ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 01:35

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρεις λόγοι για τους οποίους η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα

0 13 ΜΑΙΟΥ 2022, 12:33

Στους τρεις λόγους για τους οποίους η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα,  αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισής της από το Σώμα. Συγκεκριμένα είπε: 

Πρώτον, διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά πενταετία με δικαίωμα ωστόσο σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει τότε και εφόσον το κρίνει. Σε μία εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται προς την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις και βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές με δικό τους προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη επιδιώκουν τώρα ανάλογες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να συμπληρώσουν γρήγορα και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες. Κάτι που φανερώνει ότι για την Ελλάδα ήταν μία κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή. ​

Δεύτερον, διότι διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Γιατί πλέον δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαθίστανται σε 4 ακόμα σημεία, όπου θα αναπτυχθούν και καινούριες υποδομές. Οι τοποθεσίες αυτές θα εξυπηρετούν και τους δύο συμμαχικούς στρατούς οι οποίοι θα συνεργάζονται πάντα κάτω από ελληνική διοίκηση και θα συνδέονται με τη δραστηριότητα και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης, ενώ αξιοποιούνται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δύο στρατόπεδα στο Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον. Καταγράφει ρητά, την κοινή βούληση «για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης». Μια διατύπωση την οποία επαναλαμβάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του. Εκεί διακηρύσσει την προσήλωση της χώρας του στον σεβασμό όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής

Η Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μια χίμαιρα εάν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν την διεθνή εικόνα του τόπου. Η ελληνική φωνή ακούγεται τώρα παντού και με προσοχή. Όλοι ξέρουν πως εμείς προστατέψαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο. Εμείς περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Εμείς πρωτοστατήσαμε στις κοινές πολιτικές για την πανδημία και τους δωρεάν εμβολιασμούς, αλλά και εισφέραμε καθοριστικά στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επόμενη μέρα των οικονομιών μας.

Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης: Αύξησε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Οριοθέτησε ειρηνικά και σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Γίνεται ενεργειακή γέφυρα με την Κύπρο, με το Ισραήλ, με τη Βόρεια Αφρική. Δυναμώνει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Κόσμο κι έχει υπογράψει μία Εταιρική Σχέση Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τη Γαλλία. Όλα αυτά έγιναν επί των ημερών μας. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ, αλλά οικοδομώντας ταυτόχρονα την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Η αμυντική μας πολιτική συνοδεύει σταθερά τη διπλωματία μας, γι’ αυτό και αυτή η Κυβέρνηση διόρθωσε μία κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από μία δεκαετία αδράνειας και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δυνατότητα. Αυτή η Κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Rafale τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο. Αποκτά τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον εντοπισμό υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνοδεύει την υπογραφή της Συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία με την απόκτηση στην πιο δυνατή προνομιακή τιμή τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.