ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 17:31

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aνακοινώσεις Μητσοτάκη για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

0 5 ΜΑΙΟΥ 2022, 12:41

Ως μια "δραστική, δυναμική παρέμβαση" χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απόψε στις 19:00 για το ηλεκτρικό ρεύμα, στο πλαίσιο της προσπάθεια ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας.

Ανακοινώσεις σε τρεις κατευθύνσεις

1ον αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα

2ον διορθώνει και μια αδικία για τη μεσαία τάξη (για καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατώρων που δεν επιδοτούνταν) και

3ον δεν περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ίδιο θέμα.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα τις γενικές γραμμές των μέτρων ενώ αύριο, Παρασκευή, στις 8:30πμ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αύξηση επιδότησης και πλαφόν στη χονδρική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου κατά την οποία τα νοικοκυριά θα λάβουν διευρυμένες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Στον κατάλογο των δικαιούχων αναμένεται να προστεθούν και οι μεγάλοι χαμένοι της προηγούμενης περιόδου, αυτοί που πραγματοποίησαν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών. Είναι οι καταναλωτές που έχουν παραλάβει τους εξωφρενικούς λογαριασμούς των εκατοντάδων ευρώ οι οποίοι είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβουν κάποιες επιδοτήσεις και αναδρομικά.

Η δεύτερη φάση θα αφορά στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Κατά τη διάρκειά του, θα επιδιωχθεί οριζόντια συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο στόχος του νέου πακέτου μέτρων θα είναι να αποφευχθεί από εδώ και πέρα η αποστολή πολύ φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αλλά και η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Από την εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής μέχρι τώρα –για την οποία έχουν διαθέτει πάνω από 2 δις. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο- διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν βρεθεί εκτεθειμένα είτε γιατί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση είτε γιατί το σπίτι τους δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν και αναδρομικές επιδοτήσεις πιθανότατα με εισοδηματικά κριτήρια: να τακτοποιηθούν και οι υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.

Για το δίμηνο του Μαΐου και του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί το γνώριμο μοντέλο των επιδοτήσεων αλλά με διευρυμένα τα όρια επιδότησης. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να μην υπάρχει ο τόσο αυστηρός περιορισμός των 300 κιλοβατωρών αν και στο δίμηνο Μαίου-Ιουνίου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδοτήσεις της χρονιάς.

Όσον αφορά στον μόνιμο μηχανισμό, αυτός θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο και θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειαστεί. Ακόμη και μέσα στο 2023. Ο μηχανισμός θα είναι οριζόντιος καθώς θα αφορά σε παρέμβαση στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να συγκρατηθούν οι τιμές κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα "ρεαλιστικό πακέτο" κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα επανέλθουν οι τιμές στα προ κρίσης επίπεδα. Ο στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον ένα 70-80% των απωλειών.

Το δημοσιονομικό κόστος για το υπόλοιπο έτος θα ξεπεράσει τα 2,5 δις. ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αν προκύψουν κάτι που θα φανεί από το πόρισμα που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΡΑΕ. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.