ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 21:47

ΒΟΥΛΑ

Φωτιά στο Πανόραμα: H αποτελεσματικότητα των δεξαμενών πυρόσβεσης (video)

0 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022, 22:42

Η μεγάλη φωτιά της 4ης Ιουνίου που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και έκαψε μεγάλη δασική έκταση στο Πανόραμα  της Βούλας, θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε τραγωδία, καθώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ευνοούσαν μία πολύ κακή εξέλιξη. Ευτυχώς η ολοκληρωτική καταστροφή αποφεύχθηκε.

Οι κάτοικοι έζησαν ώρες αγωνίας ενώ ο κρατικός μηχανισμός και ολόκληρος ο δημοτικός είχαν πέσει στη "μάχη" για να τιθασεύσουν τις φλόγες και το πέτυχαν. 

Αν και υπάρχουν φωνές που μιλούν για αναποτελεσματική αντιμετώπιση και κακό σχεδιασμό τόσο εκ μέρους της Πολιτείας όσο και από την πλευρά του Δήμου, εκ του αποτελέσματος κρίνεται πως η αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας απειλής ήταν αποτελεσματική σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μπορεί σήμερα το Πανόραμα της Βούλας να μετράει τις πληγές στο καρβουνιασμένο κορμί του, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να αγνοηθεί πως οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν στο ελάχιστο, και το κυριότερο, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Η αναφορά του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, πως ο τόπος δεν έζησε ένα δεύτερο "Μάτι",  περιγράφει τόσο το μέγεθος της επικινδυνότητας του γεγονότος όσο και το μέγεθος της αποτελεσματικής παρέμβασης των μηχανισμών.  

Ο πράσινος πνεύμονας του Πανοράματος που χάθηκε στις φλόγες μπορεί να αποκατασταθεί. Άλλωστε η δημοτική αρχή από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε να σχεδιάζει την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων κηρύσσοντάς τις αναδασωτέες.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όμως να επισημανθεί πως η καταστροφή που περιορίστηκε κατά κύριο λόγο στην απώλεια της δασικής έκτασης  δεν ήταν τυχαίο γεγονός.

Σημαντικό ρόλο εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό που επιχειρούσε έπαιξαν τα εναέρια μέσα και οι 2 δεξαμενές νερού χωρητικότητας 50 τόνων που η Δημοτική Αρχή είχε φροντίσει να εγκαταστήσει στο βουνό. 
Αυτό έδωσε το πλεονέκτημα στα ελικόπτερα Bell214-B1 να πολλαπλασιάσουν τις ρίψεις νερού χωρίς να χάνουν χρόνο για ανεφοδιασμό κατεβαίνοντας στη θάλασσα.

Η ύπαρξη αυτών των δεξαμενών ελαχιστοποίησε το χρόνο επιστροφής στην πύρινη εστία. Να σημειωθεί ότι αντί για 15-20 ρίψεις τα ελικόπτερα έκαναν 70 περίπου "χειρουργικές" ρίψεις στις φλόγες που στην κυριολεξία "έγλυφαν" τα σπίτια του Πανοράματος.

Ήταν μια πολύ σημαντική παράμετρος που, συν όλων των άλλων, περιόρισαν τις υλικές ζημιές στο ελάχιστο. 

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως η πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά  και πιστώνεται μεγάλο μερίδιο τόσο στα στελέχη της Δημοτικής Αρχής όσο και στον Δήμαρχο της πόλης Γρ. Κωνσταντέλλο που από την αρχή συντόνιζε τις επιχειρήσεις μέσα από τα μέτωπα της φωτιάς.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.