ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 16:56

ΒΟΥΛΑ

Σύστημα 24ωρης εναέριας επιτήρησης πυρκαγιών παρουσίασε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

0 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 18:24

Έχοντας τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πεντέλη και στα Μέγαρα, αλλά και την πυρκαγιά στον Υμηττό στις 4 Ιουνίου, η πρωτοβουλία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να εγκαταστήσει ένα πρωτοποριακό για τη χώρα μας σύστημα 24ωρης εναέριας επιτήρησης με drone του αστικού και περιαστικού δασικού πλούτου του, αποδεικνύεται πολύ σημαντική.


O  Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αντιλαμβανόμενος πως η πρόληψη είναι το μέτρο εκείνο που θα μειώσει τους κινδύνους από τις μεγάλες πυρκαγιές που απειλούν, λόγω και της κλιματικής αλλαγής" το δασικό περιβάλλον της πόλης του και έχοντας νωπά τα αποτελέσματα της μεγάλης πυρκαγιάς της 4ης Ιουνίου που ενώ ξεκίνησε από τη Γλυφάδα πολύ γρήγορα έφτασε να απειλεί τον οικιστικό ιστό του Πανοράματος στον Υμηττό, κινήθηκε με όρους ιδιωτικού τομέα όπως αναφέρθηκε πολύ εύστοχα, και εγκατέστησε το πρωτοποριακό σύστημα drone για την παρακολούθηση του δασικού περιβάλλοντος της πόλης του. 


Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Χρήστος Στυλιανίδης. 

Το σύστημα διαρκούς επιτήρησης και δυνατότητας άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την έγκαιρη προειδοποίηση (μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων) και αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση καταστάσεων όταν παραστεί ανάγκη, παρουσίασε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε ειδική εκδήλωση, στο δημαρχείο της πόλης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το σύστημα αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι ενώ το σήμα του θα αποστέλλεται και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων καθώς «το νέο αυτό σύστημα σηματοδοτεί μια σύγχρονη, ψηφιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους», όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.Στην εκδήλωση εκκίνησης του συστήματος παρέστησαν, εκτός από τους προαναφερθέντες υπουργούς, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο Αντιπεριφεριάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Πλοίαρχος Ιωάννης Κανδηράκης, ο Σμήναρχος Στέφανος Στασινόπουλος, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας ελέγχου του συστήματος Εμ. Αγγελάκης και Δημ. Τεάζης επεξήγησαν τις δυνατότητες λειτουργίας του συστήματος σε σύνθετο πεδίο (συντονισμό πολλαπλών σημείων, 41 υδροφόρων, διαθέσιμων δεξαμενών, εθελοντών, άλλων δυνάμεων κ.λ.π.)

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Η κλιματική κρίση είναι εδώ... 

Ειδικότερα κατά την παρουσίαση ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και η στόχευση στην διαρκώς επιδεινούμενη εκδήλωσή της είναι η αναστροφή. «Διαφορετικά θα εκδηλώνονται μέγα φαινόμενα τα οποία θα απαιτούν μέγα συστήματα υψηλότατου κόστους για να αντιμετωπιστούν».Παρά τις δυνατότητες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας να επεμβαίνει σε πολύ γρήγορους χρόνους στην εκδήλωση πυρκαγιάς εντός των ορίων του Δήμου, ο Δήμαρχος εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή δεν εφησυχάζει ποτέ. 

"Σπεύσαμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, επιταχύνοντας τα βήματά μας ούτως ώστε μέσα στην τρέχουσα περίοδο και όχι στην επόμενη όπως είχαμε συζητήσει να εγκαταστήσουμε το πρώτο στη χώρα σύγχρονο σύστημα με επιτήρηση από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε πραγματικό χρόνο, με drone τα οποία διαθέτουν ψηφιακές αλλά και θερμικές κάμερες και μεγάφωνα ώστε να είναι η επαφή μας διαδραστική με αυτούς οι οποίοι δεν πρέπει βρίσκονται στο σημείο".

"Παράλληλα, κατά την εξέλιξη οποιουδήποτε συμβάντος που αφορά την Πολιτική Προστασία, το κέντρο ελέγχου αυτομάτως μετατρέπεται σε κέντρο επιχειρήσεων, με συστήματα παρακολούθησης της εξέλιξης του συμβάντος αλλά και του συνόλου του στόλου των οχημάτων της πολιτικής προστασίας μέσω GPS σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσει ο συντονισμός αντιμετώπισης του έκτακτου περιστατικού να γίνεται από το κέντρο με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα".

Χρήστος Στυλιανίδης: Κλειδί η δυνατότητα της πρόληψης 

Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε «κλειδί» την δυνατότητα της πρόληψης στο περιορισμό των επιπτώσεων και «κρίσιμη» την παράμετρο του χρόνου στο επίπεδο της διαχείρισης του κινδύνου.«Τα συστήματα αυτά φαίνεται ότι εντοπίζουν άμεσα την εστία των φαινομένων κινδύνου, οπότε εάν καταφέρουμε με την διασφάλιση της έγκαιρης προειδοποίησης να έχουμε και την έγκαιρη παρέμβαση, έχουμε αποκτήσει τον ιδανικό συνδυασμό για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων», τόνισε ο ίδιος.

"Ο Δήμαρχος κάνει εξαιρετική δουλειά" είπε ο υπουργός και έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. "Είναι μια μεγάλη στιγμή αυτή η αξιοποίηση". 

"Σ' αυτό το δημαρχείο σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Συγχαρητήρια. Σε είδα και στο πεδίο και πραγματικά σε συγχαίρω" είπε καταλήγοντας ο κύριος Στυλιανίδης. 

Γιώργος Αμυράς: H πρόληψη, εθνική πολιτική 

Στην σημασία της πρόληψης εστίασε και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει η εθνική πολιτική απέναντι σε αυτόν τον τομέα.

«Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Σε όλη την Ελλάδα δεκάδες συνεργεία υλοτόμων αφαιρούν την καύσιμη ύλη σε περισσότερα από 100 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα καθαρίζοντας περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, απλωμένα σε έκταση 18 εκ. στρεμμάτων. Διανοίγουμε και συντηρούμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 12.000 χλμ. και αντιπυρικές ζώνες 2.200 χλμ» Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και ο Υμηττός με 6 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό έκτασης 2.200 στρεμμάτων και την διάνοιξη 90 χλμ. δασικών δρόμων, όπως και άλλες περιοχές.

"Εξαιρετική αυτή η δουλειά κύριε Δήμαρχε" είπε ο Γ. Αμυράς. "Θα αντλήσουμε από σας χρήσιμα συμπεράσματα". 

O αντιπεριφεριάρχης Ν. Πέππας μετέφερε τη βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ως προς τη χρήση καινοτόμων συστημάτων και δράσεων για την προστασία των πολιτών.

«Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με την ένταξη των drone για την προστασία των δασών», επισήμανε εκφράζοντας την ελπίδα να υιοθετηθεί το σύστημα και από άλλους δήμους.

Συνεχάρη τον κ. Κωνσταντέλλο για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει τον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας: «Όσα μέσα και αν ρίξεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ποτέ δεν είναι αρκετά, ο χρόνος τα εκμηδενίζει» τόνισε και ευχήθηκε «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μεγάλες, όπως οι πρόσφατες καταστροφές, που αφήνουν πληγές στον τόπο και τους ανθρώπους».

"Η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων είναι μεγάλη σε κάθε ακραίο γεγονός" είπε ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης τονίζοντας πως "είμαστε ευαισθητοποιημένοι και παρόντες". 

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος είπε πως είναι πολύ σημαντική η πρόταση του Δημάρχου. "Πρωτοστατεί και είναι σίγουρο ότι αυτή η πρακτική θα μεταφερθεί και σε άλλους δήμους. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Σας συγχαίρω δημόσια και μακάρι να το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα". 

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε η ζωντανή επίδειξη λειτουργίας του συστήματος από το κέντρο ελέγχου εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους. 


 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.