ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 23:20

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον τρόπο επιδότησης σε ρεύμα και αέριο ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας

0 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 17:23

Τρία νέα κλιμάκια, αναλόγως την κατανάλωση, καθιερώνονται από τον Οκτώβριο για το ρεύμα για κάθε κατοικία και ανεξαρτήτως εισοδήματος, σύμφωνα με το νέο μοντέλο που ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Η επιβράβευση μπαίνει και επίσημα στην καθημερινότητά μας, καθώς όσο λιγότερα καταναλώνει κανείς, τόσο περισσότερο θα επιδοτείται, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις συνδέονται με κίνητρα εξοικονόμησης.

Τα τρία νέα κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατωρα, και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών. Απορροφάται το 90% των αυξήσεων.

Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση ανέρχεται στα 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα και απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση 1.001 κιλοβατώρες και πάνω, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 336 ευρώ, γεγονός που απορροφά το 70% της αύξησης. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ρεύμα- επιδότηση σε εμπορικά τιμολόγια

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό Αέριο - επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια

Στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο - επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια

Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Ειδικό τέλος για τις εταιρείες στο ρεύμα

Ταυτόχρονα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο κ. Σκρέκας εξήγγειλε την καθιέρωση ενός ειδικού τέλους ύψους 10 ευρών ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.