ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 01:29

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Appodixi: Η εφαρμογή έδειξε 2.000 παράτυπες αποδείξεις

0 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 13:03

Στη μάχη κατά της μικρής φοροδιαφυγής φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ θα έχει σύμμαχο τους καταναλωτές, αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι μέσα στις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας της νέας εφαρμογής appodixi τα κινητά τηλέφωνα πήραν «φωτιά». 

Και δεν είναι μόνο ότι περίπου 20.000 πολίτες κατέβασαν τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Ήδη έγιναν οι πρώτες 2.000 καταγγελίες, καθώς το σκανάρισμα με το appodixi έδειξε παρατυπίες. Οι 1.150 από αυτές ήταν ανώνυμες και οι 850 επώνυμες. Ποιο είναι το κίνητρο της καταγγελίας; Μα φυσικά το ειδικό bonus, που θα είναι ποσοστό επί των προστίμων που θα επιβάλλονται. Η σχετική διάταξη αναμένεται λίαν συντόμως στη Βουλή και θα προβλέπει την αναδρομική καταβολή στους καταγγέλλοντες, με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή appodixi:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα: 

- Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

- Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

- Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής: 

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης. 

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής). 

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει. 

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.