ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:53

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν περιοχές

0 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 07:54

Ανεξέλεγκτη μαίνεται σε πολλά μέτωπα η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πεντέλη χθες Τρίτη, το απόγευμα. Με δυσκολία επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Κάτοικοι των περιοχών της Πεντέλης, του ανατολικού Γέρακα αλλά και της Παλλήνης έλαβαν μέσα στη νύχτα εντολή εκκένωσης, ενώ υπάρχουν αναφορές για πολλά καμμένα σπίτια στο Ντράφι. Νέο μήνυμα 112 καλεί να αποφευχθεί η μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος από την Αττική Οδό μέχρι το Πικέρμι.

Τελευταία ενημέρωση 10:19

Τρεις διακομιδές τραυματιών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας (εφημερία 19ης Ιουλίου) στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη. Όπως τονίζεται σε ανακοινωθέν του νοσοκομείου οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν εγκαύματα και τρίτη εισπνοή καπνού.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν:

Στην εφημερία της 19/7/2022, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.

Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.

Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Τελευταία ενημέρωση 10:02

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Καναντέρ διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Εξάλλου, από χθες, έχουν τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.

Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Τελευταία ενημέρωση 08:15

Ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του στην Ανθούσα να καίγεται για τρίτη φορά, σύμφωνα με αναφορές της ΕΛ.ΑΣ.

Τελευταία ενημέρωση 08:05

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη και Διώνη με την έμφαση να δίνεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στο όριο με την Αττική Οδό, σύμφωνα με τη δεύτερη ενημέρωση της ημέρας από τον Γιάννη Αρτοποιό, εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Προτεραιότητα δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ανέφερε ο ίδιος, αλλά και η προστασία όλου του αστικού ιστού. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Τελευταία ενημέρωση 07:40

Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Πεντέλης και για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τον καπνό, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής».

Τελευταία ενημέρωση 07:38

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Τελευταία ενημέρωση 07: 25

Αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μην λειτουργήσουν σήμερα τα παιδικά camp στα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Τελευταία ενημέρωση 07:10

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στη νύχτα εκδόθηκαν συνολικά πέντε μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση 06:51

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση 06: 34

Ανησυχία έχει προκαλέσει η πληροφορία πως υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου στο λόφο Έντισον στην Παλλήνη, όπου έχει φτάσει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης,

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γενικός Γραμματέας των ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος είπε ότι στην περιοχή σπεύδουν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ για να εξακριβωθεί αν όντως υπάρχει ροή.

Τελευταία ενημέρωση 06:11

Δραματικές στιγμές στο λόφο Παλλήνης καθώς, καθώς σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα σε μια περιοχή που ήδη καίγονται σπίτια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, είναι αδύνατο για τα άτομα (ηλικίας 17-55 ετών) να εγκαταλείψουν το σημείο και έγινε έκκληση, ώστε, να σπεύσει εκεί η πυροσβεστική προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι τέσσερις άνθρωποι.

Τελευταία ενημέρωση 05:44

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Δεν έχουμε τον άνεμο με τον μέρος μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Θανάσης Αυγερινός ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Μουσικού Γυμνασίου.

Τελευταία ενημέρωση 05: 20

Στις 5.20 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Τελευταία ενημέρωση 04:48

Μήνυμα εκκένωσης από την υπηρεσία 112 έλαβαν πριν από λίγο και οι κάτοικοι των περιοχών Βούλας Πικερμίου και Πανοράματος Παλλήνης προς Πικέρμι καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Τελευταία ενημέρωση 04:00

Στο κλείσιμο της Αττικής Οδού προχώρησαν πριν από λίγο οι αρμόδιες αρχές καθώς η πυρκαγιά μαίνεται και κατευθύνεται στον Γέρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η Αττική Οδός είναι κλειστή από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Τελευταία ενημέρωση 03:31

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην πυρκαγιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κινείται απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

Τελευταία ενημέρωση 03:00

Μήνυμα από την πολιτική προστασία έλαβαν λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών του Γέρακα να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση την Αγία Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση 02:23

Μήνυμα εκκένωσης έλαβαν οι κάτοικοι της Πεντέλης από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν την περιοχή προς Βριλήσσια. Όπως έγραφε το μήνυμα “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια”.

Τελευταία ενημέρωση 02:00

Διαρκή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι αυτοί που, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, καθοδηγούν τη φωτιά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Τελευταία ενημέρωση 01:32

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντινου Σκούμα, τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμόδιων διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικά με την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ,είναι σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας το σύνολο των λοιπών υπηρεσιών της Αττικής και των γειτονικών διευθύνσεων, έτσι ώστε να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά αν απαιτηθεί.

Τελευταία ενημέρωση 01:14

Με νέα ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Τελευταία ενημέρωση 00:44

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στην περιοχή της Πεντέλης παρά την «αναστροφή» των πύρινων μετώπων προς τις περιοχές από τις οποίες διήλθαν νωρίτερα, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός με τις ριπές να αναζωπυρώνουν τις μικροεστίες, όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά.

Τελευταία ενημέρωση 00:24

Αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς - πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας - και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Στο μεταξύ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης. Οι δυνάμεις των Πυροσβεστών οι οποίες επιχειρούν στο σημείο είναι πολύ ισχυρές καθώς πολλά διάσπαρτα μέτωπα κατακαίνε την περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Επίσης, γνωστοποίησε πως είναι συνεχείς οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν ρίψεις από αέρος μέχρι και τις 21.10 το βράδυ.

Όπως ενημερώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-Meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς

Η Τροχαία ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης στην περιφερειακή Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του Νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισσίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οι κάτοικοι της περιοχής δέχθηκαν κλήση από το 112 με το μήνυμα "να είστε σε ετοιμότητα" για την περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν οι αρχές σε περαιτέρω ενέργειες στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού, Διώνη και Καλλιτεχνιούπολη.

Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.