ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 12:51

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

0 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022, 14:45

Με τη φράση «Κύριε Μητσοτάκη δεν έρχεστε στη Βουλή ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα και θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή», ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

«Νομικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον τότε ευρωβουλευτή και σήμερα αρχηγό κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλογίζοντας επίσης στον πρωθυπουργό «υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Είναι θράσος να μιλάτε από το βήμα της Βουλής για ανηθικότητα, ενώ είστε κατηγορούμενος», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη να παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του λαού και δε νοείται καμία επικληση νομιμότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί παρακολουθήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ποιος είναι ο λόγος «εθνικής ασφαλείας» που οδήγησε στην παρακολούθηση του «είτε με συμβατικές είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες πρακτικές, είτε για σατανική σύμπτωση με συνδυασμό και των δύο». Και αυτό, όπως επισήμανε, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛ. «Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας διατεθειμένος να διακόψει την αγόρευση του για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν απαντάτε», συνέχιζε, τονίζοντας ότι ακόμα και «η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να πει την αλήθεια» είναι μια απάντηση «και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας». Σημείωσε ότι δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο «του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ' αυτού σας, κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας για την ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα», ούτε πίσω από «το τείχος του ψέματος» με «όσα ψευδή για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες, χωρίς καμιά ντροπή, μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη αντικειμενικά, αποκλειστικά και ολοκληρωτικά και είναι αμετάθετη, γιατί, τόνισε ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση πέρασε με νόμο την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη και άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα, «ενώ δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση».

Στο ίδιο πλαίσιο, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς που όπως λέτε δε γνωρίζατε, όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ούτε τότε ενημερωθήκατε από τους συνεργάτες σας; Σχολίασε εν είδει ερωτήματος αν και οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης εν αγνοία του προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «λέγοντας ψέματα, στις διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών». «Σας εξαπάτησαν μαζί με τον κ. Κοντολέοντα;».

«Για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε για αυτό γνωρίζατε;», «για τη σύμπτωση των παρακολουθήσεων με συμβατικά μέσα, επισήμως από την ΕΥΠ και διαδοχικώς όταν αυτό δεν ήταν επαρκές, από το σύγχρονο και παράνομο λογισμικό predator, ούτε γι' αυτό γνωρίζατε κάτι;», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας ότι «πολλές διαβολικές συμπτώσεις έχουνε μαζευτεί σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επί τρεισήμισι χρόνια «απολύτως συνειδητά χτίζει ένα καθεστώς, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία». Μίλησε για «καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός είχε την αίσθηση ότι θα είναι «ανεξέλεγκτος και ανέλεγκτος εις το διηνεκές» και πως αυτή «η αίσθηση ακρισίας μεγέθυνε την αλαζονεία του και τον ώθησε να κάνει τα πιο ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας, να παρακολουθεί ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Τον κ. Ανδρουλάκη, κ. Μητσοτάκη, εσείς δώσατε εντολή να τον παρακολουθήσουν», «γιατί μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε απόλυτα και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε για «ποταπές» προθέσεις και υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σημείωσε ότι δεν ήταν «μια αβλεψία» και «μια ‘κακιά στιγμή' η παρακολούθηση Ανδρουλάκη-Κουκάκη και ποιος ξέρει πόσων άλλων», αλλά «θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη ημέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε». «Είναι μόνο οι άκρες ενός μηχανισμού, που στήθηκε μεθοδικά, και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από εσάς», πρόσθεσε.

Όμως, υπογράμμισε, στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ότι «με βάση το Σύνταγμα είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και 'κινήσεις πανικού' που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ «και πιστεύω τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα», για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως είπε, «για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής», «να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα». Σημείωσε ότι «τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού που εδώ που φτάσαμε αποτελεί τη μοναδική διέξοδο». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.