ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 02:21

ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι τα πιο σημαντικά θρησκευτικά βιβλία της ορθόδοξης πίστης

0 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, 17:02

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει εμάς τους Έλληνες είναι η Ορθόδοξη πίστη μας και γενικά η σχέση που έχουμε με τον Θεό και την Εκκλησία μας. Όπως δείχνουν οι έρευνες και τα διάφορα στατιστικά στοιχεία, οι Έλληνες μακράν από τους πιο θρησκευόμενους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα με ποσοστά που αγγίζουν το 80%. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να θέλει κανείς να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την θρησκεία του για να εμβαθύνει και την πίστη του. Αυτό μπορεί να το πετύχει κανείς διαβάζοντας θρησκευτικά βιβλία.

Βιβλία που αφορούν την θρησκεία γενικότερα και την Ορθοδοξία ειδικότερα θα βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο: Stinkrini - Θρησκευτικό Βιβλιοπωλείο. Βιβλιοπωλεία αυτού του τύπου υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και online, ενώ τα βιβλία τους μπορείτε να τα βρείτε και μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία ή το Κατηχητικό της περιοχής σας αν εκεί που μένετε δεν υπάρχει ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο. Επιπλέον, είναι πλέον αρκετά εύκολο να βρείτε τέτοια βιβλία και στο διαδίκτυο. Τα tablet είναι ιδανικά για την ανάγνωση βιβλίων.
Ακόμη και με μία μικρή έρευνα θα δείτε ότι υπάρχουν πολλά θρησκευτικά βιβλία για να αγοράσετε ή να κατεβάσετε στη συσκευή σας. Εννοείται ότι κανείς δεν έχει τον χρόνο να διαβάσει όλα τα διαθέσιμα βιβλία, ειδικά τώρα που οι ρυθμοί της ζωής είναι αδυσώπητοι. Ποια είναι λοιπόν τα βιβλία στα οποία αξίζει πραγματικά να αφιερώσετε τον πολύτιμο χρόνο σας;

Αγία Γραφή

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι Χριστιανού, άσχετα με το αν είναι Ορθόδοξος ή όχι, είναι η Αγία Γραφή. Αν και δηλώνουμε Χριστιανοί ορθόδοξοι, δυστυχώς οι γνώσεις που έχουμε πάνω στη θρησκεία μας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που ακούσαμε στο μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο ή σε κάποιο κατηχητικό. Καλό θα ήταν λοιπόν να δούμε τα πράγματα «από πρώτο χέρι» και αυτό μπορεί να γίνει με την ανάγνωση της Αγίας Γραφής.

Προσοχή, η απλή ανάγνωση της Αγίας Γραφής μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις και γενικά πνευματική σύγχυση και να δημιουργήσει προβλήματα. Καλό είναι λοιπόν να την διαβάσετε μαζί με τις ερμηνείες που έχουν κάνει στα επί μέρους βιβλία της οι πατέρες της πίστης μας όπως ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Υπάρχουν εκδόσεις που ενσωματώνουν αυτές τις ερμηνείες.

Βίοι Αγίων

Εδώ δεν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο βιβλίο αλλά για μία γενικότερη κατηγορία. Οι βίοι Αγίων χρησιμεύουν σαν παραδείγματα για την ενάρετη ζωή ενός Χριστιανού και δείχνουν την δύναμη της πίστης αλλά και το τι είναι διατεθειμένος να υπομείνει για την πίστη του ένας άνθρωπος που πραγματικά πιστεύει στον Θεό και τον Χριστό και ζει σύντομα με τις Διδαχές του. Βίους Αγίων θα βρείτε σε εκδόσεις που περιέχουν συλλογές ενώ μπορείτε να βρείτε και μικρά βιβλιαράκια που παρουσιάζουν τον βίο ενός συγκεκριμένου άγιου ή αγίας. Τα μικρά αυτά βιβλία θα τα βρείτε τόσο σε θρησκευτικά βιβλιοπωλεία όσο και σε εκκλησίες και μονές, όπου και πωλούνται για την ενίσχυση και την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το έργο του Αγίου Παΐσιου

Ο Άγιος Παΐσιος είναι ένας από τους πιο σύγχρονους αγίους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας και ειδικά στις Βόρειες περιοχές της. Ο Άγιος Παΐσιος είχε κι ένα σχετικά πλούσιο συγγραφικό έργο – αν και τις περισσότερες φορές μιλάμε για καταγραφές και απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών του – το οποίο έχει μεγάλη σημασία. Ο Άγιος είχε έναν «σύγχρονο» λόγο με τον οποίο κατάφερε να εξηγήσει και να απαντήσει πολύπλοκα θρησκευτικά ζητήματα κι ερωτήματα χωρίς όμως να φαίνεται πως κάνει ιερό κήρυγμα. Επιπλέον, χρησιμοποιεί συχνά και καλοπροαίρετο χιούμορ.

Εννοείται ότι αυτά – με εξαίρεση την Αγία Γραφή – είναι ενδεικτικά κάποια από τα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε για να εμβαθύνετε τη πίστη σας. Σημασία δεν έχει όμως πόσα βιβλία θα διαβάσετε, αλλά να εσωτερικεύσετε και να εφαρμόσετε αυτά που θα διαβάσετε.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.