ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 01:48

ΑΛΙΜΟΣ

Ελληνικό: Αποδίδονται 235 στρέμματα κοινωφελών χώρων στους όμορους δήμους

0 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 17:54

Υπεγράφη σήμερα από τον Χρήστο Σταϊκούρα η υπουργική απόφαση με την οποία αποδίδονται 235 στρ. στους τρεις όμορους με την επένδυση Δήμους Γλυφάδα, Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης προκειμένου αυτοί να αναπτύξουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις για τους πολίτες.

Η σχετική απόφαση καθορίζει τους χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα στους όμορους δήμους.

Η υπογραφή της υπουργικής Απόφασης έγινε σε ειδική εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη, του γενικού γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλη, των βουλευτών Νοτίου Τομέα Αθηνών Χατζηδάκη, Καραμανλή, Σπανάκη, Θεοχάρη, Παπαδημητρίου, Αντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και στελεχών της Lamda Development. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους κατοίκους των όμορων δήμων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την κυβέρνηση, για την τοπική αυτοδιοίκηση των όμορων δήμων, για την επένδυση στο Ελληνικό. Υπογράφεται η υπουργική Απόφαση για τη διανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν στον Μητροπολιτικό Πόλο, με την οποία καθορίζονται οι εν λόγω χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα από το Ελληνικό Δημόσιο στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στους δήμους που επηρεάζονται και ωφελούνται από την επένδυση. Ένα μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, επ' αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται. Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο και δημιουργούσε -πολλές φορές- έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση», είπε ο υπουργός.

Όπως επισήμανε ο Χρ. Σταϊκούρας, η πραγματοποίηση της παραχώρησης, κατά την ανωτέρω διάταξη, συντελείται, σήμερα, σε δύο στάδια:

Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν - ως άνω - χώρων.

Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν.

Ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της γενικής γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Σήμερα, ολοκληρώνονται και τα δύο στάδια, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας και αποδίδεται μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές.

Με τη μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης και κάθε δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για τη συστηματική δουλειά των προηγούμενων μηνών, ώστε να προχωρήσει, στο σύνολό του, το έργο του Ελληνικού, τους συναδέλφους του βουλευτές εντός και εκτός κυβέρνησης, βουλευτές του Νοτίου Τομέα, για τη στήριξη, εντός και εκτός κοινοβουλίου, του όλου εγχειρήματος καθώς και τα στελέχη της Lamda Development για τη συνεργασία τους, καθώς και τους δημάρχους της περιοχής, για την πραγματική διάθεση επίλυσης του προβλήματος της διανομής κοινωφελών χώρων.

O Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη   


«Για τις περιοχές μας της Νότιας Αθήνας η σημερινή μέρα ασφαλώς είναι μια σπουδαία, θετική και δημιουργική ημέρα. Το ελληνικό δημόσιο δια του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, αποδίδει 235 στρέμματα στους πολίτες των τριών Δήμων, της Γλυφάδας, του Ελληνικού – Αργυρούπολης και του Αλίμου.

Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη, καθώς σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους πρόκειται να κατασκευαστούν νέες εκπαιδευτικές υποδομές, αθλητικές υποδομές, χώροι κοινωνικής πρόνοιας, χώροι οι οποίοι προάγουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών. Προχωράμε δυναμικά μπροστά με αναπτυξιακή δυναμική για όλους τους πολίτες στα Νότια της Αθήνας».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.