ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 10:46

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eις μνήμην της Μίμι Ράϊνχαρντ της γραμματέως του Όσκαρ Σίντλερ

1 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 12:17

Το διάβασα στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 16-17 Απριλίου 2022 και έχοντας δει πριν αρκετά χρόνια την θαυμάσια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, "Η λίστα του Σίντλερ" [1993], ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ στα όσα έγραψε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωϋσής Ελισάφ, σχετικά με την ηρωϊδα, Μίμι Ράϊνχαρντ, μία υπέροχη γυναίκα, την οποία η παγκόσμια ιστορία την έχει κατατάξει σε μία άλλη λίστα, αυτή τών αφανών μαρτύρων του εικοστού αιώνα, για την συνεισφορά της στην διάσωση 1.200 αθώων ανθρώπων από τα κρεματόρια του Χίτλερ. 

"Η γραμματέας που έδωσε νόημα στη λέξη άνθρωπος" 

Μεταφέρω αυτολεξεί, λοιπόν, και εις μνήμην, τα όσα γράφει ο κος Ελισάφ στο συγκεκριμένο άρθρο του, για την αυστριακής και εβραϊκής καταγωγής αυτή γυναίκα, η οποία "εφυγε" πριν λίγες μέρες, στις 8 Απριλίου σε ηλικία 107 ετών στο Ισραήλ [1915 - 2022].

Η αείμνηστη Μίμι Ράϊνχαρντ, ανήκε στις αφανείς μάρτυρες του 20ου αιώνα: των μεγάλων ιστορικών στιγμών, των θριάμβων, αλλά και της απόλυτης καταστροφής, όπως την έζησαν τα θύματα και οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Με τον τρόπο της, επίσης, ενσάρκωνε την πολυτισμικότητα της ηπείρου [της Μεσευρώπης, αν μη τι άλλο]. Ζούσε στην Κρακοβία [Πολωνία] πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ προσελήφθη από τον Όσκαρ Σίντλερ για τον οποίο εργάστηκε μέχρι το 1945.

Η γυναίκα αυτή ήταν που συνέταξε τη γνωστή λίστα του γερμανού βιομήχανου σώζοντας περισσότερους από 1.000 Εβραίους, η ιστορία του οποίου έγινε δημοφιλής μετά την προβολή της ταινίας "Η λίστα του Σίντλερ" του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που βραβεύτηκε με επτά Οσκαρ και άλλα δεκάδες διεθνή βραβεία. Μετά τον πόλεμο, η Ράϊνχαρντ εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έκανε την Αλιγιά [σ.σ. μετανάστευση Εβραίων της διασποράς στη Γη του Ισραήλ], το 2007 σε ηλικία 92 ετών, προκειμένου να ενωθεί με τον μονάκριβο γιό της, καθηγητή, τότε, Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και τα εγγόνια της. "Νοιώθω σαν στο σπίτι μου", είχε πει συνεσταλμένα σε δημοσιογράφους που είχαν έρθει για να την υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ. Τα τελευταία χρόνια, η Μίμι Ράϊνχαρντ ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη Χερτσλιγιά, μία παραθαλάσσια πόλη με φοίνικες βόρεια της ισραηλινής μητρόπολης.

Η Ράϊνχαρντ πέθανε πρόσφατα στο Ισραήλ στις 8 Απριλίου σε ηλικία 107 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά της. "Η πολυαγαπημένη και μοναδική μου γιαγιά μόλις πέθανε σε ηλικία 107 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη", έγραψε  στα εβραϊκά η εγγονή της Νίνα σε ένα μήνυμα προς τους συγγενείς της, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

"Είμαστε άνθρωποι και θα παραμείνουμε ακόμη και μέσα στο κολαστήριο του Γ' Ράϊχ"

Συνεχίζοντας ο κύριος Ελισάφ, γράφει: "Ολοι γνωρίζουμε την ταινία  "Η λίστα του Σίντλερ" του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Οσκαρ Σίντλερ ως ιδιοκτήτης επί Γ' Ράϊχ, εργοστασίου κατασκευής όπλων και εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες για την αύξηση της παραγωγής, αξιοποίησε εργατικό δυναμικό από τους κρατούμενους Εβραίους και με διαρκή κίνδυνο για τη δική του ζωή, τελικά διέσωσε περίπου 1.200 Εβραίους από τα κρεματόρια. Για την πράξη του αυτή ο Οσκαρ Σίντλερ συναριθμήθηκε δικαίως στους Δικαίους των Εθνών.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου απεβίωσε στο Ισραήλ σε ηλικία 107 ετών η Μίμι Ράϊνχαρντ που διετέλεσε γραμματέας στο γραφείο του Οσκαρ Σίντλερ, η οποία δακτυλογράφησε τη λίστα των 1.200 Εβραίων που τελικά διασώθηκαν.

Φοβούμαι πως η γλώσσα, αυτό το θαύμα της επικοινωνίας των ανθρώπων, φτιάχτηκε προκειμένου να εκφράσει καταστάσεις που κινούνται εντός των ανθρωπίνων ορίων. Η περίπτωση του Οσκαρ Σίντλερ μαζί και της γραμματέως του, της Μίμι Ράϊνχαρντ, είναι ένα γεγονός που η γλώσσα είναι ανίσχυρη να εκφράσει.

Ο, τι και αν πεις, αισθάνεσαι πως δεν εκφράζεις το γεγονός αλλά το εκπτωχεύεις. Και τούτο γιατί η γλώσσα αντί να αρθεί στο ύψος του γεγονότος, από δική της φυσική αδυναμία προσαρμόζει το γεγονός στα μέτρα της. 
Ποιό ήταν το γεγονός; Εκεί που σιωπηλά χτίζονταν η κόλαση και ο χειροπιαστός τρόμος πάγωνε τα πάντα, να ένας γερμανός επιχειρηματίας και μία κρατούμενη Εβραία αποφάσισαν να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος ακόμη και μέσα στη κόλαση μπορεί να παραμείνει άνθρωπος. Ακόμη και μέσα στη χειροπιαστή βαρβαρότητα όπου οι νέοι υπεράνθρωποι έγιναν ισοδύναμα απάνθρωποι, κάποιοι, μόνοι κατάμονοι, μπόρεσαν να δώσουν νόημα στη λέξη άνθρωπος. Και μαζί να αποδείξουν πως, καμιά δύναμη, καμιά κόλαση και κανένας νέος Αρμαγεδδώνας δεν μπορεί να κατισχύσει της βούλησης του ανθρώπου να είναι άνθρωπος. "Το πνεύμα είναι ανίσχυρο μπροστά στο ξίφος", έγραφε ο Αλμπέρ Καμύ την ίδια εποχή σ' ένα φίλο Γερμανό, "το πνεύμα, όμως, ενωμένο με το ξίφος, είναι ο αιώνιος νικητής του ξίφους που σύρεται για λόγου του και μόνο".

Ο Οσκαρ Σίντλερ και η γραμματέας του Μίμι Ράϊνχαρντ διεξήγαγαν μία πάλη με τη βεβαιότητα της νίκης επειδή, πάλι κατά τον Αλμπέρ Καμύ, "επειδή η πάλη που διεξάγουμε έχει τη βεβαιότητα της νίκης, επειδή έχει την επιμονή των Ανοίξεων".

Ναι, ο Οσκαρ Σίντλερ και η Μίμι Ράϊνχαρντ διέθεταν την επιμονή των Ανοίξεων. Γιατί γνώριζαν ότι, όταν μία ζωή στερείται κάθε ηθικής δεοντολογίας, ανθρώπινης ή θείας, η μόνη αξία που απομένει είναι εκείνη που κυβερνά το ζωϊκό βασίλειο, δηλαδή η ωμή βία και η πανουργία.

Και ο Οσκαρ Σίντλερ και η Μίμι Ράϊνχαρντ είπαν όχι. Είμαστε άνθρωποι και θα παραμείνουμε ακόμη και μέσα στο κολαστήριο του Γ' Ράϊχ."

Επίλογος: Παρ' ότι η ανθρωπότητα πέρασε τέτοια τραγικά και φρικιαστικά γεγονότα, δυστυχώς, και σήμερα, μπορεί να μην έχουμε τα κρεματόρια του 3ου Ράϊχ, όμως, σε πολλές γωνιές του πλανήτη ο φόβος, η βαρβαρότητα και η  φρίκη συνεχίζουν να υπάρχουν. Τρανό παράδειγμα, τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ή αυτά που συμβαίνουν, όχι και πολύ μακριά από την γειτονιά μας, στα οποία πρωταγωνιστεί η ωμή βία, ο χειροπιαστός τρόμος, ο όλεθρος και η παγωνιά.

Βομβαρδισμοί νοσοκομείων, μαιευτηρίων, εκκλησιών, καταφυγίων αμάχων παιδιών με τις μητέρες τους και τους ηλικιωμένους...

... και μετά, οι τάφοι. Ομαδικοί τάφοι ...

Μήπως και αυτά όλα δεν είναι κρεματόρια;

Για τη μεταφορά από το πρωτότυπο: Νικόλας Κονταρίνης

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 26.04.22
Εξαιρετική αναφορά, συγχαρητήρια!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.