ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 09:01

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιστολή η Ελλάδα στον ΟΗΕ αποδομεί τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά

0 26 ΜΑΙΟΥ 2022, 14:09

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουλίου 2021 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον ΟΗΕ, όχι μόνο έθετε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά εμμέσως συνέδεε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά με την «τήρηση της αποστρατικοποίησης».

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με δική της επιστολή, με την οποία έδινε πλήρη νομική-διπλωματική απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει στην επιφάνεια θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Επιπλέον, με μία ακόμη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Άγκυρα επιχειρούσε να επιβάλει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και με εντελώς σαθρά επιχειρήματα να βάλει στο τραπέζι θέμα «κυριαρχίας» των ελληνικών νησιών, επιμένοντας ότι η παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη διατήρηση της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης τους.

Σε εκείνη την επιστολή επιστρατεύονταν και πάλι ιδιαίτερα αδύναμα επιχειρήματα, γίνεται επίκληση μιας συμφωνίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών Aaland το 1856 και μια απόφαση της Επιτροπής Νομικών της Κοινωνίας των Εθνών του 1920, καθώς και απόφαση του ΔΔΔ για τη Ναμίμπια (1971), ώστε να υποστηρίξει η Τουρκία ότι η αποστρατικοποίηση αφορά και την Τουρκία παρά το ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων και επίσης ότι η υποχρέωση αποστρατικοποίησης δεν έχει καταργηθεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα αφορούσε μόνο τον επανεξοπλισμό των Στενών για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Χθες, Τετάρτη 25 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπέργκε Μπρέντε, στο Νταβός, είχε τονίσει ότι θα διεθνοποιήσει τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

«Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα "διεθνοποιήσω" ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.