ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023, 15:50

ΑΡΘΡΑ

Μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ήττα;

0 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, 11:11

Ο Ερντογάν θέλει να σηκωθεί νικητής από το τραπέζι. Να έχει να δείξει κάτι στους φίλους και συγγενείς που τον περιμένουν να γυρίσει από το κυνήγι. Δεν μπορεί να επιστρέψει με άδεια χέρια. Είναι πλέον παγιδευμένος στο γαϊτανάκι της διαρκούς αύξησης της έντασης που προκάλεσε ο ίδιος. Από κάτω μία καταπακτή, που όταν ανοίγει υπάρχει μόνο χάος. Από πάνω μία κρεμάλα, σαν κι αυτή που περίμενε τον Μεντερές.

Η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή πραγματικότητα από το ενδεχόμενο να χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές. Για την ακρίβεια, το αν ο Ερντογάν χάσει ή κερδίσει τις εκλογές, αυτό αφορά μόνο τον Ερντογάν. Αν όμως η Τουρκία χάσει έναν πόλεμο, αυτό θα είναι ολέθριο για αυτήν ακόμη την ενότητα της Τουρκίας.

Ποιος θέλει πόλεμο; Σίγουρα όχι η Ελλάδα. Και δεν είναι η Ελλάδα αυτή που εκτοξεύει καθημερινά απειλές σε βάρος της Τουρκίας. Δεν είναι οι Έλληνες αξιωματούχοι αυτοί που λένε καθημερινά ότι θα πετάξουν τους πολίτες μιας άλλης κυρίαρχης χώρας στη θάλασσα.

Φτάσαμε στην ώρα μηδέν. Στην ώρα εκείνη που τελειώνουν για όλους τα ψέματα. Νομίζουν οι Τούρκοι ότι μπορούν να μας απειλούν διαρκώς; Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Με μία Ευρώπη που έχει πολλαπλώς δοκιμαστεί στο παρελθόν από τέτοιες συμπεριφορές, όταν επέλεγε να χώσει το κεφάλι της στην άμμο και να προσποιηθεί ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα αναγκαζότανε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Και τώρα έτσι θα γίνει. Διότι η επίθεση σε βάρος της Ελλάδας είναι επίθεση σε βάρος της Ευρώπης. Εκτός κι αν στο Βερολίνο θέλουν να δουν μέχρι που φτάνουν τα σύνορα της καρδιάς του Σουλτάνου.

Η Ελλάδα δεν είναι κατά του διαλόγου. Κάθε άλλο. Και κακώς μερικοί «υπερπατριώτες» προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα σε βάρος οποιασδήποτε προσπάθειας προσέγγισης. Μόνο που η όποια αυτή προσέγγιση (αν και εφόσον γίνει) πρέπει να έχει μια βάση συζήτησης τους διεθνείς κανόνες.

Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα Έλληνες και Τούρκοι συνεργαζόμενοι. Αλλά συνεργαζόμενοι. Όχι ο ένας σε ρόλο Σουλτάνου και ο άλλος σε ρόλο ραγιά. Αν θέλουν να το καταλάβουν, έχει καλώς. Αν όχι, τους λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για όλα. Στο μεταξύ, ας απαντήσουν σε μία και μόνο ερώτηση: Η Ελλάδα έχει υποστεί ήττες στο παρελθόν και έχει επιβιώσει. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ήττα;

Του Θανάση Μαυρίδη από το liberal.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.