ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 18:39

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

14o Συνέδριο ΝΔ – Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν οι Έλληνες το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης

0 7 ΜΑΙΟΥ 2022, 22:13

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, άξια στελέχη της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής παράταξής του τόπου.

Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, ιδιαιτέρως όσων γεννηθήκαμε σε αυτή την παράταξη, πολεμήσαμε σε αυτή την παράταξη, ανδρωθήκαμε σε αυτή την παράταξη και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτή την παράταξη, να στείλουμε ένα μήνυμα από αυτό το Συνέδριο: Ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική για τον Έλληνα, παρά μόνο η ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Και δεν υπάρχει όχι γιατί θέλουμε να αυτοθαυμαζόμαστε, δεν υπάρχει γιατί αν δούμε τα τρία χρόνια που περάσανε από την ημέρα των εκλογών, πόσες και διαφορετικές κρίσεις διαχειρίστηκε αυτή η κυβέρνηση και σκεφτούμε ποιες θα ήταν οι εναλλακτικές της χώρας αν στο τιμόνι της χώρας δεν βρισκότανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι επιβεβλημένη η συντριπτική νίκη στις επόμενες εκλογές.

Γιατί μας πιάνει πραγματικά φόβος και τρόμος αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε στο τιμόνι της χώρας κάποιον που δυσκολεύτηκε μέσα σε 17 ώρες να κάνει μια μεγαλειώδη κολοτούμπα ή κάποιον ο οποίος δεν έχει αποφασίσει αν θα κοιτάξει προς το ρεαλισμό ή στο λαϊκισμό.

Για αυτό, φίλες και φίλοι, έχοντας την τιμή και την ευθύνη της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό μπορώ να σας πω ότι αυτά που πετύχαμε στα τρία αυτά χρόνια είναι πρωτόγνωρα και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Ο ευρωπαϊκός συντονισμός απέναντι στην πανδημία. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν είχε υιοθετηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού και αν οι χώρες μεταξύ μας ανταγωνιζόμασταν στο ποιος θα πρωτοπάρει εμβόλια.

Και οι πλούσιες χώρες κατέληγαν να εμβολιάζουν παιδιά και οι φτωχότερες χώρες να έχουν ακόμα στην αναμονή συνταξιούχους και γέρους ανθρώπους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το οποίο η χώρα μας βγήκε πιο κερδισμένη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από τα 750 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα πήρε κατά κεφαλήν το μεγαλύτερο ποσοστό. Και αυτό είναι επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το ψηφιακό πιστοποιητικό που έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να πρωτοπορεί ακόμα στις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά ηπείρους και χώρες του πλανήτη.

Και βέβαια, σήμερα που βιώνουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισχυρά επιχειρήματα και σοβαρές προτάσεις που έχουν αποτελέσει τον πυρήνα του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και με τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνησή μας και αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός προχθές δείχνουμε το δρόμο μέσα από τον οποίο πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συλλογικά και την πρόκληση ασφάλειας αλλά και την ενεργειακή της επάρκεια ώστε να μην κάνει τον πολίτη να πληρώσει το μάρμαρο μιας γεωπολιτικής κρίσης που σήμερα μαστίζει τη γειτονιά μας.

Φίλες και φίλοι, είμαστε περήφανοι ως ευρωπαίοι και είμαστε περήφανοι ως Νεοδημοκράτες γιατί εμείς πιστέψαμε από την αρχή το όραμα της Ευρώπης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που ενέταξε σε πείσμα όλων εκείνη την εποχή την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι η πολιτική μας παρακαταθήκη.

Ο Γεώργιος Ράλλης είναι αυτός που διαχειρίστηκε τα πρώτα χρόνια στην ένταξη και έφερε τα πρώτα χρήματα σε γεωργικές επιδοτήσεις στους Έλληνες.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αυτός που συνέβαλε στο να μετατραπεί η Ευρώπη από ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το Μάαστριχτ.

Ο Κώστας Καραμανλής απέδειξε ότι όταν η Ελλάδα αισθάνεται ότι θίγονται τα ζωτικά της συμφέροντα τότε μπορεί να δώσει την απάντηση με ένα ισχυρό βέτο όπως έκανε στο Βουκουρέστι.

Και ο Αντώνης Σαμαράς επανέφερε την Ελλάδα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από μία ταραγμένη περίοδο ισχυρών οικονομικών πιέσεων και αφόρητων πολιτικών πιέσεων και από μέσα και από έξω.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας. Έχουμε ξαναβάλει την Ελλάδα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε ενισχύσει τις ευρωπαϊκές μας συμμαχίες και έχουμε ανοίξει το διεκδικητικό μας πλαίσιο στην Ευρώπη.

Γιατί θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη για τη μετανάστευση, περισσότερη Ευρώπη για τους επαγγελματίες, περισσότερη Ευρώπη για τους φοιτητές μας μέσα από την ενίσχυση των προγραμμάτων ERASMUS.

Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη για το κοινωνικό κράτος. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη για την ενεργειακή θωράκιση. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη μέσα από τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων απέναντι στην τουρκική απειλή. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσα στην Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι, όσο ισχυροποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο και ο ρόλος μας σε αυτήν ισχυροποιείται και η θέση της χώρας σταθεροποιείται διεθνώς.

Και αυτό είναι το μεγάλο ωφέλημα από αυτή την πορεία, ότι τελικά η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης. Εμείς οι Νεοδημοκράτες με αυτή την παρακαταθήκη πάντοτε παλέψαμε ως πατριώτες, ως χώρος ανοιχτός σε καινούργιους φίλους αλλά πιστός στις διαχρονικές αξίες μας. Στην πίστη μας στη δημοκρατία, στην πίστη μας στο μεσαίο χώρο, στην πίστη μας στο λαϊκό πρόσωπο της παράταξης, στην πίστη μας στους νέους ανθρώπους και στη δυναμική του ελληνικού πολιτισμού.

Με αυτή την κληρονομιά μπήκαμε στην Ευρώπη και δεν πρόκειται ποτέ να υποστείλουμε αυτή τη σημαία.

Γιατί πιστεύουμε ότι η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας δείξει τον δρόμο και εμείς πρέπει να δείξουμε στην Ευρώπη ποιες είναι ο προκλήσεις του μέλλοντος.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε και μας είπε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να κολυμπήσουν και ότι βάζω την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να θωρακίσω τη δημοκρατία, να τη βγάλω από τη φτώχεια και ουσιαστικά να τη θωρακίσω απέναντι στις απειλές» νομίζω ότι σήμερα δικαιώνεται.

Και εμείς ως συνεχιστές αυτής της παρακαταθήκης οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο και να πείσουμε την πλειοψηφία των Ελλήνων να μας ακολουθήσει. Δεν το καταφέραμε όλες τις φορές. Δεν το καταφέραμε σε δύσκολες καταστάσεις.

Αλλά είμαι βέβαιος, βλέποντας τα πρόσωπά σας, τα πρόσωπα των στελεχών αυτής της παράταξης και ακούγοντας χθες τον Πρωθυπουργό αλλά και όλους τους υπουργούς που παρουσιάζουν τα επιτεύγματα σε κάθε τομέα, ότι αυτή εδώ η παράταξη δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά έχει και ένα ισχυρό μέλλον.

Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλούς αγώνες και καλές νίκες.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.