μπορούν να προλαμβάνουν τα κακώς κείμενα και να διασφαλίσουν τα απαιτούμενα.

Για τους λόγους αυτούς, η ύπαρξη ισχυρών διαδημοτικών δικτύων, όπως το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι απαραίτητη.

Οι διαδημοτικές συνέργειες, η δικτύωση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των στελεχών των δήμων, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλα τα θέματα των συμπολιτών μας, είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι των πόλεων μας υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής".

«Η Αυτοδιοίκηση είναι το θεμέλιο της Δημόσιας Υγείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε ότι η θεραπεία είναι πολύ σημαντική, αλλά η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη. Μέσα από την προστασία του Περιβάλλοντος και τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μπορούμε να παραμένουμε υγιείς.

Η Περιφέρεια Αττικής πρωτοστατεί σε αυτή την στρατηγική και τις βέλτιστες πρακτικές!

Το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά που λειτούργησε το ΕΔΔΥΠΠΥ. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, 200 Δήμοι από όλη την Ελλάδα είναι μέλη μας και όλοι μαζί μαχόμαστε για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας.

Οι βραβεύσεις 

Για πρώτη φορά επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου στην επίσημη έναρξη ημέρα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου βραβεύθηκαν για την  προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο 9 προσωπικότητες από τον χώρο της ιατρικής, της αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν – μια βράβευση η οποία εφεξής θεσμοθετείται σε ετήσια βάση από το ΕΔΔΥΠΠΥ.

Μια μικρή ανταμοιβή:
- στον Σωτήρη Τσιόδρα (Λοιμωξιολόγος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ),
- τη Ματίνα Παγώνη (Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών),
- την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (Πρόεδρος & Συνιδρύτρια World Human Forum),
- τον Ανδρέα Παχατουρίδη (Δήμαρχος Περιστερίου),
- τον Βασίλη Αποστολόπουλο (Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών),
- τον Αντώνη Αυγερινό (Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού),
- τη Δήμητρα Κατσαφάδου (Ιδρύτρια “La vie en Rose”, MSc Οργανικής και Ανόργανης Σύνθεσης Καλλυντικών),
- τον Δημήτρη Σκουτέλη (Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος) και
- τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη (PhD, FACS, Γενικός Χειρουργός)
για την επιστημονική, αυτοδιοικητική και την κοινωνική προσφορά τους. 
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.