ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 00:20

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος - Διάσκεψη για το μεταναστευτικό: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακολουθεί μια ενιαία πολιτική

0 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022, 20:39

Ένα πολύ σημαντικό όσο και επίκαιρο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα νότια προάστια της Αθήνας που διοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου με κύριο θέμα το Μεταναστευτικό

Αντιπροσωπεία 127 προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόεδροι και υπουργοί τοπικών κυβερνήσεων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες)  συζήτησαν γι' αυτό το μεγάλο και κρίσιμο θέμα που σήμερα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται έντονα στην επικαιρότητα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη για τη διεξαγωγή στη χώρα μας της συνεδρίασης της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ο Δήμαρχος Αλίμου, ως γνωστόν, εκπροσωπεί ως τακτικό της μέλος, μαζί με τα υπόλοιπα 11 μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, για την περίοδο 2020-2025, τις θέσεις και απόψεις των αυτοδιοικητικών φορέων της Ελλάδας, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. 

Στα πλαίσια του συνεδρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, και τον δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, σχετικά με τον αντίκτυπο της διαχείρισης της μετανάστευσης και την ενίσχυση της στήριξης των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. 


Ο Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης που ασκεί πιέσεις στις κοινωνίες και τις χώρες υποδοχής. Η Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως τα πράγματα ειπώθηκαν με το όνομά τους γιατί είναι σημαντικό να εξηγούνται τα προβλήματα όχι μόνον σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και σε επίπεδο περιφερειών και δήμων

Τέθηκαν ερωτήσεις σχετικές με το θέμα του συνεδρίου οι οποίες απαντήθηκαν τόσο από την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη όσο και από τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη

Στις εργασίες του συνεδρίου

Λίγο πριν σε μία άλλη αίθουσα παρουσία όλων των εκπροσώπων και των 27 χωρών της ΕΕ μίλησαν για το θέμα αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υφυπουργός Μετανάσταυσης Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς αφού χαιρέτισε τους συνέδρους μέσω video wall αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ.  

Τάκης Θεοδωρικάκος, Ανδρέας Κονδύλης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την πίεση που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου και τόνισε: «Καθημερινά, περίπου 1.000 παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αστυνομία, μαζί με τον FRONTEX και τις Ένοπλες Δυνάμεις, προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορα. Δεν μπορεί να μπει κανένας παράνομα από τον Έβρο. Η Ευρώπη χρωστάει ένα "ευχαριστώ" στην Ελλάδα που φυλάει τα σύνορά της, αλλά και της Ευρώπης. Διαφορετικά, θα είχαμε κάθε μέρα χιλιάδες παράνομους μετανάστες να περνούν».

Η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, εστίασε στο διπλό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο του 2020, που έδωσε συγχρόνως δύο εντολές: Αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας και δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.«Αμέσως μετά την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας, πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού παιδιών που ήταν άστεγα, σε επισφαλείς συνθήκες σε νησιά ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Βρήκαμε περί τους 5.500 ασυνόδευτους ανηλίκους. Όλα αυτά τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε δομές, προστατεύτηκαν και λαμβάνουν την αναγκαία εκπαίδευση», σημείωσε η κυρία Βούλτεψη και προσέθεσε: «Παράλληλα, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε 1.200 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνθήκες πανδημίας, ενώ μεταφέραμε στη Γερμανία 1.035 άτομα, εκ των οποίων 620 παιδιά με σοβαρές ασθένειες».

Η υφυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων και για τη στάση της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας: «Η Τουρκία εμφανίζεται ως θύμα του πολέμου στη Συρία. Δεν είναι, όμως, το θύμα, αλλά ο θύτης, Η Τουρκία έχει κάνει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία».

Ο κ. Τζιτζικώστας καυτηρίασε το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση γίνεται από πέντε διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις, ενώ επισήμανε, ότι χρειάζεται ενιαία χρηματοδότηση για τις περιφερειακές Αρχές. Σημείωσε ακόμη, ότι το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού θα πρέπει να επιμερίζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενώ χαρακτήρισε παράνομη τη συμπεριφορά της Τουρκίας να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη διάσκεψη, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι τοπικές κοινωνίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Η ένταξη κρίνεται στη γειτονιά, Πρέπει να βοηθήσουμε στην χρηματοδότηση.  Διάφορες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν διαφορετικά μεταναστευτικές πραγματικότητες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε την χρηματοδότηση για τις τοπικές Αρχές.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, από την πλευρά του, εστίασε στο ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθεί μια ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν έχει επιτύχει έως τώρα, όπως υποστήριξε. Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει ενσωμάτωση των μεταναστών/προσφύγων χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Οι Έλληνες είναι στην πρώτη γραμμή

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος της επιτροπής "Ιθαγένειας και Διακυβέρνησης" Μαρκ Σπάιχ (CIVEX) επισήμανε ότι «οι Έλληνες είναι στην πρώτη γραμμή, όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό». Σημείωσε ότι «η Γερμανία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό- δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη» και προσέθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πάρει και άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε μόνους σας».

Ο κ.Σπάιχ επισήμανε ακόμη: «Πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, και να ενισχυθεί το σύστημα ελέγχου στις παραμεθόριες περιοχές. Τα πάντα ξεκινάνε από τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές κοινωνίες να προσφέρουν στήριξη στους νόμιμους μετανάστες. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ουκρανικό ζήτημα, που θα έχει μεγάλη διάρκεια. Χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ένταξη παιδιών από την Ουκρανία».

Απόστολος Τζιτζικώστας, Τάκης Θεοδωρικάκος. 


Από αριστερά: Οι δ.σ. Αλίμου Κωνσταντίνα Γκόνη, Μαρία Αραπάκη, Γιάννης Βέργης, Μαρία Ξένου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρόεδρος του δ.σ. Αλίμου Στέφανος Διαμαντής και ο δ.σ. πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ Κων/νος Φαλιέρος.  


Η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη. Δίπλα της ο αντιδήμαρχος Αλίμου Νίκος Αλεξόπουλος, και η πρώτη από δεξιά αντιδήμαρχος Δώρα Σύρμα.
 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.